Pro League stelt woensdag handleiding 'Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen' voor

© Photo News

In het kader van het actieplan rond discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen dat in februari 2018 werd goedgekeurd, stelt de Pro League op woensdag 13 november zijn handboek voor inzake 'Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen'. Dit handboek werd in de loop van 2019 ontwikkeld om clubs, op alle niveaus de nodige ondersteuning te bieden bij de aanpak van onaanvaardbare spreekkoren en uitlatingen.

Ter gelegenheid van de voorstelling van dit handboek Pro League organiseert de Pro League een seminarie waar het zo veel mogelijk relevante stemmen wil samen brengen in de strijd tegen kwetsende en discriminerende uitlatingen.

Het actieplan rond discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen werd in februari 2018 goedgekeurd. Vanaf die datum werd samen met partners, zowel binnen als buiten de voetbalwereld, een aanpak uitgewerkt die focust op een verhoging van het bewustzijn van alle betrokken partijen, sensibilisering en repressie.

" Na enkele incidenten begin 2018 besloot de Pro League haar verantwoordelijkheid te nemen en een actieplan inzake spreekkoren uit te werken. Met de bevoegdheden die de Pro League heeft, zijn sindsdien stappen gezet om het bewustzijn te verhogen, preventieve maatregelen uit te werken, maar ook samen met de clubs een beleid te ontwikkelen waarbij we samen duidelijk moeten maken dat racisme en discriminatie geen plaats hebben in onze stadions en rond onze velden. Het incident van afgelopen zondag tijdens KV Mechelen - Sporting Charleroi wijst er op dat we onze inspanningen moeten blijven aanhouden en zelfs versterken, maar de reactie van KV Mechelen toont ook aan dat clubs dergelijk wangedrag niet meer laten passeren. Samen met de andere actoren uit het voetbal en de samenleving moeten we niet alleen engagement tonen, maar vooral concrete maatregelen uitwerken en ze consequent toepassen", aldus Pierre François, CEO Pro League.

De handleiding wordt woensdag 13 november voorgesteld tijdens een seminarie waar verschillende sprekers hun inzichten en ervaringen delen. Hieronder het programma:

09u30: Ontvangst
10u00: Inleiding: Ignaas Devisch (Ugent): "Waarom een actieplan nodig is"
10u20: Voorstelling brochure
10u30: Filip Boen (KU Leuven): "Een groepsdynamische kijk op kwetsende spreekkoren in het voetbal"
11u00: Margot Chave (Ligue de Football Professionnel, France): "Discriminerende en kwetsende spreekkoren en daden in het Franse profvoetbal. Stand van zaken en strategie van de LFP."
11u30 - 11u45: pauze
11u45: Getuigenissen: Matthias De Roover (amateurvoetballer, Mr. Gay Belgium) , David Banet (Comité de coordination des organisations juives de Belgique)
12u15: Panelgesprek met Pierre François (CEO Pro League), Olivier Labarre (directeur voetbalcel), Eddy Janssis (voorzitter Belgian Supporters), Kassandra Missipo (KAA Gent, Red Flames), Joachim Mununga (OHL), Mo Messoudi (Beerschot, Lyra-Lierse, Proximus TV), Mbo Mpenza
13u00: Afsluitende lunch en netwerkmoment

Gerelateerde artikels