Q&A: Champions’ en Europe Play-offs

© VKA

De vier clubs die in de Champions’ Play-offs strijden voor de titel zijn gekend. En ook de vier deelnemers aan de Europe Play-offs maken zich op voor zes spannende duels. Maar wat staat er nu precies op het spel? Hoe worden de Europese tickets verdeeld? Lees er alles over in deze Q&A.

Net zoals vorig seizoen wordt de kampioen in de Jupiler Pro League bepaald door het systeem van verkorte play-offs. De nummers 1 tot en met 4 werken de Champions’ Play-offs af. Net zoals in de voormalige Play-off 1, die door zes clubs werd afgewerkt, worden de punten na de reguliere competitie gehalveerd. De 4 ploegen spelen ook twee keer tegen elkaar.

De nummers 5 tot en met 8 komen terecht in de Europe Play-offs. Die nacompetitie komt (tijdelijk) in de plaats van de oude Play-off 2, maar heeft dus minder deelnemers. Net als in de Champions’ Play-offs spelen de 4 ploegen uit de Europe play-offs thuis en uit tegen elkaar en geldt ook hier de puntendeling na de reguliere competitiefase.

De primus van de Champions’ Play-offs kroont zich tot landskampioen van België. De winnaar van de Europe Play-offs werkt nog een finalewedstrijd tegen de nummer vier uit de Champions’ Play-offs af, met het laatste Europese ticket als inzet.

Wanneer vinden de Play-offs plaats?

De eerste van zes speeldagen staat in het weekend van 22-24 april op het programma, de slotspeeldag is in het weekend van 20-22 mei. De volledige kalender van de play-offs raadpleeg je hier.

Tussen het einde van de reguliere competitie in het weekend van 8-10 april en de start van de play-offs, vindt op maandag 18 april ook nog de bekerfinale tussen RSC Anderlecht en KAA Gent plaats.

Hoe worden de Europese tickets verdeeld?

Er zijn in totaal vijf Europese tickets te verdelen in de Play-offs. De winnaar van de reguliere competitie (= Royale Union Saint-Gilloise) is minstens zeker van de derde voorronde van de Conference League.

  • Winnaar Champions’ Play-offs: groepsfase van de Champions League;
  • Nummer 2: derde voorronde van de Champions League;
  • Nummer 3: laatste voorronde van de Conference League;
  • Bekerwinnaar: laatste voorronde van de Europa League;

De winnaar van de Europe Play-offs neemt het in één finalewedstrijd op tegen de nummer 4 van de Champions’ Play-offs voor een ticket in de tweede voorronde van de Conference League.

(lees verder onder de afbeeldingen)

Wat als RSC Anderlecht de bekerfinale wint?

Dan wordt de finalewedstrijd tussen de nummer 4 van de Champions’ Play-offs en de winnaar van de Europe Play-offs niet gespeeld. Er zijn via de Play-offs vijf Europese tickets te verdelen. Paars-wit en de drie andere deelnemers aan de Champions’ Play-offs zijn zeker van een Europees ticket.

Als RSC Anderlecht op de eerste of tweede plek eindigt – en dus een Champions League-ticket bemachtigt – schuiven de Europese tickets door. In dat scenario ontvangt het nummer drie het Europe League-ticket, en krijgt de winnaar van de Europe Play-offs sowieso toegang tot de kwalificaties van de Conference League.

Als bekerwinnaar RSC Anderlecht derde of vierde eindigt, houdt Paars-Wit het ticket voor de Europa League. Ook dan treedt de winnaar van de Europe Play-offs volgend seizoen sowieso in de Conference League aan.

Wat als KAA Gent de bekerfinale wint?

Als KAA Gent de beker wint én de Europe Play-offs wint, wordt de finalewedstrijd tegen de nummer vier van de Champions’ Play-offs niet meer gespeeld. Die nummer vier krijgt dan het laatste Europese ticket, KAA Gent behoudt dan als bekerwinnaar het Europa League-ticket.

Als bekerwinnaar KAA Gent de Europe Play-offs niet zou winnen, wordt de finalewedstrijd wel gewoon gespeeld.

(lees verder onder de afbeeldingen)

© TGO

Wat als Royale Union Saint-Gilloise vierde eindigt in de Champions’ Play-offs?

Als winnaar van de reguliere competitie heeft Royale Union Saint-Gilloise minstens recht op deelname aan de derde voorronde van de Conference League. In het scenario dat er een finalewedstrijd tegen de winnaar van de Europe Play-offs gespeeld moet worden, zal de tegenstander daardoor niet Royale Union Saint-Gilloise kunnen zijn.

Wanneer de Brusselaars op de vierde plek eindigen, nemen zij alsnog het ticket in de voorlaatste voorronde van de Conference League. In dat bijzondere scenario speelt de nummer 3 de finalewedstrijd tegen de winnaar van de Europe Play-offs, met als inzet het laatste Europese ticket. Als bekerwinnaar KAA Gent de Europe Play-offs wint, wordt de finalewedstrijd niet gespeeld.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Als er op het einde van de play-offs een gelijke stand is tussen de twee ploegen, wordt er eerst gekeken naar de reguliere competitie. Zoals steeds worden de punten van alle ploegen voor de play-offs gehalveerd. Indien dit geen geheel getal is, wordt het naar boven afgerond. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Royal Antwerp FC, dat van 63 naar 32 punten gaat. De Pro League duidt dit aan met een asterix (*).

Na de zes play-offwedstrijden wordt het toegekende halve punt in mindering gebracht indien dat nodig is om uitsluitsel te bieden over een gelijke stand. Indien twee of meer clubs dan nog altijd evenveel punten tellen, wordt de eindklassering van deze clubs bepaald door hun rangschikking in de reguliere competitie.

Hoe zit het met promotie en degradatie dit seizoen?

Dit jaar is er opnieuw één rechtstreekse daler. K. Beerschot V.A. sloot de reguliere competitie als laatste af en zakt naar de 1B Pro League. De plek van de Antwerpenaren in de Jupiler Pro League wordt ingenomen door KVC Westerlo, dat zich tot kampioen kroonde in 1B en dus rechtstreeks promoveert.

RFC Seraing - de club die als zeventiende en dus voorlaatste eindigde - speelt nog twee barragewedstrijden. Daarin neemt RFC Seraing het op tegen RWDM, de ploeg die na KVC Westerlo als tweede eindigde in de 1B Pro League.

RWDM ontvangt RFC Seraing op 23 april (18.30 uur) in de heenmatch in Molenbeek. De terugwedstrijd in Seraing vindt plaats op 30 april (20.45 uur). De winnaar van de twee duels speelt volgend seizoen in 1A, de verliezer in 1B.

Nemen spelers gele kaarten en schorsingen mee naar de play-offs?

Bij aanvang van de Champions’ en Europe Play-offs vallen de gele kaarten die spelers tijdens het reguliere seizoen ontvingen gewoon weg. Hun teller wordt weer op nul gezet. Hetzelfde geldt voor de barrages tussen RFC Seraing en RWDM:  de gele kaarten die hun spelers in het seizoen verzamelden, worden geschrapt.

Administratieve schorsingen die op speeldag 34 werden opgelopen door gele kaarten, worden wel degelijk overgedragen naar de Champions’ en Europe Play-offs. Hetzelfde geldt voor disciplinaire schorsingen na een rechtstreekse rode kaart. 

Nog dit: tijdens de play-offs zullen spelers na drie gele kaarten voor een wedstrijd geschorst worden. In de reguliere competitiefase krijg je die straf pas na vijf gele kaarten.

Gerelateerde artikels