Stathursday: 5 vaststellingen na 5 speeldagen Challenger Pro League

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week maken we de balans op na vijf speeldagen in de Challenger Pro League, die een duidelijke verjongingskuur heeft doorstaan.

Dat de Challenger Pro League er dit seizoen een beetje anders uitziet dan de voorbije jaren, wist u al. Een belangrijk eerste gevolg: de toevoeging van de U23-teams van Club Brugge, KRC Genk, RSC Anderlecht en Standard de Liège heeft een grote impact op de gemiddelde leeftijd van de startelftallen. Die bedraagt nu 23 jaar en 364 dagen. Vorig seizoen was dat gemiddeld nog 26 jaar en 179 dagen, een afname van bijna drie jaar.

Van de 255 spelers die in de competitie een basisplaats gekregen hebben, zijn er 113 geboren in 2001 of later. Bijna de helft van de startspelers in de Challenger Pro League is dus geboren in de 21e eeuw. Ter vergelijking: in de Jupiler Pro League behoren slechts 108 van de 415 basisspelers (26%) tot diezelfde generatie Z. 

Het hoeft niet te verbazen dat de vier beloftenteams de jongste spelers afvaardigen. Jong Genk spant de kroon, met een kern waarvan de gemiddelde leeftijd 19 jaar en 55 dagen is. Daarna volgen Club NXT (19 jaar en 302 dagen), RSCA Futures (21 jaar en 16 dagen) en SL 16 FC (21 jaar en 19 dagen). Vanaf plekje 5 - ingenomen door Lommel SK - stijgt de gemiddelde leeftijd fors. SK Beveren (gem. 26 jaar en 343 dagen) heeft de oudste spelerskern.

Lierse leider staat garant voor goals

Lierse K mag gewag maken van een vliegende start van de Challenger Pro League. De fans van de ‘Pallieters’ zagen op vijf duels al 24 doelpunten, waarvan 14 eigen treffers. Geen enkele club scoorde vaker, maar niemand incasseerde ook meer. De helft van de Lierse doelpunten staat op naam van Leonardo Rocha - bestempeld als één van onze ‘Players to Watch’. De 25-jarige Portugese spits van 2 meter maakt de verwachtingen voorlopig waar. 

Rocha (7 goals en 1 assist) scoort dit seizoen om de 64 minuten in de Challenger Pro League. Er gaat bovendien constant dreiging uit van de Portugees. Rocha schot tot dusver 21 keer naar doel. Niemand doet beter. Hij creëerde 10 kansen, slechts 3 spelers hebben er meer: Vaca (14), Hoggas (12) en Geusens (11). Daarnaast had hij ook 35 baltoetsen in het strafschopgebied van de tegenstander. Enkel Sekou Diawara, de spits van Jong Genk, troeft hem af (36).

Ook keepers pakken punten

Dat Lierse K bovenaan staat in de Challenger Pro League, is niet enkel de verdienste van Rocha. Ook de 21-jarige doelman Maxime Delanghe vertolkt een glansrol. De Pallieters slikten al 10 doelpunten, een laagterecord dat ze delen met staartploegen Jong Genk en FCV Dender EH. Dat hadden er een pak meer kunnen zijn zonder de puike prestaties van Delanghe, die 18 reddingen liet optekenen. Enkel Thomas Vincensini (21 saves) van Excelsior Virton stond vaker pal. Of hoe een doelman belangrijke punten kan pakken.

Verbruggen toont grote talent

Nog een doelman die mooie statistieken neerzet, is Bart Verbruggen. De Nederlandse keeper van RSC Anderlecht werd afgelopen zomer een transfer ontzegd, maar ontbolstert nu wel helemaal in de Challenger Pro League. Op basis van de xG-statistieken van Stats Perform, werd berekend dat Verbruggen op vijf matchen al 2,7 zo goed als gemaakte doelpunten alsnog voorkwam. 

Thomas Vincensini van Excelsior Virton (2,3 vermeden goals) komt enigszins in de buurt, maar Verbruggen steekt er wel met kop en schouders bovenuit. De doelman van RSCA Futures voerde tot dusver 13 reddingen uit, waarvan dus bijna 3 heel moeilijke. De Brusselse beloften zijn samen met Lommel SK de minste gepasseerde ploeg (5 tegentreffers).

Minste schoten, hoogste efficiëntie

Een opvallende statistiek vinden we bij Excelsior Virton, de ploeg die tot dusver het laagste aantal schoten naar doel liet optekenen. ‘Les Gaumais’ probeerden dat slechts 34 keer, bijna de helft van het aantal keer dat rode lantaarn FCV Dender EH op doel schoot (67) en bijna een derde van het totaal aan schoten van K. Beerschot VA (91), koploper in deze statistiek.

Uit de 34 schoten puurde Excelsior Virton wel 6 doelpunten, goed voor een omzettingspercentage van 17,7 procent. Daarmee is het de efficiëntste ploeg in de Challenger Pro League, gevolgd door Lierse K (16,7 procent) en Club NXT (15,9 procent). Niet toevallig scoort FCV Dender EH het slechtst. Uit 67 schoten volgden amper 4 goals, ofwel een omzettingsratio van 6 procent. Ook K Beerschot VA (7,7 procent) presteert onder de verwachtingen.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.