Stathursday: 300 keer Felice Mazzù

© PCR

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze partner Stats Perform. Deze week wordt de focus gelegd op Felice Mazzù die komend weekend voor de driehonderdste keer op de bank zit als hoofdtrainer in de Jupiler Pro League.

Op 2 mei 2013 werd Mazzù aangesteld als hoofdtrainer van Sporting Charleroi. Negen jaar, vier clubs en 299 wedstrijden later staat de coach van het afgelopen jaar aan het hoofd van recordkampioen RSC Anderlecht. Na zondag 28 augustus zal Felice Mazzù de kaap van 300 wedstrijden hebben gehaald.

Op de hielen van Georges Leekens

Hiermee komt hij terecht in een illuster rijtje van coaches die in de 21ste eeuw meer dan 300 wedstrijden hebben gecoacht in de Jupiler Pro League. Op kop in het klassement van meeste gecoachte wedstrijden staat met grote voorsprong ex-Zulte-Waregem coach Francky Dury. Hij zat maar liefst 591 wedstrijden op de bank als T1. Hij wordt gevolgd door huidig KAA Gent coach Hein Vanhaezebrouck, die reeds 446 wedstrijden coachte. Van de overige trainers in de top 10 is enkel Marc Brys (OH Leuven) op dit moment nog actief op het hoogste niveau in België.

Mazzù Time

Felice Mazzù had reeds de leiding bij 4 verschillende Jupiler Pro League ploegen. Hij maakte zijn debuut in de JPL bij Sporting Charleroi. Na 240 wedstrijden sloot hij af met een winstpercentage van 40%. Hij verloor dan weer één derde van de wedstrijden. Zijn passage bij Charleroi werd gekenmerkt door ‘Mazzù Time’, omdat de Carolo’s heel vaak nog scoorden op het einde van de wedstrijd. 

Na enkele succesvolle jaren bij Sporting Charleroi zette hij een stap hogerop naar toenmalig kampioen KRC Genk, waar hij in de voetsporen trad van Philippe Clément. Het sprookjeshuwelijk met KRC Genk was echter van korte duur. Na 15 competitiewedstrijden en slechts 6 overwinningen eindigde de samenwerking. Na zijn ontslag bij de Genkies duurde het even vooraleer Mazzù terug aan de slag ging. 

Succescoach van een traditieclub

Enkele maanden later besloot Mazzù om zijn carrière verder te zetten bij Royale Union St. Gilloise. Onder zijn leiding  keerde de traditieclub terug naar de Jupiler Pro League. Daar maakten ze furore door meteen mee te strijden voor de titel. Van hun 40 wedstrijden wonnen ze maar liefst 65% en verloren ze slechts 20%. Hij slaagde er tegelijkertijd ook in om zijn reputatie van defensieve coach te ontkrachten. Union scoorde vorige jaar gemiddeld 2,1 doelpunt per wedstrijd. Een blik op het verleden van de Brusselse traditieclub leert ons dat geen enkele manager ooit beter bij ‘Les Unionistes”. 

Na zijn succesperiode bij Union werd hij gecontacteerd door RSC Anderlecht en werd hij er de opvolger van icoon Vincent Kompany. Als coach van RSC Anderlecht behaalde hij 3 overwinningen in zijn eerste 4 wedstrijden.

Sinds zijn debuut bij Sporting Charleroi bijna 10 jaar geleden won enkel Hein Vanhaezebrouck meer wedstrijden dan Mazzù. Met 131 gewonnen wedstrijden zit hij echter op de hielen van de Gentse oefenmeester, die er tot op heden 137 won. Slaagt Mazzù er bij de Brusselse recordkampioen in om die kloof dit seizoen te dichten?

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.