Pierre François verdedigt aanbevelingen van expertenpanel

© Photo News

Pierre François, lid van het expertenpanel van de Pro League, verdedigt de aanbevelingen en voorstellen die goedgekeurd werden om malafide spelersmakelaars in het Belgisch voetbal aan te pakken. "De principes die we voorgesteld hebben, worden over het algemeen goed onthaald in het buitenland", zei CEO en panellid François vrijdag.

De Luikenaar moest de voorbije maanden als CEO heel wat kritiek slikken. Na de unanieme goedkeuring van de aanbevelingen door de Pro League afgelopen maandag, doorbreekt hij de mediastilte. Vooral de commentaar dat de Pro League zijn eigen regels schrijft, pikt François niet. "We zijn er niet om de ministers van de regering te vervangen. Voor de Pro League was het niet enkel een kwestie om de problematiek van de spelersmakelaars aan te pakken, maar ook die tussen clubs en makelaars", stelt François. "We moesten kijken welke regels de clubs bereid zijn zich op te leggen. Het is aan ons om het voortouw te nemen. We willen de plaats van de politiek niet innemen, maar hopen wel dat een aantal maatregelen ondersteund worden door wetgeving. Daarom steken we de hand uit naar de autoriteiten, om ons te begeleiden in het proces."

Volgens de aanbevelingen mag de makelaar enkel nog door de voetballer die hem een mandaat geeft betaald worden. "We steunen de regel, maar er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. In de Verenigde Staten geldt die regeling ook voor competities zoals de MLS of de NBA. In La Liga doen ze het ook zo, in de Premier League behoort de aanbeveling tot de hervormingen", pareert François de kritiek dat de Pro League buiten zijn bevoegdheden treedt. "Het is eigenlijk een simpele regel. De opdrachtgever betaalt de gemandateerde. Voor iemand die de makelaar is van een club, is geen plaats in het voetbal. Op die manier vermijden we belangenconflicten, en heeft de speler volledige zeggenschap op wat de makelaar verdient."

Françcois benadrukte dat de hervormingen geen "walk in the park" zijn. "We zijn eraan begonnen, maar we kunnen niet alle aanbevelingen van de ene dag op de andere invoeren. We willen bijvoorbeeld de registratievoorwaarden voor agenten aanpassen, maar daarvoor moeten we het bondsreglement wijzigen. We willen een clearinghouse, maar die moet opgericht worden met onderzoeksbevoegdheden en er moeten leden aangeduid worden. In de komende zes maanden zal de Pro League bewijzen dat we de daad bij het woord voegen."

De Pro League hoopt dat de aanbevelingen tegen de komende zomermercato in voege zijn getreden.

Terugwinnen van vertrouwen wordt enorme uitdaging.

Volgens een peiling in La Dernière Heure vrijdag, heeft liefst 76 procent van de ondervraagden geen vertrouwen meer in het voetbal. "Dat is een verschrikkelijke vaststelling, maar niet zo verrassend. Het wordt een enorme uitdaging om het vertrouwen terug te winnen", reageerde Pro League-CEO Pierre François.

"Na zo'n sterk gemediatiseerde gebeurtenissen, zal er altijd een weerslag zijn op de publieke opinie. Ik ben niet verrast door het resultaat. Het is zelfs een enorme uitdaging voor ons", verklaarde François, die ook meewerkte aan de aanbevelingen van de Pro League rond de problematiek van spelersmakelaars.

"We moesten onze partners geruststellen, en ze waren blij dat we maatregelen hebben genomen. Maar het publiek stel je niet zo snel gerust. We zullen de fans moeten terugwinnen. Als alle actoren doen wat ze moeten, komen we sterker uit deze crisis", aldus François. "Alle clubs moeten aan hetzelfde zeel trekken. De initiatieven die we nemen moeten voor vooruitgang zorgen."

Competitiehervorming blijft topprioriteit voor de Pro League

Door de voetbalschandalen en de daaropvolgende storm rond de macht van de spelersmakelaar, lijkt de hervorming van het competitieformat naar de achtergrond verwezen. "Het blijft een prioriteit voor de Pro League", ontkent CEO Pierre François, vrijdag in een gesprek met Belga.

Het huidige tv-contract loopt af in 2020, op het einde van volgend seizoen. Om de nieuwe onderhandelingen met de rechtenhouders in optimale omstandigheden te kunnen starten, moet er zo snel mogelijk duidelijkheid zijn over het format. "De tv-rechten hangen af van de competitieformule, en er is een collectief akkoord voor nodig", zegt François.

"We staan aan de vooravond van juni 2020. Het is hoog tijd dat we de interne onderhandelingen over de formule opstarten. Zodat we op basis van een competitieformat een tender kunnen starten voor de tv-rechten. Maar onze agenda zat de voorbije weken nogal vol", verwijst François naar de schandalen die de voorbije weken het Belgisch voetbal in zijn greep hebben. ?Het zou goed zijn mocht alles geregeld zijn voor het einde van de competitie.?

Dat de Pro League nog geen akkoord heeft over het format, immobiliseert België op de tv-rechtenmarkt. "Neem het voorbeeld van Frankrijk. Onze Zuiderburen hebben munt geslagen uit de transfer van Neymar naar PSG. Meteen daarna hebben ze hun rechten voor de periode 2020-2024 verkocht. Dat was een interessant moment", aldus François.

De Pro League blijft ook niet aan de zijlijn zitten wat racisme in de stadions betreft. Afgelopen maandag nog werden de bondsregels versterkt, in januari moeten die nog goedgekeurd worden door de nationale reglementencommissie. "De Pro League moet op racisme blijven reageren en een motor in de strijd ertegen", aldus de Luikse CEO. "We moeten erover waken dat de clubs voldoende initiatieven blijven nemen."

Pro League volgt KBVB niet naar Tubeke en blijft in Brussel

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wil zo snel mogelijk zijn hele werking verhuizen van het huidige bondsgebouw naar het Belgian Football Center in Tubeke. De Pro League is niet van plan om de KBVB te volgen en blijft een Brussel. Dat bevestigde CEO Pierre François vrijdag aan Belga.

"De profclubs moeten hun hoofdzetel in Brussel behouden", aldus François. De Pro League denkt dat het beter is dat er fysieke ruimte tussen de beide organisaties is. "Symbolisch is het belangrijk dat we aparte hoofdzetels hebben", bevestigt François, die er ook commerciële redenen voor heeft. "Door zich te distantiëren van de KBVB, krijgt de Pro League zijn eigen identiteit en ook eigen visibiliteit."

Wanneer de KBVB verhuist uit het bondsgebouw op de Houba De Strooperlaan in Laken is niet duidelijk. Voor de Pro League is het in elk geval geen prioriteit.

Gerelateerde artikels