Ontknoping reguliere competitie: wat staat op het spel?

© JIMMY BOLCINA

RSC Anderlecht of toch KAA Gent? Wie grijpt het laatste ticket voor de Champions’ Play-offs en maakt dus nog een kans op de titel in de Jupiler Pro League? Zondagavond, na de slotspeeldag van de reguliere competitie, kennen we het antwoord. Ook de Limburgse strijd voor de achtste plek wordt komend weekend beslecht. Of plaatsen KRC Genk en STVV zich beide nog voor de Europe Play-offs?

Eén match. Erop of eronder. RSC Anderlecht kan de klus zondagavond klaren op het veld van KV Kortrijk, een ploeg die behalve zijn twaalfde plek in de eindrangschikking niets meer te winnen of te verliezen heeft. Het puntenverlies van KAA Gent afgelopen weekend in de emotionele wedstrijd tegen Cercle Brugge bracht de Brusselaars opnieuw in polepositie voor de vierde plek.

De Buffalo’s nemen het zondag in eigen huis op tegen OH Leuven, maar moeten rekenen op een slipper van RSCA om de Champions’ Play-offs nog te bereiken. Paars-Wit kon van zijn laatste vijf ontmoetingen tegen KV Kortrijk slechts één keer winnen. Dat moet de Gentse burger moed geven, al zijn de Kerels volledig uit vorm. Sinds de 5-0 zege in de derby tegen SV Zulte Waregem verloor KVK vijf duels op rij.

© JIMMY BOLCINA

    R. Union Saint-Gilloise, Club Brugge en R. Antwerp FC zijn al zeker van deelname aan de Champions’ Play-offs. Voor dat drietal komt het erop aan in een zo gunstig mogelijke positie aan de eindfase te starten. De Brusselse competitieleider - met de wederoptredende Dante Vanzeir - krijgt met het afscheidnemende K. Beerschot V.A. de makkelijkste tegenstander over de vloer. Club Brugge ontvangt KV Mechelen en de Great Old neemt het zaterdagavond al in eigen huis op tegen Cercle Brugge.

    Europe Play-offs

    De slotspeeldag van de reguliere competitie moet ook uitsluitsel brengen over de deelnemers aan de Europe Play-offs. RSC Anderlecht/KAA Gent en KV Mechelen zijn er al zeker bij. Sporting Charleroi staat er goed voor, maar kan nog uit de top 8 tuimelen. Als de Zebra’s zelf verliezen tegen SV Zulte Waregem, en KRC Genk en STVV pakken beide drie punten, strandt Sporting Charleroi op de negende plaats. Minstens een punt pakken tegen Essevee is dus de boodschap.

    KRC Genk speelt bij een in en tegen Seraing altijd de Europe Play-offs. STVV moet op Stayen zelf winnen van Standard de Liège én rekenen op puntenverlies van KRC Genk of een nederlaag van Sporting Charleroi om zich alsnog te kwalificeren voor de nacompetitie tussen de nummers 5 en 8.

    Behalve KAS Eupen - KV Oostende (zaterdag, 18.30 uur) en R. Antwerp FC - Cercle Brugge (zaterdag, 20.45 uur) vinden alle wedstrijden van de 34e speeldag in de Jupiler Pro league plaats om 18.30 uur op zondag.