Pro League en Kansspelcommissie versterken samenwerking

Bescherming spelers centraal in nieuwe overeenkomst

Voetbal en reclame voor weddenschappen lijken dezer dagen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om de sector van sportweddenschappen te vrijwaren van excessen, versterken de Pro League en de Kansspelcommissie hun samenwerking. De krijtlijnen hiervoor werden in mei 2019 vastgelegd. Een nieuwe kaderovereenkomst verfijnt de samenwerking tussen professionele voetbalclubs en de vergunde kansspeloperatoren en wijst de clubs op hun verantwoordelijkheid t.a.v. de samenleving. Centraal staan de bescherming van de consumenten/gokkers en een permanente monitoring van deze overeenkomst door alle partijen. Dit proactieve beleid kan een inspiratiebron zijn voor de andere profsporten in ons land.

Sensibilisering, preventie en bescherming van de consumenten/gokkers

Het absolute uitgangspunt van de communicatie en marketing rond kansspelen en weddenschappen is de bescherming van de consumenten/gokkers. Het is essentieel dat overmatig gokgedrag maximaal moet worden tegengegaan. Daarom willen de Kansspelcommissie en de Pro League verder gaan dan wat vandaag wettelijk wordt opgelegd. Zo wordt volop ingezet op de boodschap van “verantwoord spelen” aangezien deelnemen aan kansspelen risico’s inhoudt. Ook worden bij elke marketing- of communicatieboodschap de gegevens van de hulplijn SOS Spelen meegeven. Partnership-activaties zullen geen zogenaamde “call-to-action" mogen zijn en reclame voor weddenschappen op bepaalde fases van een wedstrijd zijn uit den boze.

Ook werden duidelijke richtlijnen (“Responsible Marketing Guidelines”) uitgewerkt voor de marketing- en communicatieteams van de clubs.

Daarnaast zal de Pro League ook opnieuw sensibiliseringsworkshops organiseren voor de Pro League-teams, met bijzondere aandacht voor de jongeren in de jeugdopleidingen. Er zal ook een overleg opgezet worden met preventie- en sensibiliseringsorganisaties.

Uitsluitend samenwerking met door de Kansspelcommissie vergunde operatoren

De samenwerking tussen Pro League-clubs en kansspeloperatoren zal binnen een strikt kader gebeuren. Het is evident dat clubs enkel mogen samenwerken met operatoren met een vergunning van de Kansspelcommissie. Elke nieuwe samenwerking zal bekend gemaakt worden aan de Kansspelcommissie. Wanneer een operator inbreuken begaat of zijn vergunning verliest, zal de Kansspelcommissie dit ook melden aan de Pro League en de club, voor verder gevolg.

Integriteitscomité en werkgroep met het oog op good governance

Een onafhankelijk integriteitscomité, bestaande uit vertegenwoordigers uit de academische en sportieve wereld, moet waken over het beleid van de clubs. Dit comité zal aanbevelingen formuleren die de integriteit zullen verankeren in de dagelijkse activiteiten en reglementen. Een werkgroep zal onderzoeken of de inhoud van de kaderovereenkomst en bijkomende initiatieven omgezet dienen te worden in complementaire regelgeving.

  • EA Sports
  • Konami
  • Bwin
  • Eleven Sports
  • Jupiler
  • Panini