Stathursday: 5 opvallende prestaties op speeldag 1 en 2

© JIMMY BOLCINA

Ook in het seizoen 2022-2023 gaan we elke donderdag voort met ‘Stathursday’, de wekelijkse rubriek waarin we boeiende speler- en teamstatistieken uitlichten. Het seizoen in de Jupiler Pro League is amper twee speeldagen ver, maar er vallen toch al enkele prestaties op. We lichten er deze week vijf voor jullie uit.

KV Oostende verwacht van aanvaller Thierry Ambrose in de eerste plaats doelpunten. Vorig seizoen was de aanvaller uit Guadeloupe goed voor 6 treffers en 3 assists. Dat zijn geen cijfers om achterover van te vallen, maar Ambrose levert ook op andere fronten een belangrijke bijdrage in het systeem van coach Yves Vanderhaeghe.

In twee speeldagen in de Jupiler Pro League deed het jeugdproduct van Manchester City de netten nog niet trillen. Toch jaagt hij de tegenstander goed op. Niemand ging vaker in duel dan de 25-jarige Ambrose: 54 keer. Dat is 14 keer meer dan Selim Amallah (40 duels) van Standard de Liège. Een enorm verschil dus op twee matchen.

De aanvaller van KVO won er daar 26 van, wat opnieuw het hoogste aantal is. Ondanks zijn lengte (1m80) en positie (spits) schuwt de inspanning duidelijk niet. Noë Dussenne is het meest succesvol bij spelers die al minstens 10 keer in duel gingen. De verdediger van Standard de Liège slaagde erin om liefst 12 van zijn 14 duels te winnen. 

De passing van Burgess

De Engelse verdediger van R. Union SG lijkt wel over een abonnement op Stathursday te beschikken. Na zijn uitstekende prestaties in de Champions’ Play-offs vorig seizoen - die hem een plekje in de Play-offs Stats XI opleverden, trekt Christian Burgess die lijn duidelijk door in 2022-2023. 

Burgess fungeert ook onder trainer Karel Geraerts als een rustpunt bij de Brusselse vicekampioen. Hij gaf tot dusver al 168 passes en voert in die statistiek het klassement aan, op de voet gevolgd door twee Buffalo’s: Joseph Okumu (161) en Sven Kums (156). Burgess koppelt bovendien rust aan zekerheid, want met een nauwkeurigheid van 89,88 procent behoort hij tot de beste passers. 

Van alle Jupiler Pro League-spelers die meer dan 100 passes gaven, verzorgen enkel Rubin Seigers (KVC Westerlo/94,17%), Casper De Norre (OHL/91,43%) en Sven Kums (KAA Gent/91,03%) hun passing beter. Bij Burgess zakt het percentage trouwens amper op de helft van de tegenstander (89,06%).

Club Brugge won de Supercup van KAA Gent, kroop door het oog van de naald tegen KRC Genk en ging kansloos de Eupense boot in aan de Oostkantons. Een competitiestart met gemengde gevoelens dus voor trainer Carl Hoefkens en co. Wie wel de harten van de Brugse fans wist te veroveren, is kersvers aanvaller Ferran Jutglà.

Catalaans buskruit

Niemand probeerde meer schoten dan nieuwbakken spits van Club Brugge (11 schoten). Van die elf waren er zes gekadreerd, twee buiten het kader en drie werden door een verdediger afgeblokt. Darko Lemajic (KAA Gent) en Mousa Al-Tamari (OH Leuven) volgen met elk negen schoten in het dataklassement. 

Ook op vlak van schoten op doel doet voorlopig niemand beter dan Jutglà. Al moet de 23-jarige Spanjaard de leidersplaats wel delen met Cyriel Dessers. Ook de spits van KRC Genk trapte al zes keer richting doel. Jutgla had met één goal en twee assists al een v

In de top 3 van meest afgelegde kilometers vinden we twee spelers die vorige jaar nog het mooie weer maakten in Challenger Pro League. Nicolas Rommens (Zulte Waregem) liep het op twee na meest van alle JPL-spelers. In zijn eerste 2 wedstrijden van het seizoen legde de voormalige middenvelder van RWDM 25,33 kilometer af. 

Lukas van Eenoo, vorig seizoen door zijn collega’s nog verkozen tot beste speler van de Challenger Pro League, is de primus voorlopig. De middenvelder van de promovendus liep in twee matchen samen al 26,26 kilometer. Tijdens OH Leuven - KVC Westerlo liep de aanvoerder van de Kemphanen 13,32 kilometer, een dagrecord tot dusver. 

You shall not pass Habib Keita

De Kerels hebben er met Habib Keita een stevige middenvelder bij. Met 10 gewonnen tackles miste de twintigjarige Malinees zijn competitiestart niet. Niemand deed namelijk beter. In totaal zette Keita voor KV Kortrijk al 13 tackles in, ook op dat vlak is hij de primus.

Kustboys Alessio Albanese en Alfons Amade delen samen met Andrew Hjulsager (6 gewonnen tackles) de tweede plek. De speler van KAA Gent weet zich wel te onderscheiden van beide Oostendenaars door een slaagpercentage van 100 procent te laten optekenen. 

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.