Seizoen 2020 - 2021: blijvend maatschappelijk engagement van Belgische profclubs en Pro League

Het afgelopen seizoen was een uitdaging voor de maatschappelijke werkingen van de Pro League clubs. Het engagement bleef onveranderd. De kracht van voetbal werd gebruikt voor het creëren van lokale maatschappelijke impact. Innovatief in de marge van wat toegestaan was, samen met supporters, medewerkers en vrijwilligers.

Een overzicht van de maatschappelijke impact van de Pro League clubs in 2020:  

  • €1.935.655 budget voor maatschappelijke projecten
  • 191 maatschappelijke projecten
  • 16.895 deelnemers aan maatschappelijke projecten
  • 60 maatschappelijke projecten met scholen
  • 464 fanclubs
  • 5.392.570 volgers op sociale media

In een jaar waarin de gezondheidscrisis wild om zich heen sloeg, heeft de Pro League samen met haar clubs verschillende doelen gesteund, samenwerkingen versterkt en nieuwe initiatieven gelanceerd.

Eleven United

Afgelopen seizoen ontwikkelde de Pro League in samenwerking met rechtenhouder Eleven Sports haar eigen 'Football & Community magazine'. Het magazine, Eleven United, biedt een blik op het dagelijkse en diverse maatschappelijke engagement van Pro League clubs. Onderwerpen die aan bod kwamen zijn onder andere onderwijs, diversiteit en antiracisme, gezondheid, inclusie, milieu, supportersparticipatie en drugspreventie.

Meldpunt Racisme en Discriminatie

Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie (21 maart) lanceerde de Pro League haar  eigen meldpunt tegen racisme en discriminatie. Spreekkoren of beledigingen die de identiteit van fans aantasten terwijl ze hun passie beleven, horen niet thuis in de sport. Slachtoffers of getuigen van incidenten in of rond het stadion kunnen dit voortaan melden via een meldknop op de website van de Pro League.

Steun aan Tele-Onthaal/Télé-Accueil

In 2020 ontving Tele-Onthaal maar liefst 140.000 telefoontjes, een recordaantal. De behoefte aan een luisterend oor is in deze tijden erg groot. Om die reden besloot de Pro League om de compensaties voor overtredingen van de COVID-19 richtlijnen (€100.000) aan Tele-Onthaal en Télé-Accueil te schenken.

Wereld Autisme Dag

Voor kinderen met een autismespectrumstoornis is het vaak onmogelijk om een voetbalwedstrijd bij te wonen. Te veel prikkels kunnen het voor deze kinderen bijzonder moeilijk maken om een wedstrijd bij te wonen. Het spelen in lege stadions afgelopen seizoen bood kinderen met ASS een unieke kans om in een prikkelarme omgeving, goedgekeurd en gesteund door de 3 bevoegde Ministers van Sport, Ben Weyts, Valérie Glatigny en Isabelle Weykmans, een wedstrijd bij te wonen.

Gerelateerde artikels