Pro League lanceert tender mediarechten

© Photo News

De Pro League lanceert vandaag de tenderprocedure voor de mediarechten van maar liefst 5 competities.

De tender die door de Pro League werd uitgeschreven, bevat voor de eerste maal alle competities uit het Belgische profvoetbal. Naast de mediarechten van 1A, worden voor het eerst worden ook die van 1B, de Supercup, de Beker van België en de Women's Super League aan de kandidaat-rechtenhouders aangeboden in éénzelfde tender. Kandidaat-rechtenhouders kunnen dus gaan bieden op het meest uitgebreide mediapakket ooit.

Inspelend op de digitale revolutie zijn de pakketten bovendien voor het eerst volledig «platformneutraal» uitgewerkt. Ook een afzonderlijk digitaal aanbod behoort tot de mogelijkheden vanaf juli 2020.

De tenderprocedure die vandaag start, omvat de mediarechten voor de komende 4 tot 5 seizoenen. Met de integratie van 1B, de Supercup, de Beker van België en de Women's Super League wil de Pro League deze competities verder uitbouwen en hun identiteit als onmiskenbaar onderdeel van de Belgische voetbalbeleving benadrukken.

"Vandaag stellen we binnen één tender alle competities uit de Pro League voor aan de kandidaat-rechtenhouders. De integratie van de verschillende competities vormt een echte hefboom voor hun verdere groei. Rechtenhouders zullen zich nog meer kunnen onderscheiden en een echt verhaal creëren rond de competities. Met de integratie van de Women's Super League maken we bovendien ook een duidelijk statement. De Pro League engageert zich met concrete maatregelen om het damesvoetbal te versterken. Dat de Women's Super League vanaf volgend seizoen wekelijks live te volgen zal zijn, biedt enorme mogelijkheden voor de uitbouw van onze damesteams", stelt Pierre François, CEO van de Pro League, trots.

Inspelend op de opportuniteiten die nieuwe technologieën met zich meebrengen worden alle pakketten voor het eerst "platformneutraal" aangeboden:

"De optie voor platformneutraliteit geeft de nieuwe rechtenhouders, in samenwerking met de Pro League, de mogelijkheid om via een innovatief aanbod beter in te spelen op de wensen van de fans, jong en oud. Kandidaat-rechtenhouders zullen kunnen opteren voor een traditioneel tv-aanbod, maar ook voor een zogenaamd afzonderlijk 'Over-The-Top'-formule, vergelijkbaar met een Netflix-abonnement, dat je kan bekijken via je smart-tv of app. We zijn ervan overtuigd dat we een enorme stap voorwaarts kunnen zetten. Onze fans moeten de komende seizoenen dichter dan ooit bij hun favoriete team kunnen staan en het voetbal beleven als nooit tevoren. Deze tender is een katalysator voor de voetbalbeleving van morgen.", aldus Leander Monbaliu, Head of Legal & Media Rights.

De tenderprocedure die vandaag aanvangt, loopt tot half januari. Kandidaat-rechtenhouders hebben dus zes weken de tijd om de elf verschillende loten te bestuderen en voor één of meerdere ervan te bieden.

De toewijzing van de mediarechten vindt plaats in een seizoen waarin de toenemende sterkte van het Belgische profvoetbal zich duidelijk manifesteert, met knappe prestaties in de Europese competities en een huidige achtste plaats in de UEFA-ranking. Niet alleen bevestigt de Pro League haar reputatie van talentenlaboratorium met de jaarlijkse ontbolstering van nationale en internationale toppers zoals Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois, Axel Witsel, Simon Mignolet, Ivan Perisic, Wesley Moraes, Thomas Meunier, Jonathan David, Victor Osimhen, Yari Verschaeren en andere jonge toppers, de inkomende transfers en de contractverlengingen van verschillende Belgische en buitenlandse internationals bewijst de steeds grotere slagkracht van de Belgische clubs, een slagkracht die zich vertaalt in steeds meer attractief voetbal op de velden.

"We merken een toegenomen interesse in onze competities. Het Belgische voetbal heeft sportief nooit zo sterk gestaan als vandaag. Dat merken we zowel aan de prestaties van onze clubs, de steeds toenemende supportersaantallen in de tribunes en de nu reeds grote belangstelling van geïnteresseerde partijen in de mediarechten van onze competities", onderlijnt Pierre François.

Geïnteresseerde partijen kunnen de tenderdocumenten tot 10 december 2019 opvragen via [email protected].