Stathursday: Challenger Pro League-spelers om in de gaten te houden

Ook in het seizoen 2022-2023 gaan we elke donderdag voort met ‘Stathursday’, de wekelijkse rubriek waarin we boeiende speler- en teamstatistieken uitlichten. Met de eerste speeldag in de Challenger Pro League voor de deur, kunnen we niet anders dan deze editie daaraan te wijden. We lichten enkele nieuwkomers om in de gaten te houden uit.

Een nieuwe naam, een nieuw competitieformule, enkele nieuwe teams en heel wat nieuwe gezichten. De Challenger Pro League - het voormalige 1B - belooft komend seizoen een boeiende competitie te worden. Niet alleen ligt de promotiestrijd helemaal open zonder uitgesproken favoriet, maar ook de beloften van Club Brugge, RSC Anderlecht, KRC Genk en Standard de Liège kunnen zich er meten met de grote jongens. 

Voormalig topschutter

Om je klaar te stomen voor het nieuwe seizoen, zetten we het vergrootglas op enkele transfers en nieuwkomers in de Challenger Pro League. Beginnen doen we aan het Lisp. Lierse K toonde zich redelijk bedrijvig op de transfermarkt en rijfde enkele spelers met Jupiler Pro League-ervaring binnen. Zo tekenden de pijlsnelle winger Serge Tabekou en de talentrijke verdediger Daan Vekemans een contract bij de Pallieters.

Maar de opvallendste naam op de Lierse loonlijst is wellicht Leonardo Rocha, een oude bekende van de Challenger Pro League. In het seizoen 2018-19 scoorde de Portugese targetspits bijna de helft van de doelpunten van het toen pas gepromoveerde Lommel SK (16 goals). Het leverde hem de titel van topschutter en een transfer naar KAS Eupen op, maar aan de Oostkantons kon hij zich niet doorzetten.

De nu 25-jarige aanvaller kwam in tussentijd opnieuw boven water op huurbasis bij RWDM. In het seizoen 2020-21 trof Leonardo Rocha 7 keer raak in slechts 13 wedstrijden. Lierse K verwacht opnieuw zo’n statistieken van de Portugees.

RWDM greep vorig jaar op een haar na naast de promotie naar de Jupiler Pro League. Een gemiste kans voor de volksclub. Intussen zagen de Molenbekenaar hun draaischijf Nicolas Rommens verkassen naar Zulte Waregem, maar daar staan een aantal mooie versterkingen tegenover. Yan Vorogovskiy en Kylian Hazard moeten de linkse vleugel onveilig maken en met Jonathan Heris komt er een pak defensieve ervaring bij.

De hoogste verwachtingen rusten echter op de schouders van aanvaller Mikaël Biron, die gekocht werd van KV Oostende. De 24-jarige Martinikiaan speelde geen minuut voor de Kustboys, want werd uitgeleend aan AS Nancy in de Franse Ligue 2. Biron, die vorig seizoen 7 doelpunten en 3 assists liet optekenen, toonde zich daar als een bedrijvige spits. Hij schoot 26 keer na een ‘carry’. Niemand deed dat vaker in de Ligue 2. Bovendien probeerde alleen Rhys Healey (106) van kampioen Toulouse meer schoten dan Biron (95). 

De actiefste ploeg op de transfermarkt lijkt vooralsnog SK Beveren te zijn. De ambitieuze Waaslanders strikten onder meer Sander Coopman, de ervaren Everton Luiz en de talentrijke doelman Beau Reus. Die eerste maakte enkele jaren nog geleden nog furore in de Jupiler Pro League. Na veel blessureleed timmert de middenvelder aan de weg terug bij SK Beveren.

Braziliaanse ervaring

Everton Luiz komt over van Real Salt Lake uit de MLS. De Braziliaanse defensieve middenvelder, met ervaring in de Serie A, speelt er sinds 2019. Sinds zijn debuut liet het Amerikaanse team een winstpercentage van 46,3 procent optekenen. Zonder hem zakt dat naar slechts 22,2 procent, zo weet Stats Perform. Met hem pakte Real Salt Lake gemiddeld 1,6 punten, zonder de Braziliaan gemiddeld 1 punt. De impact van Everton Luiz was enorm.

Beau Reus tot slot heeft zijn naam niet gestolen. Met zijn 1,98 meter presteerde de Nederlandse doelman heel sterk vorig seizoen voor Jong AZ. In de Eerste Divisie stond hij in 17 wedstrijden slechts 17 doelpunten toe. Niet slecht voor een ploeg die onderaanhet klassement te vinden was. Reus hield vier maal de nul en had een reddingspercentage van 76,4 procent. Slechts twee keepers voorkwamen in de reeks meer doelpunten dan de twintigjarige keeper.

K. Beerschot V.A. wil er na de degradatie vorig seizoen meteen terug staan in de Challenger Pro League. Dat blijkt ook uit de transferpolitiek. De Antwerpse club strikte Léo Seydoux en Belgische jongens als Thibaud Verlinden, Andi Koshi en Robbe Quirynen. De opvallendste versterking luistert echter naar de naam Hervé Matthys, een verdediger met Eredivisie-ervaring.

De bij Club Brugge en RSC Anderlecht opgeleide Belg heeft de afgelopen vijf jaar 141 wedstrijden in de Nederlandse Eredivisie en Eerste Divisie gespeeld. In 132 van deze wedstrijden speelde hij de volle 90 minuten. Vorig seizoen hadden slechts drie spelers meer passes uitgedeeld in de Nederlandse Eerste Divisie dan de 26-jarige verdediger. Daarvan kwamen er ook nog eens 85 procent aan. Dat heet precisie.

Nieuw aan de Challenger Pro League is de toevoeging van Club NXT, Jong Genk, RSCA Futures en SL 16 FC, de beloftenteams van respectievelijk Club Brugge, KRC Genk, RSC Anderlecht en Standard de Liège. Daar zijn weliswaar specifieke regels aan verbonden. Andere U23 teams nemen deel aan de nationale amateurreeksen. Deze integratie past in de strategie om talenten beter te kunnen ontwikkelen.

Big in Japan

Sommige clubs maken daarvan handig gebruik om jonge talenten aan te kopen en deze te laten ontbolsteren in de Challenger Pro League. Zo kocht Club NXT het Japanse talent Shion Homma. De 22-jarige aanvallende middenvelder komt over van de Japanse tweede klasse, waar hij vorig seizoen 5 goals (allemaal met rechts) en 6 assists liet registreren in 26 duels. Homma valt vooral op door zijn attractieve speelstijl. Slechts twee spelers probeerden meer dribbels dan Shion Homma (72) in de J2 League in 2022.

Een andere nieuwkomer in de Challenger Pro League, is FCV Dender EH. De promovendus wil komend seizoen vooral standhouden in de reeks. Daarvoor rekent de Oost-Vlaamse club op oude bekende Nicolas Rajsel, die in een recent verleden nog furore maakte bij R. Union SG in de Challenger Pro League met 20 goals in twee seizoenen. Hij probeerde het ook even bij KV Oostende in de Jupiler Pro League, maar blessureleed gooide roet in het eten. Vindt hij bij FCV Dender EH zijn oude vorm terug?

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.

Gerelateerde artikels