Stathursday: de vedetten van de Champions' Play-offs

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week blikken we met de data van enkele protagonisten vooruit op twee topaffiches van de Champions’ Play-offs: R. Antwerp FC - R. Union Saint-Gilloise en RSC Anderlecht - Club Brugge.

Na amper één speeldag in de Champions’ Play-offs kunnen we al concluderen dat de titelkamp op een tweestrijd zal uitdraaien. Al kan er in de komende vijf wedstrijden nog veel gebeuren. Zondag bijvoorbeeld, wanneer het tweede bedrijf van de eindstrijd zich afspeelt. Om 13u30 gaat leider R. Union SG op bezoek bij het stamnummer 1, ofwel het duel tussen de twee beste schutters van de Jupiler Pro League. Enkele uren later volgt de klassieker tussen titelverdediger Club Brugge en recordkampioen Anderlecht. 

Zondag vormt de Bosuil het decor voor een ontmoeting uit de oude doos tussen het stamnummer 1 en het stamnummer 10. Het wordt bovendien een interessante krachtmeting tussen de vlotst scorende spitsen uit de Jupiler Pro League: Deniz Undav en Michael Frey.

Dankzij zijn 25 doelpunten draagt de Duitse pocketspits van R. Union Saint-Gilloise het embleem van de Gouden Stier op zijn rug. Undav blijkt dodelijk efficiënt te zijn, want uit 20,44 verwachte doelpunten (xG) wist hij er 25 uit te puren. Dat betekent een overscore van 4,56 doelpunten, slechts vier spelers in 1A doen beter. Dat verschil had gerust nog hoger kan zijn, want niemand trapte meer op de paal dan Undav (5 keer).

Onder dat efficiëntere viertal ook Frey, die met 22 treffers Undav op de hielen zit in de topschutterslijst. Volgens de xG-statistieken van StatsPerform scoorde de kopbalsterke Zwitser 4,79 doelpunten meer dan verwacht. Hij opende het seizoen heel sterk voor de Great Old, met vijf goals op Sclessin. De laatste speler die dat huzarenstukje opvoerde was Wesley Sonck, twintig jaar geleden. De ex-Rode Duivel legde er op 23 november 2002 zes in het mandje voor KRC Genk in de 9-0 overwinning tegen KV Mechelen. 

Beiden zijn van levensbelang voor hun team. Undav heeft met zijn 25 doelpunten en 12 assists een voet in 37 doelpunten. R. Union SG scoorde in totaal 76 keer*, wat dus betekent dat de Duitse aanvaller in 48,68 procent van de doelpunten betrokken werd. Ook Frey zijn impact is ronduit indrukwekkend. Van de door R. Antwerp FC 55 gescoorde doelpunten had Frey een aandeel in 26 treffers, goed voor een impactscore van 47,27 procent. Enkel Youssef Maziz had met 53,33 procent een nog grotere impact voor RFC Seraing dan Undav en Frey.

* Union heeft 81 doelpunten, maar de 5 own goals zijn eruit gefilterd om de correcte impactscore te berekenen

De manier waarop beide schutters aan hun doelpunten komen, is wel compleet verschillend. Frey scoorde dit seizoen nog nooit van buiten de zestien, maar kopte wel het vaakst van iedereen raak. De Zwitser van 1m90 deed de netten zeven keer trillen na een kopbal. Undav treft dan weer op alle mogelijke manieren raak: 4 keer met het hoofd, 2 maal van buiten de zestien, 4 keer met links en 17 keer met rechts. Deze statistieken zetten de polyvalentie van de Brusselse aanvaller in de verf.

Frey blinkt dan weer uit in duelkracht. Met 182 gewonnen duels toont hij aan waarom elke verdediger terecht vreest om in mandekking te spelen op de Antwerpse spits. Hij heeft een kleine veertig duels meer gewonnen dan Undav (144). De Duitser trekt dan weer meer sprints dan Frey. Met 581 sprints doen er slechts 13 spelers beter dan de Duitse doelpuntenmachine. 

Deze data-analyse toont sterk aan hoe verschillend beide spitsen zich bewegen en gedragen op een voetbalveld. Undav is als een Zwitsers zakmes dat overal in de aanvalslinie inzetbaar is, terwijl Frey eerder te vergelijken is met een Duitse autoconstructeur. Oerdegelijk en hij levert de prestaties waarvoor je hem gekocht hebt: goals maken.

Drie uur later wordt in het Lotto Park de klassieker tussen blauw-zwart en paars-wit op gang gefloten. Meer dan ooit rekenen beide teams op een jonge Belg om de drie punten binnen te halen. Bij Club Brugge plaveit Charles de Ketelaere de weg naar een Europese topcarrière, terwijl bij RSC Anderlecht Yari Verschaeren ook dat potentieel toont. 

Jonge sleutelfiguren

In de data van StatsPerform valt meteen op dat de Ketelaere aan een stevig seizoen bezig is. Met 14 doelpunten op een xG-cijfer van 12,33 doelpunten toont het product van Club NXT dat hij niet alleen doelgericht maar ook doeltreffend. Efficiëntie blijkt echter een werkpunt te zijn voor het Brusselse ketje. Uit 9,64 verwachte doelpunten (xG) puurde Verschaeren slechts 7 doelpunten, dat zijn er 2,64 minder dan verwacht. Eenzelfde resultaat zien we bij de expected assists (xA). Terwijl de Ketelaere er 8 achter zijn naam heeft staan op 7,47 expected assists, haalde Verschaeren er 4 uit 5,08 verwachte assists. 

Uiteraard zegt dit niet alles over de kwaliteit van afwerking of passing. Ook de manier waarop hun teammaats omspringen met de kansen die de twee internationals hen voorschotelen, impacteert deze statistieken. Bovendien worden ze op verschillende posities gezet, wat de vergelijking nog moeilijker maakt. Charles De Ketelaere speelde dit seizoen eerder in de centrale voorlinie, terwijl Yari Verschaeren meer vanop rechts kwam in de geprefereerde 4-4-2 van Vincent Kompany. 

Hoewel CDK meer vanuit het centrum speelt, wist hij toch 60 voorzetten meer te produceren dan zijn Brusselse rivaal. De stat waarin Verschaeren wel de bovenhand neemt, is passing accuracy. Op de helft van de tegenstander worden liefst 84,97 procent van zijn passes bij een ploegmaat afgeleverd. Dat is een pak hoger dan het cijfer dat De Ketelaere (72,23 procent) laat optekenen.

Mocht het Brugse talent de betrouwbaarheid van Verschaeren kunnen toevoegen aan zijn spel, zou hij met voorsprong de meest complete speler van de competitie kunnen worden. Voor Verschaeren geldt dan weer dat hij met de efficiëntie van de Ketelaere grote stappen zou kunnen richting de Europese top. Wie van hen maakt volgens jou de grootste carrière?

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.