Pro League organiseert seminarie rond toegankelijkheid stadions

© Pro League

Pro League organiseerde op dinsdag 3 september een studiedag rond toegankelijkheid in de voetbalstadions voor de 24 Pro League clubs. Deze infodag gebeurde in samenwerking met UEFA-partner CAFE (Centre for Access to Football in Europe).

Gegevens van Eurostat geven aan dat zo'n 15 procent van de Belgische bevolking kampt met uitdagingen rond toegankelijkheid. Dit zijn omgerekend meer dan 1 700 000 landgenoten die moeilijkheden ondervinden om bijvoorbeeld ook deel te nemen aan een vrijetijds- of sportactiviteiten. Al te vaak is de moeilijke toegankelijkheid van plaatsen én diensten de oorzaak van hun afwezigheid op evenementen. Toegankelijkheid is dus essentieel om volwaardig te kunnen participeren in de samenleving.

De Pro League streeft er naar om elke supporter de kans te geven om toeschouwer te zijn van haar competities. De afgelopen jaren namen vele clubs al tal van initiatieven om de toegankelijkheid van hun infrastructuur te verbeteren. Verbeteringen en aanpassingen blijven echter nodig. Daarom organiseerde de Pro League op dinsdag 3 september een DAO Awareness Seminar voor al haar clubs. Sinds juni 2015 is het binnen de 'UEFA Club Licensing & Financial Fair Play' regels verplicht voor de voetbalclubs om een 'Disability Access Officer' (DAO) aan te stellen als aanspreekpunt over toegankelijkheid in de voetbalbeleving. Deze functie dient de verbinding te verzekeren tussen de club en supporters met een beperking en heeft de opdracht om een strategie te ontwikkelen om een voetbalwedstrijd toegankelijk te maken voor elke toeschouwer.

Met deze studiedag willen we clubs voorlichten over verschillende soorten handicaps en hun implicatie rond toegankelijkheid van infrastructuren. Zo werd er besproken welke barrières een fan kan tegenkomen bij het bijwonen van een voetbalwedstrijd en hoe men deze kan aanpakken. Zowel CAFE als de Belgische organisatie Inter gaven een uiteenzetting over de verbeteringen die elke club naar de toekomst toe kan implementeren binnen hun stadion.

Het objectief van de Pro League blijft om in samenwerking en overleg met zowel de clubs, supporterclubs, relevante overheden en expertenorganisaties zoals CAFE en INTER alle diensten en voorzieningen in onze stadions voor iedereen toegankelijk te maken.