Pro League stelt handleiding tegen racisme en discriminatie voor
De Pro League heeft in Brussel zijn handleiding tegen racistische en discriminerende spreekkoren voorgesteld op een druk bijgewonde conferentie. De vereniging van profclubs adviseert voetbalclubs om preventief te handelen, maar ook repressief te werk te gaan. "We willen het bewustzijn creëeren dat discriminatie geen plaats heeft in onze stadions", zegt co-auteur en woordvoerder Stijn Van Bever.
De Pro League werkte anderhalf jaar aan de handleiding, die voornamelijk inzet op preventie en sanctionering. Een veelvoud aan richtlijnen moet voetbalclubs helpen om racisme en discriminatie te weren uit de voetbalstadions. De voorbije weken stak het fenomeen opnieuw pijnlijk de kop op, in binnen- en buitenland. Denk maar aan de oerwoudgeluiden richting Rode Duivel Romelu Lukaku in Italië of de nazigroet die een Mechelse supporter bracht naar Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra.
De handleiding van 60 pagina's is gebaseerd op drie pijlers, legt Van Bever uit. "Enerzijds komt het de clubs toe om duidelijk te maken dat spreekkoren geen plaats hebben in en rond het stadion, of meer algemeen op de club", stelt de woordvoerder van de Pro League.
Als er toch nog racistische of discriminerende uitlatingen plaatsvinden, moeten de supporters worden geïdentificeerd en gesanctioneerd. Die bestrafte fans moeten vervolgens lessen volgen voor ze opnieuw toegelaten worden in het stadion.
Voetbalsupporters die zich schuldig maken aan oerwoudgeluiden of die een scheidsrechter uitschelden voor 'vuil janet', moeten van hun club meteen een stadionverbod krijgen. Pas na het volgen van een cursus zullen ze mogen ¬terugkeren in de tribune. Het is een van de middelen waarmee de Pro League, de vereniging van profclubs, de discriminerende en kwetsende spreekkoren in de voetbalstadions wil aanpakken.
Voor de handleiding ging de Pro League over de landsgrenzen kijken in Engeland, maar vooral bij de Nederlandse topclub Feyenoord. Joodse supporters voelden zich niet langer welkom in De Kuip, omdat medefans voornamelijk in de topper tegen Ajax regelmatig anti-joodse gezangen lanceerden. De Rotterdamse club zette daarom een samenwerking op met het Anne Frank-huis.
De Pro League zal samen met diverse partners gelijkaardige workshops op touw zetten om supporters die een stadionverbod opgelegd kregen opnieuw te reïntegreren in de tribunes. "Net als Feyenoord moet het de bedoeling zijn dat we supporters een spiegel voorhouden om ze te confronteren met hun gedrag. We willen het bewustzijn creëeren dat discriminatie geen plaats heeft in onze stadions. We kunnen spreekkoren niet langer wegstoppen alsof het individuele acties zijn."
Van Bever maakt gewag van teamwork om het probleem en de perceptie van straffeloosheid te tacklen. "Het Bondsparket en de disciplinaire instanties van de voetbalbond sanctionneren de clubs, die op hun beurt de supporters tot de orde roepen met eventuele uitsluitingen. De Pro League organiseert de workshops", zegt Van Bever, die denkt dat de handleiding ook nuttig is voor amateurclubs. "Al hopen we natuurlijk dat onze richtlijnen zo weinig mogelijk gebruikt moeten worden. Elk incident is er één te veel. De impact op de spelers is enorm. En men gaat vaak voorbij aan de impact die het heeft op de supporter naast jou of de ballenjongens."