Pro League beloont 18 profclubs voor communitywerking

De Pro League heeft het genoegen aan achttien profclubs het ‘Football & Community Label’ te kunnen uitreiken. Dat is er eentje meer dan vorig jaar. Met die onderscheiding worden clubs beloond, omdat ze in het seizoen 2020-2021 kwaliteitsvolle maatschappelijke projecten hebben op- of voortgezet.

Het 'Football & Community Label' van de Pro League, in het verleden bekend als het label 'Pro League+', wordt toegekend aan profclubs die een kwaliteitsvolle communitywerking op touw zetten of actief deelnemen aan nationale projecten zoals de traditionele kerstactie. Op basis van een beleidsplan met aandacht voor de lokale context, duurzame partnerschappen en waardevolle activiteiten wordt het maatschappelijk engagement van de clubs geëvalueerd. 

Clubs krijgen voor het opstellen van die beleidsplannen begeleiding, onder meer via een samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zo kunnen clubs zowel bij de opmaak als de evaluatie van hun beleidsplan ondersteuning genieten van de vakgroep Sport & Society van de VUB. Een jury bestaande uit experten in maatschappelijke beleidsvoering analyseerde de beleidsplannen, werkverslagen en maatschappelijke werking.  

Van de 26 profclubs behaalden er achttien het label: dat is er eentje meer dan vorig jaar. Cercle Brugge, SV Zulte Waregem en Royale Union Saint-Gilloise zijn de nieuwkomers in 1A. Van de acht clubs in 1B mochten KVC Westerlo, Royal Excel Mouscron en Waasland-Beveren het label in ontvangst nemen. 

“Het Football & Community Label is een belangrijke erkenning voor het maatschappelijk engagement van de profclubs", zegt Jan Cas, Football & Community Manager van de Pro League. "In het bijzonder feliciteren we de Football & Community managers, die de kracht van voetbal jaar na jaar blijven inzetten voor diverse kansengroepen en duurzame sociale projecten rond de club."

"Het label is een belangrijke erkenning voor het maatschappelijk engagement van onze clubs."Jan Cas, Football & Community Manager

De 18 clubs die we van harte feliciteren met het Pro League Football & Community label van 2021 zijn, in willekeurige volgorde per categorie:

KAA Gent

Gold

OH Leuven

Gold

Club Brugge

Gold

Royale Union Saint-Gilloise

Gold

KV Kortrijk

Silver

KRC Genk

Silver

Waasland-Beveren

Silver

Royal Antwerp FC

Silver

KV Oostende

Silver

Standard de Liège

Silver

RSC Anderlecht

Silver

Zulte Waregem

Bronze

KVC Westerlo

Bronze

Cercle Brugge

Bronze

KV Mechelen

Bronze

Sporting Charleroi

Bronze

Royal Excel Mouscron

Bronze

STVV

Bronze

 Een nieuwigheid dit jaar is de opdeling van het Football & Community label in drie categorieën:

GOLD

De club toonde een excellent maatschappelijk engagement op clubniveau dat vertaald is in een kwaliteitsvol en strategisch beleidsplan en speelt een voortrekkersrol op vlak van sociaal-sportief beleid op nationaal niveau.

SILVER

De club toonde met verschillende kwaliteitsvolle initiatieven duurzaam maatschappelijk engagement voor diverse kansengroepen en werkte steeds mee aan nationale initiatieven en campagnes van de Pro League.

BRONZE

De club toonde een stijgend maatschappelijk engagement met de opstart van lokale maatschappelijke projecten en de medewerking aan nationale initiatieven en campagnes van de Pro League.