Speldoos voetbal 'speel en oefen Nederlands'

© Pro League

De Koninklijke Belgische Voetbalbond, Voetbal Vlaanderen, ACFF, de Pro League en vzw de Rand ontwerpen samen een nieuwe speelse methodiek om te spelen met taal. In het kader van 'Iedereen op het veld', het project dat de inclusie van vluchtelingen en asielzoekers via voetbal wil bevorderen, stellen we met trots deze speldoos 'Ik hou van het Nederlands' aan jullie voor.

WAT IS DE SPELDOOS VOETBAL?

Kinderen leren niet alleen op school Nederlands. Scholen raden ouders van kinderen met een andere moedertaal aan om een hobby te zoeken in het Nederlands. Zo kunnen ze de taal verder oefenen in hun vrije tijd. Voor kinderen die van voetbal houden is de voetbalclub of een voetbalstage de ideale oefenkans Nederlands. Met deze speldoos verwerven kinderen die nog geen of weinig Nederlands kennen op een speelse manier essentiële woordenschat die ze nodig hebben in de club of tijdens een stage. Via het klassieke memory en andere spelvormen oefenen en herhalen ze de woordenschat. Op de kaartjes staat telkens een beeld, het juiste lidwoord en woord. Kinderen die al kunnen lezen, spelen het spel zelfstandig met vriendjes en oefenen tegelijk Nederlands. Ook Nederlandstalige kinderen die van voetbal houden vinden de kaartjes leuk om mee te spelen.

DE DOELGROEP

Trainers, begeleiders, vrijwilligers en anderen die actief zijn in een voetbalclub of een voetbal-/sportstage organiseren.

DE DOELSTELLING(EN)

Met de speelkaartjes verwerven kinderen op een leuke manier en relatief snel basiswoordenschat die aan bod komt tijdens voetbalactiviteiten (training, wedstrijd, stages,...).

De kaartjes zijn zowel interessant om te gebruiken bij kinderen zonder basiskennis Nederlands, bij kinderen met al enige kennis Nederlands als bij Nederlandstalige kinderen. Omdat je er verschillende spelvormen mee kan spelen herhaal je telkens de woordenschat. Je kan starten met een beperkt aantal afhankelijk van de leeftijd en het niveau Nederlands, en stap voor stap uitbreiden. De speelkaartjes met het beeld, het lidwoord en het zelfstandig naamwoord zijn ook leuk voor kinderen die starten met of die al kunnen lezen.

WELK ANDER MATERIAAL IS ER BIJ DE SPELDOOS BESCHIKBAAR?

Je kan alle woordkaartjes downloaden op www.beglianfootbal.be of op www.derand.be. Zo kies je zelf wat je wil gebruiken en op welk materiaal je dit print. Ouders vragen ook vaak naar materialen om Nederlands te oefenen met hun kinderen. Ze kunnen de kaartjes gratis downloaden op onze Belgianfootball-website of op de site van de Rand . Ze vinden de instructies in het Nederlands, Frans en Engels. Ouders die zelf nog niet veel Nederlands kennen, lezen tijdens het spel het correcte lidwoord en zelfstandig naamwoord op het kaartje. Wie wil, kan de woorden ook telkens in de moedertaal benoemen én ze in het Nederlands zeggen of lezen. Want een goede ontwikkeling van de moedertaal is belangrijk om een tweede taal te verwerven. Op www.derand.be vind je extra speltips.

PRAKTISCH

De speldoos is een product van vzw 'de Rand' en de Koninklijke Belgische Voetbalbond. De speelkaartjes zijn in duurzaam materiaal ontworpen, je kan ze dus meerdere jaren gebruiken tijdens je werking. Ze zijn bovendien waterbestendig.. Voetbalclubs, sportdiensten, bibliotheken, scholen en andere organisaties in de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand die graag een speldoos willen voor hun werking kunnen die aanvragen bij Cindy Van Dijck, 02 568 01 78, [email protected]. Voetbalclubs en organisaties buiten de Vlaamse Rand kunnen een speldoos aanvragen bij Hedeli Sassi, 0486 91 23 83, [email protected]. Iedereen kan de kaartjes gratis downloaden op www.belgianfootball.be of www.derand.be.

EXTRA

Iedereen op het veld - Tous sur le terrain, is een project van de KBVB, Pro League, Voetbal Vlaanderen en ACFF die in 2017 gelanceerd werd. Het inclusieproject 'Iedereen op het veld' wil via het voetbal ontmoetingsmomenten creëren voor vluchtelingen en asielzoekers. Dit project helpt voetbalclubs die inzetten op de integratie van vluchtelingen en asielzoekers via voetbal door het aanbieden van een begeleiding op maat. Ook komend voetbalseizoen zullen we blijven inzetten om voetbalclubs zo goed mogelijk te ondersteunen in het onthaal van nieuwkomers. Meer info hier.

Gerelateerde artikels