Pro League werkt aan scenario’s voor supporters in de stadions

© (c) Nico Vereecken / PhotoNews

De Pro League werkte de voorbije weken met de KBVB, clubs, de Federale Politie en de vertegenwoordiging van enkele lokale politiezones en de Voetbalcel aan een protocol dat de richtlijnen uitzet voor wedstrijden met een beperkt publiek in de context van de Covid-19 epidemie.

Het uitgangspunt en de ambitie van de Pro League is om in de meest veilig omstandigheden supporters toe te laten om de wedstrijden van hun favoriete team te beleven.

Er is daarom bewust geopteerd om geen absoluut cijfer of percentage naar voor geschoven, maar om een handleiding uit te werken die clubs en de lokale overheden zal toelaten om op basis van de infrastructuur en met de tools van onder meer Ticketmaster en Sports Alliance, partners van de Pro League, een stadioncapaciteit te bepalen die hoger ligt dan het aangehaalde cijfer van 800 toeschouwers, maar ten allen tijde physical distancing tussen bubbels garandeert.

Daarnaast zijn ook bijkomende gezondheidsmaatregelen en richtlijnen uitgewerkt om het bezoek aan het stadion zo veilig mogelijk te laten verlopen;

  • Verplichting van het mondmasker van aan de toegang tot op de toegewezen plaats
  • Wedstrijdbezoek kan in bubbels tot 15 personen
  • Zo weinig mogelijk circulatie eens je in het stadion bent: toeschouwers blijven zo veel mogelijk op hun plaats
  • Catering kan, maar enkel eten of drinken op je plaats
  • Om zo veel mogelijk supporters in eerste instantie de kans te geven om de wedstrijden van hun favoriete team bij te wonen, zullen in een eerste fase enkel supporters van de thuisploeg de wedstrijd kunnen bijwonen. Deze beslissing werd genomen na consultatie van de veiligheidsdiensten. De Pro League engageert er zich toe om deze fase zo kort mogelijk te houden.

De Pro League heeft zijn voorstel overgemaakt aan de bevoegde ministers en instanties voor feedback en hoopt zo snel mogelijk reactie te krijgen van de bevoegde diensten, zodat de clubs de voorbereidingen kunnen treffen om de fans in zo veilig mogelijke omstandigheden te ontvangen in onze stadions voor de start van de competities.