Pro League clubs trekken samen met Hudl de kaart van de sportieve innovatie

De Pro League besliste vandaag, 27 maart, om een collectieve overeenkomst te sluiten met Hudl. Deze overeenkomst, die tot stand kwam met de actieve medewerking van de bondscoach Roberto Martinez, is een eerste grote stap in de plannen van de Pro League om alle clubs meer tools te bieden om een nog hoger niveau te bereiken op en naast het veld.

Hudl zal instaan voor de levering en installatie van camera's, het gebruik van software voor live wedstrijdanalyse en een video platform. Deze deal, een significante investering, wordt volledig gedragen door de Pro League clubs.

De komende weken zal het bedrijf Hudl in alle stadions van de clubs uit de Proximus League en de Jupiler Pro League tactische 4K camera's - de beste op de markt - installeren. Deze worden gekoppeld aan analysesoftware waarmee analisten tijdens de wedstrijd van op de bank hun analyses kunnen maken en zo onmiddellijk en tijdens de rust kunnen helpen om bij te sturen. Alle stadia zullen uitgerust worden met directe internetlijnen voor de sportieve staff, op de bank en in de kleedkamers. Dat dit zal gebeuren bij alle clubs is ongezien in Europa. Tenslotte worden alle beelden samengebracht op een centraal platform, om zo de uitwisseling tussen de clubs te vereenvoudigen.

"Dit project is een eerste stap in de plannen van de Pro League om via doorgedreven digitalisering meer tools te bieden aan de clubs om hun prestaties naar een nog hoger niveau te tillen", zo bevestigt Pierre François, CEO van de Pro League. "Deze deal is een unicum in Europa en zal een katalysator zijn voor nieuwe spannende innovaties binnen de Pro League in de komende jaren". Zo kunnen deze camera's aangewend worden voor de captatie van live tracking data, die naast een grote sportieve waarde ook kan aangewend worden voor media & fan engagement.

Sam Lloyd, Hudl's Vice President voor Elite Sports stelt enthousiast te zijn over dit initiatief, dat "België zal meehelpen op de kaart te zetten als één van de meest innoverende landen en competities ter wereld. De nauwe samenwerking met de Pro Leaugue en de KBVB maakte het mogelijk om een geïntegreerde oplossing te ontwikkelen, geënt op hun vernieuwende visie"

De Bondscoach, die als expert nauw betrokken was bij de totstandkoming van de overeenkomst, kent de systemen vanuit de Premier League. Hij juicht de deal dan ook toe: "Dit is een ambitieus project dat coaches en analisten zal toelaten de nieuwste technologieën te gaan gebruiken. Het zal de Pro League clubs en het Belgisch voetbal een voorsprong geven op de concurrentie"

Dit project werd vandaag tijdens de Algemene Vergadering toegelicht aan alle clubs van de Jupiler Pro League en de Proximus League. Alle profclubs verwelkomden dit ambitieuze project.