Stathursday: 7 ruwe diamanten van de Challenger Pro League

© PCRO

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Opta - Stats Perform. Deze week laten we ons licht schijnen op enkele opvallende spelers in de Challenger Pro League. Wie zijn na 14 speeldagen de 7 grootste groeibriljanten?

De Challenger Pro League steekt dit seizoen in een gloednieuw jasje. Niet alleen spelen we straks play-offs om te bepalen wie promoveert en degradeert, maar ontdekken we ook heel wat nieuwe gezichten door de integratie van de vier beloftenteams. In dit artikel zetten we het vergrootglas op enkele toptalenten.

1. Lucas Stassin (RSCA Futures)

Nota bene tegen Club Brugge werd Lucas Stassin vorige maand voor het eerst in de basis gedropt bij de hoofdmacht van RSC Anderlecht. De 17-jarige aanvaller had in zijn drie voorgaande matchen in de Challenger Pro League net 6 goals laten optekenen. In totaal zit Stassin dit seizoen al aan 9 treffers, waarmee hij tweede staat in de Pro Scorer-ranking. Met ook nog één assist had het volgende topproduct van Neerpede een voet in 10 goals voor de RSCA Futures. Slechts 3 spelers doen beter.

Volgens de xG-statistieken had niemand in de Challenger Pro League meer goals moeten maken dan Lucas Stassin (8,31). De youngster schoot bovendien 39 keer, waarvan 23 keer op doel. Met een shooting accuracy van 66 procent is Stassin op Lucas Ribeiro Costa (75 procent) na de primus van de Challenger Pro League. Bijna al zijn pogingen komen van binnen de grote rechthoek (33 van de 39).

2. Leonardo Rocha (Lierse K)

Barry nam dan wel de leidersplek over in de topschutterstand, maar Leonardo Rocha (9 goals, 4 assists) blijft op datavlak de heerser van de Challenger Pro League. Niemand was vaker betrokken bij een doelpunt (13), niemand liet meer baltoetsen (93) in de zestien optekenen, niemand ging meer duels aan (225), niemand schoot vaker naar doel (62) en zag zijn schot bovendien tussen de palen (29) belanden. 

De nog maar 25-jarige Rocha is een fenomeen in de Challenger Pro League en vooral een niet te stoppen luchtmacht. De boomlange Portugees ging 143 keer het luchtduel aan, dat is bijna dubbel zoveel als de tweede in die statistiek Romeo Vermant (Club NXT/75 luchtduels). Daarvan won Rocha er 83, ofwel 38 meer dan eerste achtervolger Aleksandar Vukotic (SK Beveren/45). Aan die duelkracht en presence in de zone van de waarheid koppelt de spits ook nog eens enorme efficiëntie. Hij scoorde 3,2 doelpunten meer dan verwacht. Enkel Van Acker en Barry doen beter dan Rocha, die voor zijn ploegmaats een ideale targetspits is. Vraag dat maar aan assistleider Guillaume De Schyver.

3. Thierno Barry (SK Beveren)

Misschien wel dé ontdekking van dit seizoen in de Challenger Pro League is huidig topschutter Thierno Barry. Bij SK Beveren verwachtte iedereen veel van Dieumerci Mbokani, maar in diens schaduw scoorde de Guinese spits al 10 goals. Barry toont zich vooral bijzonder doeltreffend, want de xG-statistieken dichten hem slechts 6,74 goals toe. De SKB-spits zit er 3,26 boven - enkel Thibaut Van Acker (Lierse K.) is dit seizoen efficiënter.

Hoewel van zijn 50 schoten er dit seizoen slechts 18 op doel waren getrapt, is de 22-jarige Barry elke 90 minuten betrokken bij een goal. Ook in die statistiek moet hij slechts één speler (Alonso Martinez/Lommel SK - 85 minuten) voor zich dulden. Het hoeft geen verder betoog dat Barry nu al op heel wat scoutinglijstjes bovenaan prijkt, maar als SK Beveren dit seizoen wil promoveren, kan het de Guinees in januari zeker niet laten vertrekken.

