Nog acht teams in de running: wie zet grote stap richting Heizel?

© PDV

It is money-time in the Croky Cup! Nog acht teams dingen naar opperste bekerglorie. KV Kortrijk ontvangt KV Mechelen, STVV moet naar SV Zulte Waregem, KRC Genk kijkt R. Antwerp FC in de ogen en bekerhouder KAA Gent zakt af naar R. Union Saint-Gilloise. Welke vier blijven straks over? Met behulp van Opta-statistieken schatten we de kansen in.

Na de uitschakeling van Club Brugge, RSC Anderlecht en Standard de Liège in de vorige ronde, ligt er een mooie kans voor een ‘kleine’ club om een gooi te doen naar de Croky Cup. De loting voor de kwartfinales viel dan ook nog eens gunstig voor deze teams. KV Kortrijk treft KV Mechelen, en STVV - de killer van Club Brugge - ontmoet SV Zulte Waregem.

Beginnen doen we in het Guldensporenstadion, waar KV Kortrijk eind december nog maar haar tweede thuisoverwinning van het seizoen pakte tegen nota bene leider KRC Genk. De Mechelse bezoekers hebben dan weer geen sterke uitreputatie. In de Jupiler Pro League bengelt KVM achteraan met 4 op 24.

In 51 onderlinge duels tegen KV Mechelen, delven de Kerels het onderspit: 22 keer won Malinwa tegenover 14 Kortrijkzaanse zeges. Hun confrontaties staan doorgaans bol van doelpunten. In de laatste zeven competitieduels tussen beide vielen er in totaal 29 goals, ofwel gemiddeld 4,1 per match. 

Zowel KV Kortrijk als KV Mechelen hebben overigens een sterke bekerreputatie. Malinwa zat de laatste drie edities telkens bij de laatste acht, en ook KVK bereikte in de laatste 8 seizoen 7 keer de kwartfinales. KV Mechelen won de beker 2 keer (op 6 finales), KV Kortrijk stond slechts één keer in de finale en verloor die.

In de Jupiler Pro League doet STVV het beduidend beter dan SV Zulte Waregem. De Kanaries verzamelden 11 punten meer en doen volop mee voor de play-offs. Essevee vecht tegen de degradatie. In onderlinge duels houden beide teams wel redelijk in evenwicht. Zulte Waregem won 14 van de 30 duels, 5 keer speelden ze gelijk en 11 keer trok STVV aan het langste eind.

De Kanaries zijn echter aan een comeback bezig. Eind december zette STVV voor de derde keer op rij Zulte Waregem opzij in de competitie. Essevee slaagde er in die drie confrontaties niet in te scoren. In de Croky Cup heeft de thuisploeg wel een betere reputatie. Op drie finales won Essevee de beker twee keer. STVV bereikte de Heizel nog nooit en wil daar maar al te graag verandering in brengen.

De kraker van de kwartfinales gaat woensdagavond door met KRC Genk tegen R. Antwerp FC. De Limburgse thuisploeg verslikte zich recent nog in KV Kortrijk, maar draait voor de rest een feilloos seizoen. De competitieleider verloor thuis al 13 matchen op rij niet van RAFC (8 zeges, 5 draws). De laatste thuisnederlaag tegen Antwerp dateert van 1993, een statistiek waar de Great Old maar al te graag komaf mee maakt.

De voorbije edities ging het KRC Genk ook in de Croky Cup voor de wind, behalve dan in strafschoppen. Van de laatste 14 bekerwedstrijden wonnen de Limburgers er 11. De drie andere eindigden na 120 minuten op een gelijkspel, maar werden na penalty’s verloren (tegen R. Union SG, tegen Club Brugge én tegen… R. Antwerp FC). Er staan 6 Croky Cup-eindzeges op het palmares van KRC Genk, drie op dat van RAFC.

In onderlinge duels leidt RAFC wel nog steeds met 25 zeges, 14 draws en 16 nederlagen. Sinds hun terugkeer op het hoogste niveau (in 2017) scoorde de Great Old in elke van hun 14 Croky Cup-wedstrijden (28 doelpunten). Voor Antwerp is het de eerste kwartfinale sinds de editie 2019-20, toen ze Standard de Liège uitschakelden en uiteindelijk de Croky Cup wonnen.

Donderdagavond ronden Union Saint-Gilloise en KAA Gent de kwartfinales af in het Dudenpark. Union Saint-Gilloise is opnieuw aan een straf seizoen bezig en bezet de tweede plek in de Jupiler Pro League. Haar sterke thuisreputatie met slechts één nederlaag tegen KRC Genk (20 op 27) stuwt l’USG vooruit. 

KAA Gent moet vrede nemen met de vijfde plek, op 11 punten van Union, maar doet het de laatste weken in de Jupiler Pro League even goed als de bekerconcurrent (11 op 15). De Buffalo’s verdedigen hun bekertitel en willen graag de eersten zijn sinds Club Brugge (1995 en 1996) die de Croky Cup twee opeenvolgende jaren winnen.

Union wordt wel een harde noot om te kraken. De Brusselaars verloren geen enkele van hun laatste vijf Jupiler Pro League-wedstrijden tegen KAA Gent (4 zeges, 1 draw). In de laatste drie ontmoetingen kwamen de Buffalo’s zelfs niet tot scoren. Union SG heeft met Simon Adingra de voorlopige topschutter van de Croky Cup in de rangen (3 goals).

Deze voorbeschouwing wordt u aangeboden door Betway, de officiële bettingpartner van de Croky Cup.

Loting opnieuw via YouTube

De loting vindt daags na Union Saint-Gilloise - KAA Gent plaats. Je zal deze kunnen volgen op het YouTube-kanaal van de Pro League. De stream vindt plaats om 12 uur. Wij selecteerden alvast twee superhelden om mega knallende Croky Cup-krakers uit de pot te trekken.