Pro League gaat opnieuw clubs ondersteunen bij Europese barragewedstrijden

© Photo News

Deze middag vergaderde de Raad van Bestuur van de Pro League. Tijdens de vergadering werden onder meer de speeldata voor de competities voor het seizoen '20-'21 vastgelegd. De Pro League herbevestigde ook haar vertrouwen in de arbitrage, maar benadrukt de nood aan een verbetering van de VAR.

Op de Raad van Bestuur van de Pro League werd deze middag de kalender voor het seizoen 2020-2021 goedgekeurd. De Jupiler Pro League zal volgend seizoen van start gaan op 24 juli 2020, 1B gaat van start in het weekend van 7 augustus. De finale van de Croky Cup verhuist naar 13 mei 2021 (op Hemelvaart). De reguliere fase van het seizoen 2020-2021 van de Jupiler Pro League zal ook zonder midweekwedstrijden worden afgewerkt.
De Pro League wil volgend seizoen opnieuw de clubs ondersteunen die zich plaatsen voor de barragewedstrijden van de Champions' League of Europa League. Ze voorziet de mogelijkheid om de nationale competitiewedstrijden van deze clubs in functie van de Europese duels te verplaatsen.
Verder boog de Raad van Bestuur zich ook over het Arbitrageplan. De reserves die de Algemene Vergadering in mei van dit jaar maakte, zijn intussen weggewerkt. Het Liaison Comité, waar de Pro League en de KBVB de ontwikkeling van de arbitrage intensief opvolgen, kwam intussen voor een eerste keer bijeen op 15 oktober.
Uit een enquête uitgevoerd door de Pro League en besproken op dit Liaison Comité komt een genuanceerde evaluatie van de Belgische arbitrage door de clubs naar voor. Wel geven alle clubs aan werkpunten te zien voor elk aspect van de arbitrage, zeker de VAR.
Het management van de Pro League, hierin bevestigd door de Raad van Bestuur, benadrukt de nood aan verdere opleiding van de VAR-teams en vooral het belang van een betere communicatie. In de stadions moet het beslissingsproces van de VAR duidelijker zijn voor het publiek.
Dit seizoen zal de VAR in alle wedstrijden van Play-Off 1 en de halve finales en finales van Play-Off 2 ingezet worden. Vanaf het seizoen '21-'22 zal de VAR vanuit een centrale studio in Tubize opereren en krijgen ook de 1B-wedstrijden VAR-assistentie.