4. Mika Godts (Jong Genk)

Jong Genk zal nog tot het einde van het seizoen moeten knokken voor het behoud in de Challenger Pro League. Desondanks hebben de Limburgse beloften al een aantal knappe dingen laten zien. Er zijn bijvoorbeeld de voorzetten van Jay-Dee Geusens (91, niemand verstuurde er meer), maar vooral ook de dribbels van Mika Godts. Al 39 keer gaf de 17-jarige Genkie zijn tegenstander het nakijken, daarin staat hij torenhoog aan de leiding. Godts probeerde het ook wel veel meer dan de rest (85 pogingen), maar het toont aan dat de jonge dribbelkont een sterke actie en versnelling in de voeten heeft.

Godts, die met 5 doelpunten en 1 assist in meer dan een derde van de Genkse doelpunten een voet had, duikt vaak op in de grote rechthoek. Met liefst 74 baltoetsen in het strafschopgebied doen slechts twee spelers beter. Godts schuwt de duels ook niet, want staat in die statistiek op de vierde plek (186 duels).

  5. Thibo Baeten (K. Beerschot VA)

  Van Club NXT naar NEC naar Torino om afgelopen zomer op het Kiel voet aan de grond te zetten. Thibo Baeten heeft er een woelige periode opzitten, maar de talentrijke aanvaller komt bij K. Beerschot VA helemaal boven water met tot dusver 8 doelpunten en 3 assist. De 20-jarige spits is betrokken bij 50 procent van alle goals van de Ratten. Enkel Souleymane Anne (6 goals, 2 assists) heeft bij RE Virton een hogere impactscore.

  Van Baeten gaat een constante dreiging uit. Zo heeft hij de op één na meeste baltoetsen in de zestien, schoten enkel Barry en Leonardo Rocha (Lierse K) vaker naar doel en gaat Baeten voortdurend duels aan (slechts vier spelers hebben meer duels op hun conto). K. Beerschot VA zal maar wat blij zijn dat er een aankoopoptie is opgenomen in het huurcontract van de jonge spits.

  6. Ilyes Ziani (SL 16 FC)

  Ilyes Ziani ruilde afgelopen zomer de bank van R. Union SG om voor een basisplek bij SL 16 FC. Zou de 19-jarige flankspeler überhaupt rouwig zijn om die keuze? Intussen zit Ziani namelijk aan 5 treffers. De Marokkaanse jeugdinternational schoot nochtans amper 15 keer naar doel, maar doet dat met een ongelooflijke precisie. Dat bewijst zijn shot conversion rate van 33 procent, een statistiek waarin hij op de derde plek staat na Chris Lokesa (RSCA Futures/40 %) en Stefano Marzo (FCV Dender EH/36 %).

  Bij Ziani is het verschil tussen de verwachte (2,24) en effectief gescoorde doelpunten (5) liefst 2,76, wat hem bij de vijf efficiëntste spelers van de Challenger Pro League plaatst. En de flankaanvaller heeft ook een actie in huis, want zette al 18 tegenstanders in de wind (vijfde in de CPL).

  7. Joel Ordóñez (Club NXT)

  Club Brugge stak heel wat Europese topclubs de loef af om de 18-jarige Joel Ordóñez naar België te halen, maar krijgt in de Challenger Pro League wel waar voor zijn geld. De Ecuadoriaanse verdediger van 1 meter 88 blijkt ondanks zijn jeugdige leeftijd een betrouwbare defensieve kracht. Niemand kopte vaker het leer weg dan Ordóñez (32), wat blijk geeft van een goede positionering.

  Daarnaast kan Ordóñez ook in een luchtduel zijn streng trekken. Van alle spelers die meer dan 30 luchtduels aangingen, staat de Ecuadoriaan op de tiende plek in succes rate. In 62 procent van al zijn luchtgevechten, trok de Brugse verdediger aan het langste eind. Het is nog even wachten op zijn eerste doelpunt, maar met dergelijke kopkracht is dat slechts een kwestie van tijd.