Pro League zet mee schouders onder 'Iedereen op het veld'

© Photo News

'Iedereen op het veld' is de naam van het project waarmee de Belgische voetbalactoren willen inzetten op sociale integratie van asielzoekers en vluchtelingen via het voetbal. De Pro League steunt dit project en haar doelstelling om sport te gebruiken als medium om inclusie te promoten.

"Iedereen op het veld" biedt een antwoord op diverse vragen van voetbalclubs, opvangcentra en andere sociale organisaties om vluchtelingen & asielzoekers te kunnen integreren in voetbalclubs.

Zo zal dit seizoen onder meer worden ingezet op het leren van Nederlands en Frans bij jonge kinderen door middel van een voetbalwoordenboek. Daarnaast ondersteunen de Pro League, de Belgische voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en ACFF ook meisjesvoetbalinitiatieven en verdere mogelijkheden om vluchtelingen (stewards,...) als vrijwilliger op te nemen in de voetbalfamilie.

Dit project krijgt ook bijval van UEFA. UEFA financiert daardoor dit seizoen enkele projecten mee. Dit jaar willen we vanuit de voetbalfederaties zo nog meer clubs bereiken en warm maken om zich in te zetten voor een mooi integratieverhaal via voetbal. Geïnteresseerde clubs kunnen via [email protected] 500 euro subsidie aanvragen voor hun integratieproject

Binnen de Pro League zetten verschillende clubs reeds in op de integratie van vluchtelingen en asielzoekers. Zo wist het "World Team" van Oud-Heverlee Leuven een goede indruk te maken op een internationaal tornooi voor vluchtelingenteams in Zwitserland. En afgelopen zomer stampte Royal Excel Mouscron als eerste Pro League-club een vluchtelingenteam uit de grond: de Royal Excel Refugees.

De Pro League en haar clubs onderschrijven zo mee de verbindende boodschap van "Iedereen op het veld": "Inclusie en diversiteit zijn waarden die we heel belangrijk vinden in ons voetbal. Het is vandaar van belang om op dergelijke dagen een duidelijke boodschap te verspreiden dat voetbal geen onderscheid maakt van waar je komt."

De Pro League, de Belgische voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en ACFF zullen daarom terug een voetbalhappening organiseren op Wereldvluchtelingendag, 20 juni 2020.