Q&A: Champions’ en Europe Play-offs 22/23

© Orange Pictures

De vier clubs die in de Champions’ Play-offs strijden voor de titel zijn gekend. En ook vier deelnemers aan de Europe Play-offs maken zich op voor zes spannende duels. Maar wat staat er nu precies op het spel? Hoe worden de Europese tickets verdeeld? Lees er alles over in deze Q&A.

De kampioen in de Jupiler Pro League wordt dit seizoen (voor de laatste keer) opnieuw bepaald door het systeem van verkorte play-offs. De nummers 1 tot en met 4 werken de Champions’ Play-offs af. De punten na de reguliere competitie worden gehalveerd. De 4 ploegen spelen twee keer tegen elkaar.

De nummers 5 tot en met 8 komen terecht in de Europe Play-offs. Die nacompetitie komt (voor de laatste keer) in de plaats van de oude Play-off 2, maar heeft dus een pak minder deelnemers. Net als in de Champions’ Play-offs spelen de 4 ploegen uit de Europe play-offs thuis en uit tegen elkaar en geldt ook hier de puntendeling na de reguliere competitiefase.

De primus van de Champions’ Play-offs kroont zich tot landskampioen van België. De winnaar van de Europe Play-offs werkt nog een finalewedstrijd tegen de nummer vier uit de Champions’ Play-offs af, met het laatste Europese ticket als inzet.

© DHA

Wanneer vinden de Play-offs plaats?

De eerste van zes speeldagen staat in het weekend van 28 april op het programma, de slotspeeldag is geprogrammeerd in het weekend van 3 en 4 juni. Op zondag 23 april maken we - na de laatste wedstrijden van de reguliere competitie - de kalender bekend.

De Croky Cup-finale tussen KV Mechelen en Royal Antwerp FC gaat door op zondag 30 april en splitst speeldag 1 van de play-offs in twee. 

Hoe worden de Europese tickets verdeeld?

Er zijn maximaal vier Europese tickets te verdelen in de Play-offs. De winnaar van de reguliere competitie is minstens zeker van de derde voorronde van de Conference League.

  • Winnaar Champions’ Play-offs: laatste voorronde van de Champions League;
  • Nummer 2: tweede voorronde van de Champions League;
  • Nummer 3: tweede voorronde van de Conference League;
  • Bekerwinnaar: laatste voorronde van de Europa League;

De winnaar van de Europe Play-offs neemt het in één finalewedstrijd op tegen de nummer 4 van de Champions’ Play-offs voor een ticket in de tweede voorronde van de Conference League.

© GVG

Wat als R. Antwerp FC de bekerfinale wint?

Dan wordt de finalewedstrijd tussen de nummer 4 van de Champions’ Play-offs en de winnaar van de Europe Play-offs niet gespeeld. RAFC en de drie andere deelnemers aan de Champions’ Play-offs zijn zeker van een Europees ticket.

Als Royal Antwerp FC op de eerste of tweede plek eindigt – en dus een Champions League-ticket bemachtigt – schuiven de Europese tickets door. In dat scenario ontvangt het nummer drie het Europa League-ticket, en krijgt de winnaar van de Europe Play-offs sowieso toegang tot de kwalificaties van de Conference League.

Als bekerwinnaar R. Antwerp FC derde of vierde eindigt, houdt de Great Old het ticket voor de Europa League (laatste voorronde). Ook dan treedt de winnaar van de Europe Play-offs volgend seizoen sowieso in de tweede voorronde van de Conference League aan.

Wat als KV Mechelen de bekerfinale wint?

KV Mechelen speelt geen play-offs, waardoor winst van de Croky Cup geen impact heeft op de verdeling van de vier Europese tickets.

© JIMMY BOLCINA

Wat als de winnaar van de reguliere competitie als vierde eindigt in de Champions’ Play-offs?

De winnaar van de reguliere competitie heeft minstens recht op deelname aan de tweede voorronde van de Conference League. In het bijzondere scenario dat die club op de vierde plek eindigt, speelt de nummer 3 de finalewedstrijd tegen de winnaar van de Europe Play-offs, met als inzet het laatste Europese ticket. Als een van beide teams de bekerwinnaar is, wordt de barragewedstrijd niet gespeeld.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Als er op het einde van de play-offs een gelijke stand is tussen de twee ploegen, wordt er eerst gekeken naar de reguliere competitie. Zoals steeds worden de punten van alle ploegen voor de play-offs gehalveerd. Indien dit geen geheel getal is, wordt het naar boven afgerond. 

Na de zes play-offwedstrijden wordt het toegekende halve punt in mindering gebracht indien dat nodig is om uitsluitsel te bieden over een gelijke stand. Indien twee of meer clubs dan nog altijd evenveel punten tellen, wordt de eindklassering van deze clubs bepaald door hun rangschikking in de reguliere competitie.

Hoe zit het met promotie en degradatie dit seizoen?

Het seizoen 2022-2023 vormt een overgangsjaar, met als gevolg dat er drie rechtstreekse degradanten zijn en slechts één promovendus. De nummers 16, 17 en 18 uit de Jupiler Pro League zakken naar de Challenger Pro League. Enkel de winnaar van de Promotion Play-offs in de Challenger Pro League - de kampioen dus - stijgt.

Op die manier zullen er zowel in de Jupiler Pro League als in de Challenger Pro League 16 teams aantreden in het seizoen 2023-2024.

© VKA

Nemen spelers gele kaarten en schorsingen mee naar de play-offs?

Bij aanvang van de Champions’ en Europe Play-offs vallen de gele kaarten die spelers tijdens het reguliere seizoen ontvingen gewoon weg. Hun teller wordt weer op nul gezet.

Administratieve schorsingen die op speeldag 34 werden opgelopen door gele kaarten, worden wel degelijk overgedragen naar de Champions’ en Europe Play-offs. Hetzelfde geldt voor disciplinaire schorsingen na een rechtstreekse rode kaart. 

Nog dit: tijdens de play-offs zullen spelers na drie gele kaarten voor een wedstrijd geschorst worden. In de reguliere competitiefase krijg je die straf pas na vijf gele kaarten.

Gerelateerde artikels