Pro League deelt CSR-expertise in Barcelona

20.11.2019 - Op 19 en 20 november organiseerde het European Football for Development Network (EFDN) een conferentie over 'CSR in het Europese voetbal'. Deze conferentie, in het Camp Nou stadion in Barcelona, brengt de expertise van liga's en clubs in Europa over maatschappelijk beleid samen. De Pro League was samen met 5 Belgische clubs aanwezig om de Belgische ideeën, ervaringen en voorstellen uit de doeken te doen. 

Het European Football for Development Network is een Europees netwerk van clubs en liga's die sterk inzetten op de sociale rol van het voetbal. Oorspronkelijk bestond de organisatie enkel uit clubs.

De Pro League was de eerste liga die lid werd van het EFDN en is ook lid van haar Algemene Vergadering. 5 Belgische profclubs maken ook deel uit van het EFDN: KAA Gent, Club Brugge, Antwerp FC, Standard de Liège en KAS Eupen.

De Pro League kreeg intussen navolging en met de SPFL (Scotland) en de Premier League sloten twee andere liga's zich aan.

Het EFDN ondersteunt het maatschappelijk engagement van voetbalclubs en liga's. Clubs, liga's en maatschappelijke actoren worden samengebracht en kunnen hun beleid op Europees niveau aftoetsen. Het EFDN zet daarnaast ook in op samenwerking tussen de leden en het opzetten van grensoverschrijdende projecten.

De conferentie in Barcelona was de ideale gelegenheid om kennis uit te wisselen met een aantal van de meest vooraanstaande voetbalclubs en -organisaties in Europa. In groepssessies, workshops en interviews deelden verschillende experts hun opvattingen en initiatieven op het gebied van sociale projecten in het voetbal.

De Pro League benadrukte op de conferentie dat de unieke strategie van het EFDN, waarin ervaringsdeskundigen hun voorstellen delen, behouden moet blijven.