Stathursday: Club Brugge en RSC Anderlecht zoeken vertrouwen in topper

© (c) Peter De Voecht / PhotoNews

Ook in 2023 lichten we elke donderdag boeiende statistieken uit in de rubriek ‘Stathursday’. Deze week focussen we op Club Brugge – RSC Anderlecht, de topper van speeldag 20 in de Jupiler Pro League. ’s Lands grootste voetbalrivalen kunnen (en willen) elkaar komende zondag dieper in de crisis wentelen.

RSCA tegen Club Brugge. Club versus RSC Anderlecht. Het is een klassieker in het Belgisch voetbal die generaties overschrijdt en verbindt. Al 181 keer keken deze clubs elkaar in de ogen. Recordkampioen RSC Anderlecht leidt in onderlinge confrontaties met 67 overwinning. Zestig keer eindigde de topper op een gelijkspel, 54 keer won Club Brugge.

Paars-wit kon in de vorige 15 ontmoetingen tegen Club Brugge wel slechts één keer zegevieren. Zeven keer won Blauw-Zwart, en even vaak hielden ze elkaar in evenwicht. Van de laatste 7 onderlinge duels bleven er 6 onbeslist. Club Brugge maakte in oktober 2022 nog een einde aan die lange reeks van draws door met 0-1 te gaan winnen in het Lotto Park.

Emotie en historiek zijn nauw verbonden aan Club Brugge – RSC Anderlecht. Zondag gaat het niet alleen over sportieve rivaliteit, maar ook over vertrouwen en het afwenden van een crisis. Dat geldt voor Club Brugge (vierde in de stand) én voor RSC Anderlecht (elfde in de stand), die beiden met respectievelijk Scott Parker en Brian Riemer nog maar pas een nieuwe trainer aanwierven.

Club Brugge slaagde er al 5 opeenvolgende officiële wedstrijden op rij niet meer in te winnen (2 draws, 3 nederlagen). Geen enkele ploeg in de Jupiler Pro League wacht al zo lang op een nieuwe overwinning. Dat is atypisch voor de landskampioen, die nochtans gemiddeld het hoogste balbezit (59,6 %) laat optekenen in de competitie én ook de hoogste passingnauwkeurigheid (83,9 %) kan voorleggen.

RSC Anderlecht maakt dan weer de slechtste seizoensstart in 10 jaar. Net als in 2019-2020 zet de Brusselse club een diepterecord van 23 punten na 19 speeldagen neer, maar toen verloor RSCA slechts 6 keer. In 2022-2023 ging Paars-Wit al liefst 10 keer de boot in. Net als Club Brugge ligt het niet aan de passing, want met een nauwkeurigheid van 81,6 % staat RSC Anderlecht knap in de top 4.

Wat opvalt, is dat RSC Anderlecht en Club Brugge maar niet tot een basiselftal lijken te komen. Gemiddeld maakt Paars-Wit elke wedstrijd 3,1 veranderingen aan de opstelling, geen enkele Jupiler Pro League-ploeg verandert vaker. Club Brugge volgt op de tweede plek met een gemiddelde van 2,9 wijzigingen in de competitie.

Het helpt Club Brugge en RSC Anderlecht ook niet echt dat ze kwistig omspringen met de kansen. Liefst 31 keer liet Blauw-Zwart een grote kans onbenut, dat is het hoogste aantal in de Jupiler Pro League. Dan mag je nog de bal in bezit houden en de passing verzorgen. Wie niet scoort, komt in de problemen. RSCA kampt met hetzelfde probleem: 30 grote kansen gingen ernaast. Dat is het op één na hoogste aantal in de Jupiler Pro League.

Welke club maakte de kansen zondag wel af en dompelt de aartsrivaal zo nog dieper in rouw? Of eindigt de topper op speeldag 20 voor de zevende keer in acht confrontaties op een gelijkspel? Volg het live in de Jupiler Pro League app of op de kanalen van Eleven Sports.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.