Pro League zet met projectoproep de strijd tegen racisme en discriminatie in het voetbal verder

Deze week lanceerde de Pro League een projectoproep voor partnerorganisaties voor het ontwikkelen van een vormingstraject voor daders van discriminerende of racistische spreekkoren of uitlatingen. Zo wil de Pro League ook in de voorbereiding op de terugkeer van de fans naar de stadions haar strijd tegen racisme en discriminatie in het voetbal kracht bijzetten.

De projectoproep, een initiatief van de Pro League, kadert in het plan van aanpak inzake discriminerende en kwetsende spreekkoren en daden dat werd uitgerold door de Raad van Bestuur in 2018.

Het plan van aanpak is gedragen door alle clubs en zet in op sensibilisering en bewustwording enerzijds en repressie en vorming anderzijds.

Sinds de uitrol van het plan werd het bondsreglement aangepast en werden vormingen gegeven aan sleutelfiguren uit de wedstrijdorganisatie zoals officials, veiligheidsverantwoordelijken en stewards. En vooral: onaanvaardbare spreekkoren en daden worden nu de facto vervolgd.

In 2019 publiceerde de Pro League de handleiding “Discriminerende en kwetsende spreekkoren en uitlatingen” voor clubs met praktische tips en richtlijnen voor het behandelen van discriminatie en racisme in het voetbal.

“Achter de schermen werken we aan een sterk antiracisme -en antidiscriminatiebeleid, met verschillende nieuwe initiatieven. Racisme, seksisme, antisemitisme en onverdraagzaamheid horen niet thuis in een open en warme samenleving en al zeker niet in of rond onze voetbalstadions”, aldus Pierre François, CEO van de Pro League.

Met de ontwikkeling van een vormingstraject voor zij die zich schuldig maken aan deze daden wil de Pro League samen met haar clubs en partnerorganisaties blijven inzetten op het aanpakken  discriminatie en racisme in het voetbal.

Organisaties die in dit project willen participeren kunnen steeds contact opnemen met [email protected] voor meer informatie.