Pro League en haar clubs veroordelen met klem antisemitische gezangen

20.12.2019 - De Pro League nam gisteren kennis van het videofragment van na de wedstrijd Club Brugge - RSC Anderlecht van 26 augustus 2018, waarop antisemitische gezangen te horen waren, gebracht door een groep zogenaamde supporters.

Vanzelfsprekend veroordeelt de Pro League met klem dergelijke wansmakelijke gezangen. De Pro League nam, zoals haar actieplan inzake discriminerende en kwetsende spreekkoren het voorschrijft, na het zien van de beelden contact met Club Brugge om te vernemen welke stappen ondernomen werden of zullen worden.

De Pro League vernam dat ettelijke personen die zich bezondigden aan deze spreekkoren intussen geïdentificeerd werden en gesanctioneerd werden met een burgerrechtelijk stadionverbod. In samenspraak met Club Brugge zal de Pro League de sancties van deze personen verder opvolgen.

In 2018 zette de Pro League, samen met de clubs, de KBVB, de amateurvleugels en de overheid verschillende stappen zoals het actieplan inzake discriminerende spreekkoren en daden, en het uitwerken van vormingstrajecten rond sanctionering, preventie en informatie. Maandag nog, voor het bekend raken van deze feiten, keurde de Raad van Bestuur van de Pro League een wijziging van het bondsreglement goed die een meer daadkrachtige vervolging van dergelijke feiten mogelijk zal maken. De Pro League zal deze inspanningen in 2019 uiteraard verderzetten en versterken. Discriminatie en racisme hebben immers geen plaats in ons voetbal.

Gerelateerde artikels