Pro League stelt handleiding 'Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen' voor

© Tomas Sisk / Photo News

Op 13 november organiseert de Pro League een seminarie 'Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen'. De Pro League grijpt deze gelegenheid aan om haar inspanningen tegen discriminatie in het voetbal uit de doeken doen. De nieuw ontwikkelde handleiding 'Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen' zal worden voorgesteld.

Juichen bij een doelpunt, vloeken bij een verkeerde pass, de ploeg aanmoedigen tot het laatste fluitsignaal. Voetbal is een feest en supporteren met passie een noodzaak. Daarin hebben kwetsende en discriminerende uitlatingen tegenover de tegenstander evenwel geen plaats.

De Pro League wil de positieve, inclusieve waarden van het Belgische voetbal uitdragen. Daarom stelde ze de afgelopen seizoenen een actieplan op tegen discriminerende en kwetsende spreekkoren op en rond de Belgische voetbalvelden.

De Pro League deed dit niet alleen, maar in samenwerking met de clubs, de KBVB, de overheid en experten-organisaties. Deze samenwerking wierp de afgelopen jaren al zijn vruchten af. Dankzij verschillende infosessies en vormingen bij sleutelfiguren uit de wedstrijdorganisatie, kon het bewustzijn voor kwetsende uitlatingen worden verhoogd. Het bondsreglement is ook aangepast, zodat onaanvaardbare spreekkoren nu de facto worden vervolgd.

Om de clubs verdere handvaten te bieden in hun aanpak tegen kwetsende spreekkoren ontwikkelde de Pro League een handleiding. Deze handleiding moet de clubs bijstaan in hun gedeelde strijd tegen discriminatie.

Deze handleiding zal op vrijdag 13 november worden voorgesteld tijdens een seminarie waar verschillende sprekers hun inzichten en ervaringen delen, waaronder Ignaas Devisch (Professor Filosofie, Ugent), Filip Boen (Professor in de sport- en bewegingspsychologie, KU Leuven), Margot Chave (Ligue de Football Professionnel) en Matthias De Roover (Mr. Gay Belgium).

Een panelgesprek tussen Olivier Labarre (directeur Voetbalcel), voetballers, supporters en Pierre François (CEO Pro League) zal tenslotte ingaan op de ervaringen en uitdagingen rond het thema voor de verschillende actoren in en rond het voetbal.

Geïnteresseerd? Mail naar [email protected] voor alle praktische informatie.

Gerelateerde artikels