Stathursday: Andreas Skov Olsen, de nieuwe patron van Brugge

© Tomas Sisk / Photo News

Ook in het seizoen 2022-2023 gaan we elke donderdag voort met ‘Stathursday’, de wekelijkse rubriek waarin we boeiende statistieken uitlichten. Deze week focussen we op de prestaties van Andreas Skov Olsen in 2022. Sinds de Deense winger in januari neerstreek bij Club Brugge, brak hij helemaal door in de Jupiler Pro League.

In de wintermercato van 2022 plukte Blauw-Zwart Andreas Skov Olsen weg bij FC Bologna in de Serie A. De 22-jarige Deen vertolkte sindsdien een cruciale rol in de inhaalrace van Club Brugge op R. Union Saint-Gilloise, die uiteindelijk zou uitmonden in de derde opeenvolgende landstitel. Ook in het nieuwe seizoen is Skov Olsen meteen op de afspraak.

Zowel tegen KAA Gent in de Supercup als tegen KRC Genk op de eerste speeldag in de Jupiler Pro League leverde de Deense international het winnende doelpunt af. De rechterflankaanvaller speelt zich zo in de harten van de Brugse fans en heeft menig Fantasy Pro League-speler heel wat punten opgeleverd. Enkel Louis Patris (OHL) verdiende er meer. Skov Olsen werd afgelopen weekend het vaakst geselecteerd.

Grote impact

Sinds zijn eerste wedstrijd op 6 februari kwam Skov Olsen 18 keer in actie voor Club Brugge. Daarin was de winger goed voor 8 doelpunten en 9 assists. In het kalenderjaar 2022 is niemand vaker betrokken bij een goal. Tarik Tissoudali (12 goals, 3 assists) en de intussen naar Watford vertrokken Vakoun Bayo (11 treffers, 2 assists) staan mee op het podium.

Elke 73 minuten draagt Skov Olsen bij aan een Brugs doelpunt. Onder de spelers die in 2022 minstens 300 minuten speelden, doet alleen Tissoudali beter. De Marokkaan helpt KAA Gent gemiddeld om de 72 minuten aan een goal. De ex-spits van Club Brugge Bas Dost, derde in dit klassement, deed dat elke 88 minuten. Een groot verschil met het duo voor hem.

Efficiënte dribbelaar

De kwieke Deen toont zich bijzonder efficiënt, zo blijkt uit de xG-data. In 2022 rekende het wiskundig model van Stats Perform op slechts 2,8 doelpunten van Skov Olsen. In werkelijkheid zit hij aan 8 treffers, dat is dus een verschil van 5,2 tussen ‘verwachte goals’ en ‘effectief gescoorde goals’. Ook op dat vlak komt niemand in de buurt. Het toont aan dat de Brugse winger weinig nodig heeft om te scoren. 

Samen met Hans Vanaken schoot hij het vaakst op doel (32 keer) bij de landskampioen. Daarvan waren er 17 schoten op doel. Met een ‘shooting accuracy’ van 70 procent behoort hij tot de besten van de Jupiler Pro League. Van de spelers die meer dan 20 keer op doel trapten in 2022, moet Skov Olsen enkel Tissoudali (85 procent) en Laurent Depoitre (75 procent) boven zich dulden.

Waar Skov Olsen vooral in uitblinkt, is zijn vermogen om een tegenstander uit te schakelen en vervolgens op doel te schieten. Hij scoorde twee keer en leverde vier assists nadat hij vijf meter of meer met de bal had bewogen (een zogenaamde ‘carry’). Geen enkele speler in de Jupiler Pro League deed dat in 2022 beter. Is de nieuwe patron van het Jan Breydelstadion opgestaan?

Andreas Skov Olsen leverde de Fantasy Pro League managers afgelopen speeldag ook aardig wat punten op, en was ook de meest geselecteerde speler. Staat hij komend weekend opnieuw in jouw team? 

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.