Ook volgende jaren mogen clubs vijf wissels doen

© Orange Pictures

De Hoge Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, het regelgevend orgaan binnen het Belgisch voetbal, heeft een reglementswijziging doorgevoerd waardoor clubs ook de volgende seizoenen vijf wisselspelers per wedstrijd mogen inbrengen. Dat geeft onze teams meer mogelijkheden om hun spelers rust te geven.

Door de enorme druk op de wedstrijdkalender kunnen voetballers tijdens een seizoen overbelast geraken. Dat verhoogt dan weer het risico op blessures. Straks vindt het WK in Qatar voor het eerst ook plaats in het midden van de competities in de Jupiler Pro League, 1B Pro League en de Croky Cup. Om spelers na een blessure geleidelijk te kunnen brengen of op tijd meer rust te kunnen geven, biedt een reglementswijziging de mogelijkheid om vijf wisselspelers in te brengen.  

En dus kunnen trainers vanaf volgend seizoen nog in maximaal drie vervangmomenten (exclusief de rust) in totaal vijf wissels doorvoeren in de Jupiler Pro League, Scooore Super League, 1B Pro League, de beloftencompetitie en de Croky Cup. Als er verlengingen nodig zijn om de uitkomst van een duel te bepalen (bijvoorbeeld in de Beker van België), mag nog een bijkomende, zesde wisselspeler ingebracht worden. 

De regel was ook het afgelopen seizoen van kracht als tijdelijke (proef)maatregel ten gevolge van de drukke kalender tijdens de coronacrisis, maar werd dus verlengd en zelfs permanent opgenomen in het Belgisch bondsreglement.

Gerelateerde artikels

  • EA Sports
  • Konami
  • Bwin
  • Eleven Sports
  • Jupiler
  • Panini