Peter Croonen: 'Voortzetten voetbalcompetitie sportief noch maatschappelijk wenselijk'

© Photo News

Volgens Peter Croonen, voorzitter van de Pro League, is het stopzetten van de Belgische voetbalcompetities de enige maatschappelijk verantwoorde beslissing. De raad van bestuur van de Pro League kwam donderdag ook unaniem tot die conclusie. "Het land heeft nu andere prioriteiten dan voetbal", licht Croonen toe.

De Pro League stelt voor om de huidige rangschikking na 29 speeldagen als definitief te beschouwen. Club Brugge is in dat geval landskampioen. "Daar valt niets op af te dingen met een voorsprong van 15 punten", vindt de voorzitter van de Pro League. "Waasland-Beveren zal het er niet mee eens zijn, maar volgens diezelfde logica zou de ranglijst ook volstaan om de daler aan te duiden. Een werkgroep moet zich hierover buigen."

Die werkgroep moet nog een aantal knopen doorhakken, zoals de verdeling van de Europese tickets, wie promoveert, de competitieformule volgend seizoen en of er al dan niet een bekerfinale gespeeld wordt dit seizoen. "Er zijn een aantal vragen die zich nu aandienen in het zog van dit advies. De werkgroep zal oplossingen op die vragen proberen te formuleren. De logica die we naar voren geschoven hebben, is dat de ranglijst leidend is", zegt Croonen.

Ook moet bepaald worden of de finale van de Croky Cup tussen Club Brugge en Antwerp en de return van de 1B-finale tussen OH Leuven en Beerschot om te bepalen wie kan promoveren nog afgewerkt worden. "Het organiseren van twee wedstrijden tegenover tien speeldagen is veel minder belastend voor de maatschappij. Maar ook dit zullen we nog bekijken in de werkgroep", zegt Croonen. 

Op 15 april moet de werkgroep, waarin ook Croonen zelf zetelt, zijn bevindingen voorstellen aan de algemene vergadering, waarin de 24 profclubs zich finaal mogen uitspreken over definitief stopzetten van de competitie. Daarvoor is een meerderheid van 80 procent nodig. Dat lijkt slechts een formaliteit. 

"Vanuit individueel clubperspectief is dit niet het ideale scenario. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn eigen club, KRC Genk. Wij hadden ons sportief ook nog willen verdedigen, maar iedereen aanvaardt dat dit uitzonderlijke omstandigheden zijn. Daar zijn uitzonderlijke beslissingen voor nodig die handelen in het algemeen belang."