Stathursday: 5 defensieve uitblinkers van de Jupiler Pro League

© JIMMY BOLCINA

Ook in 2023 lichten we elke donderdag boeiende statistieken uit in de rubriek ‘Stathursday’. Deze week zetten we onze datablik op de defensieve prestaties van de Jupiler Pro League. Wie heerst in de lucht? Welke spelers staan als een huis? En wie brengt aanvallend het meest bij? Wij presenteren je vijf verdedigende uitblinkers.

Anton Tanghe (KV Oostende)

Voor KV Oostende wenkt een felle degradatiestrijd en dat heeft de kustploeg vooral te danken aan de vele tegengoals. Liefst 47 keer moest de Oostendse doelman zich omkeren. Geen enkele club incasseerde meer. Toch is er één lichtpunt in de persoon van Anton Tanghe. De jonge KVO-speler staat als een huis centraal in de defensie.

Zo kopte niemand vaker het leer weg dan de 23-jarige Tanghe (38 keer, gedeelde eerste plek met Michael Ngadeu en Ewoud Pletinckx), waaruit een goede positionering blijkt op stilstaande fases. Maar Tanghe laat ook de voeten spreken, want op Boris Lambert na liet geen enkele Jupiler Pro League-speler dit seizoen meer intercepties optekenen (47 stuks).

Maxim De Cuyper (KVC Westerlo)

Vorig seizoen hoorde Maxime De Cuyper tot een van de smaakmakers in de Challenger Pro League en die vorm nam de vleugelverdediger van KVC Westerlo mee naar de Jupiler Pro League. De Cuyper had tot dusver een voet in 11 Westelse doelpunten (5 goals, 6 assists). Geen enkele verdediger doet beter, Daniel Muñoz van KRC Genk heeft er evenveel.

Zijn aanvallende impulsen leverden de Kemphanen 32 kansen en 51 schoten op. Ook in deze statistieken kent De Cuyper zijn gelijke niet. Zelf trapte hij 21 keer op doel, slechts twee verdedigers schoten vaker naar goal. Geen verdediger leverde bovendien meer succesvolle voorzetten af (31, dubbel zoveel dan Kristof D’Haene).

Wat vooral opvalt, is dat De Cuyper ook defensief straffe prestaties neerzet, wat behalve zijn kunde ook zijn werkkracht en loopvermogen in de kijker zet. Zo won de huurling van Club Brugge 30 tackles (slechts 5 man doet beter) en realiseerde hij 45 intercepties (slechts 3 verdedigers doen beter).

  Daniel Muñoz (KRC Genk)

  Wat De Cuyper brengt op de linkerflank bij Westerlo, doet Daniel Muñoz op rechts bij leider KRC Genk. Geen verdediger scoorde meer doelpunten (6 stuks) dan de Colombiaanse international, die net als De Cuyper betrokken was bij 11 doelpunten in de Jupiler Pro League. Muñoz’ aanvallende inbreng is enorm bij de Limburgse competitieleider.

  Achter zijn naam staan 22 gecreëerde kansen (tweede na De Cuyper) en 39 shot involvements. Meer nog dan De Cuyper beschikt Muñoz over een enorme motor. De flankverdediger liep 28,2 kilometer aan hoge intensiteit (sneller dan 20 km/u), dat is bijna 3 kilometer meer dan eerste achtervolger Sandy Walsh (KV Mechelen). In totaal trok de Colombiaan 395 sprints (sneller dan 24 km/u). Enkel ploegmaat Gerardo Arteaga (419) heeft er meer.

  Tot slot beschikt kan Muñoz zich als geen ander positioneren. Ondanks zijn gestalte (1m81) scoorde geen enkele verdediger vaker met het hoofd (4 doelpunten).

  Boris Lambert (KAS Eupen)

  Ook KAS Eupen staat weer voor een heet voorjaar, want 13 speeldagen voor het einde is het behoud in de Jupiler Pro League nog lang geen feit. Na concurrenten SV Zulte Waregem en KV Oostende, werden de Panda’s ook het vaakst verschalkt (43 keer). Nochtans staat jeugdproduct Boris Lambert achterin stevig zijn mannetje.

  De 22-jarige centrale verdediger heeft al 62 intercepties uitgevoerd, ruim het hoogste aantal in de competitie. In de statistiek ‘gewonnen tackles’ pronkt Lambert met 32 ook in de top 5. De verdediger blundert niet, want is één van vijf spelers die nog geen fout maakte die tot een schot voor de tegenstander leidde. 

  Ook aanvallend is Lambert een troef, vooral dan met het hoofd. Al drie keer scoorde hij, telkens op stilstaande fase met een kopbaldoelpunt. Slechts drie verdedigers hebben meer doelpunten op hun naam staan. In totaal kopte Lambert al tien keer op doel, slechts drie verdedigers doen beter.

  Christian Burgess (Royale Union Saint-Gilloise)

  Christian Burgess blijft net als vorig seizoen imponeren als centrale verdediger, zowel defensief als offensief. De Brit blijft een ongekende luchtmacht voor R. Union Saint-Gilloise: niemand won meer luchtduels dan Burgess (75). Zijn fysieke presence blijkt ook uit het aantal gewonnen duels: 114. Enkel Watanabe (129/KV Kortrijk) en Hashioka (126/STVV) doen beter.

  Burgess leverde in totaal al 17 doelpogingen af, waarvan 14 met het hoofd. Geen verdediger dreigde vaker met de kop dan de langharige Brit. Drie keer leverde dat ook een doelpunt over voor de Brusselse vicekampioen, enkel Muñoz doet beter.

  Eervolle defensieve vermeldingen:

  Louis Patris (OH Leuven)

  • Meeste gewonnen tackles (45)
  • Meeste assists (6, evenveel als Maxime De Cuyper)

  Tsuyoshi Watanabe (KV Kortrijk)

  • Meeste doelpogingen (22, evenveel als Toby Alderweireld)
  • Meeste duels gewonnen (129)

  Toby Alderweireld (R. Antwerp FC)

  • Meest correcte passes (1.286)
  • Meeste doelpogingen (22, evenveel als Tsuyoshi Watanabe)

  Joris Kayembe (Sporting Charleroi)

  • Hoogste aantal geslaagde dribbels (24)
  • Hoogste percentage geslaagde tackles (79 procent)
  • Creëerde 17 kansen (slechts 5 verdedigers doen beter)

  Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

  Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

  Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.