Scheidsrechters zijn klaar voor het nieuwe seizoen!

© Photo News

Ons Referee Department lichtte vanmiddag de nieuwe spelregels en werking van de VAR voor het nieuwe voetbalseizoen toe.

Een nieuw seizoen brengt traditioneel enkele nieuwigheden met zich mee voor de scheidsrechters. De coördinator arbitrage van de KBVB, Johan Verbist, sprak vanmiddag de profclubs en pers toe. Voornaamste onderwerpen voor de start van het nieuwe seizoen: wijzigingen in de spelregels en de VAR.

Videoarbitrage

Het seizoen 18-19 is het tweede voetbaljaar waarbij de VAR op het hoogste niveau in ons land aanwezig zal zijn. In tegenstelling tot vorig seizoen zal er bij elke wedstrijd in 1A een VAR aanwezig zijn. Er zijn tien videoscheidsrechters opgeleid, in de nabije toekomst komen er nog vier bij.

Het videoscherm zal terug te vinden zijn tussen de dugouts. Het scherm zal in een afgebakende en reclamevrije zone staan. Spelers kunnen discreet om een VAR-tussenkomst vragen. Dat moet zonder aandringen en op een serene manier gebeuren. De videoscheidsrechter kan ook altijd op een violent conduct fase terugkomen. Violent conduct is bv. een elleboog- of kopstoot, opzettelijk aantrappen... De VAR kan de beelden in kwestie bekijken en ingrijpen waar nodig, ook al is het spel intussen hernomen.

De trainersstaf mag communicatiemiddelen (tablet, telefoon...) gebruiken op de bank, op voorwaarde dat dat enkel in functie is van tactiek, coaching of het welzijn van de spelers. Het is verboden om het als overtuigingsmiddel te gebruiken, zowel bij de normale arbitrage als bij een tussenkomst van de videoscheidsrechter.

De videoscheidsrechters van dit seizoen: Bellon, Colemonts, Delacour, Pots, Virant, Boucaut, Delferière, Lambrechts, Vertenten, Visser Laforge, Lardot, Van Driessche en Verboomen zijn momenteel nog in opleiding.

Andere wijzigingen

Het Referee Department voert nog enkele wijzigingen door voor het nieuwe seizoen. Dit zijn nog enkele andere belangrijke veranderingen:

Vervangingen Croky Cup
 
Net zoals op de voorbije wereldbeker zal een vierde wissel toegelaten worden vanaf de zestiende finales. Wanneer er verlengingen gespeeld worden, mag er een eventuele vierde wissel doorgevoerd worden in een van beide verlengingen.

Verlaten van het veld
 
Een speler die het veld verlaat om een praktisch probleem op te lossen, heeft altijd toestemming nodig van de arbitrage om het terrein opnieuw te mogen betreden. Na een schoenwissel bv. mag de speler niet zomaar het veld terug oplopen. De straf hiervoor is een vrije trap op de plaats waar de voetballer terug op het veld komt. In de zestien wordt het zelfs bestraft met een penalty.

Buitenspel

Er wordt de assistenten aangeraden om enkel te vlaggen wanneer het helemaal duidelijk is dat er een buitenspelsituatie is. Bij randgevallen gaat het spel door zodat we de uitkomst van de fase kennen. Indien er gescoord wordt na de bewuste fase, dan kan de VAR nog altijd ingrijpen. Wanneer de assistent vlagt en de scheidsrechter fluit, dan kan de videoscheidsrechter niet meer tussenbeide komen.

Nieuwe scheidsrechters

Lothar D'hondt en Kevin Van Damme zijn de twee nieuwe scheidsrechters in klasse 1A.