Pro League presenteert Clearing House op Algemene Vergadering European Leagues

© Pro League

De voorbije 2 dagen verzamelde European Leagues, de vereniging van Europese professionele voetbalcompetities, haar leden in het iconische Estadio da Luz van Benfica Lissabon voor de Algemene Vergadering. Tijdens deze meetings was de Pro League erg actief.

Op donderdag nam Stijn Van Bever, woordvoerder en CSR-verantwoordelijke van de Pro League, samen met vertegenwoordigers van FC Barcelona, Benfica Lissabon, La Liga en de Franse Ligue du Football Professionnel deel aan een panelgesprek over de rol van Europese liga's en clubs in het versterken van de sociale rol van het Europese voetbal. Op vrijdag stelde CEO Pierre François de principes van reglementering inzake makelaars die de Pro League opzet voor aan de directies van de verzamelde Europese Liga's.

Het voorstel van reglementering met onder meer het Clearing House werd vorige week gefinaliseerd door het Expert Panel voorgezeten door Melchior Wathelet. Dit reglement is het als doel de de concretisering van de aanbevelingen die in december vorig jaar door de Algemene Vergadering van de Pro League werden goedgekeurd.

De profclubs ontvingen intussen het voorwerp van reglement, opdat zij eventuele opmerkingen kunnen formuleren voor de Algemene Vergadering van 6 mei van de Pro League die helemaal in het teken zal staan van dit reglement.

De Pro League en haar CEO wilden van de Algemene Vergadering van European Leagues gebruik maken om de maatregelen die de Pro League plant voor te stellen aan de Europese collega's. De Pro League is er van overtuigd dat de geplande maatregelen model kunnen staan voor bredere hervormingen die ook op het internationale vlak hun meerwaarde kunnen betekenen. Een brede, internationale hervorming zal ook de competitiviteit tussen de Europese clubs en liga's verzekeren.

De voorstelling van het Clearing House werd door de andere liga's aandachtig gevolgd. "De Belgische reglementering met onder meer het Clearing House, is een goed uitgewerkte case van reglementering inzake makelaars die steeds meer aan urgentie wint in het hedendaagse voetbal," aldus European Leagues voorzitter Lars-Christer Olsson.

De Algemene Vergadering van European Leagues debatteerde daarnaast hoofdzakelijk over de toekomst, de positie en de meerwaarde van de nationale clubcompetities. In het huidige landschap, waarin topclubs meer en meer de kaart willen trekken van internationale competities en schaalvergroting, dreigt soms de eigen nationale competitie en haar unieke positie ten opzichte van de fans en teams onder druk te worden gezet.

Gerelateerde artikels