Pro League zet U21-competitie op

De Pro League zet vanaf het seizoen 2019-2020 een nieuwe U21-competitie op. Dit werd besloten op de Algemene Vergadering van vandaag. Deze nieuwe competitie heeft als doel om de kwaliteit van de confrontaties tussen de meest beloftevolle spelers van de Pro League teams te garanderen en zet zo sterk in op de cruciale fase van de post-formatie, de laatste schakel tussen jeugdopleiding en de eerste ploegen van onze teams.

Zowel de Raad van Bestuur als de Algemene Vergadering van de Pro League gaven in de vergaderingen van vandaag hun goedkeuring voor de invoering van een nieuwe U-21 competitie van de Pro League teams. Dit initiatief werd genomen nadat er vorig seizoen geen akkoord werd gevonden om de U21 teams te integreren in de hoogste amateurreeksen. Onder impuls van het management, de clubs en de respectievelijke technische directeurs Chris Van Puyvelde en Ariël Jacobs werd een competitieformule uitgewerkt, die voorlopig gedurende 1 seizoen(2019-2020) wordt opgezet.

De 24 clubs uit de Pro League zullen in 2 reeksen worden ondergebracht, volgens de ranking van de Youth License. 1 A-reeks van 8 teams, die 21 speeldagen zullen afwerken en 1 B-reeks van 16 clubs, die 30 speeldagen zal kennen. De keuze om de A-reeks minder speeldagen te laten afwerken, is ingegeven door de reeds erg drukke agenda van de oudste jeugdspelers, met nationale selecties en mogelijke Youth League-confrontaties.

In de samenstelling van de kernen voor deze competitie komt duidelijk de focus op de post-formatie naar voor. Zo zullen er steeds 7 spelers gevormd in ons land op het terrein moeten staan en zal elke kern van 18 spelers minstens 15 U21 spelers moeten tellen. Clubs mogen 2 U-23 spelers selecteren en slechts 1 oudere speler.

Gerelateerde artikels