Seminarie strijd tegen matchfixing

© Tomas Sisk / Photo News

Op dinsdag 10 juli 2018 organiseerden de Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond het Football Integrity Seminar in het Belgian Football Centre in Tubeke. Dit seminarie bood de kans aan de diverse nationale en internationale stakeholders om aan clubs, pers en belanghebbenden toe te lichten op welke manier zij de strijd aangaan tegen matchfixing.

De heer Thibault De Gendt, Integrity Officer van de KBVB, licht toe:

"Matchfixing is een fenomeen dat een gezamenlijke aanpak vereist. Niet alleen tussen de Pro League en de KBVB, maar tussen alle stakeholders, nationaal en internationaal. Wij zijn daarom zeer tevreden dit evenement samen met de Pro League georganiseerd te hebben, in aanwezigheid van alle relevante stakeholders: FIFA, UEFA, het nationaal platform, de kansspelcommissie, de private operatoren en de amateurvleugels."

Tijdens dit seminarie deed de heer Pierre François, CEO van de Pro League, ook een duidelijke oproep tot een meer doorgedreven samenwerking tussen de stakeholders:

"Het is goed te zien dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, de integriteit van de sport vrijwaren en de onvoorspelbaarheid garanderen. Dit is in ieders belang, van overheid tot private operatoren. Een volgende stap moet een betere samenwerking zijn tussen de diverse actoren. Een opname van alle stakeholders, waaronder ook private aanbieders, in het nationaal platform moet daarom een absolute prioriteit zijn. Wij hopen daarom dat het nationaal platform ons verzoek honoreert."

De heer François voegt daaraan toe dat "de strijd tegen matchfixing niet gelijkstaat aan het bannen van de gereglementeerde gokindustrie die een belangrijke partner blijft van de sport in het algemeen en de Pro League in het bijzonder. De erkende operatoren zijn bovendien de beste actoren in de strijd tegen matchfixing en het zou ongepast zijn om ze te bestraffen via een slecht afgelijnde of buitensporige regelgeving op vlak van reclame bijvoorbeeld."

Het evenement is ook een startschot voor nieuwe initiatieven, waarbij de focus op preventie zal liggen. De KBVB en De Pro League zullen daarom dit seizoen van start gaan met een workshop, specifiek gericht tot (jonge) spelers. Tijdens deze workshops zullen de spelers op een praktische wijze geïnformeerd worden over de gevaren van matchfixing. Daarnaast zal de opleiding ook de kans bieden om de spelers nog eens te herinneren aan de reglementen rond het wedden op voetbalwedstrijden.