Pro League en haar clubs blazen liever bellen dan rook

Op 31 mei, de Werelddag Zonder Tabak, blazen opnieuw honderden kinderen zeepbellen op plaatsen waar ze geen sigaretten of tabaksproducten willen zien. Onder het motto “Ik blaas liever bellen dan rook” voeren ze campagne voor meer rookvrije locaties. In 2022 richt de beweging Generatie Rookvrij zich op sportvelden met de jaarlijkse bellenblaasactie, die wordt afgetrapt in de rookvrije stadions van Club Brugge en Standard de Liège.

De campagne van dit jaar vraagt sportclubs om hun terreinen helemaal rookvrij te maken. Het profvoetbal toonde al aan dat rookvrij sporten perfect mogelijk is. Sinds 2021 is roken in alle stadions van de Pro League verboden. De voetbalwereld engageert zich samen met Generatie Rookvrij om alle sportclubs op te roepen dat voorbeeld te volgen. 

Drie profvoetballers zetten de oproep om alle sportterreinen rookvrij te maken persoonlijk kracht bij. Tessa Wullaert van de Red Flames, Brandon Mechele van Club Brugge en Laurent Henkinet van Standard de Liège richten zich rechtstreeks tot bestuurders van alle sportclubs, ouders, vrijwilligers en ook fans en vragen hen het goede voorbeeld te geven. 

Want kinderen en jongeren kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. “Sportclubs bevorderen het welzijn en de gezondheid van hun leden. Daarom moeten zij zeker het goede voorbeeld geven en hun terreinen rookvrij maken,” zegt verdediger Brandon Mechele van landskampioen Club Brugge.

Zo voorkomen ze dat hun leden beginnen te roken, met de gekende schadelijke gevolgen die Tessa Wullaert goed omschrijft: “Roken is een aanslag op je lichaam. Het verstoort de toevoer van zuurstof naar de longen, de spieren en het hart. Roken is niet alleen ongezond, het maakt het voor sporters ook onmogelijk om voor de volle 100% te presteren.”

Dat rookgedrag gekopieerd wordt door jongeren, weet ook Laurent Henkinet. “Als je jong bent, word je gemakkelijk beïnvloed: op school, op straat, door wat je ziet op tv, in clips of in je sportclub.” Daarom vindt de doelman van Standard de Liège het belangrijk dat sportclubs rookvrij zijn.

Sinds de start van het initiatief Generatie Rookvrij hebben al meer dan 200 sportinfrastructuren deze belangrijke stap gezet, om hun leden te beschermen tegen de gevolgen van meeroken en tegen de verleiding om zelf te roken. 

Voetbalsterren zijn belangrijke voorbeelden voor de generatie die wij rookvrij willen laten opgroeienAnn Gils van Generatie Rookvrij

Ann Gils, woordvoerder van Generatie Rookvrij, is verheugd dat na de Pro League ook drie bekende topsporters zich achter het initiatief scharen. “Voetbalsterren zijn belangrijke voorbeelden voor de generatie die wij rookvrij willen laten opgroeien. We hopen nu dat ook de sportclubs zich laten inspireren door hun boodschap en hun terreinen rookvrij maken.”

Door sportterreinen rookvrij te maken, voorkomen sportclubs dat kinderen en jongeren roken zien als een normaal en aangenaam onderdeel van het leven, in plaats van als dodelijke verslaving. Om de sportclubs daarbij te helpen, ontwikkelde Generatie Rookvrij een start- en communicatiepakket met ondersteunend materiaal, zoals een handig stappenplan, affiches en banners, maar ook educatieve hulpmiddelen.

Elke sportclub kan het startpakket hier en het communicatiepakket hier gratis downloaden.