Stathursday: dé 11 van de bekerfinale

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner. In aanloop naar de finale van de Croky Cup gebruiken we de data van StatsPerform om de ideale gemengde 11 van bekerfinalisten KAA Gent en RSC Anderlecht op te stellen.

Een vierde Beker voor de Buffalo’s of een tiende voor Paars-Wit? Maandag kennen we het antwoord op de vraag, want dan vormt het Koning Boudewijnstadion het traditionele decor voor de finale van de Croky Cup. Met behulp van StatsPerform trokken wij alvast ons trainersplunje aan om uit beide teams de best mogelijke 11 te selecteren. Een eerste dilemma: in welke opstelling passen we onze gemengde selectie in? 

Dit artikel kwam tot stand op basis van statistieken uit de Jupiler Pro League. Andere gegevens, zoals die van de vorige rondes in de Croky Cup, zijn daarin niet opgenomen.

Kompany hanteert bijna altijd de klassieke 4-4-2, terwijl Vanhaezebrouck doorgaans met 3 verdedigers speelt in varianten op een 3-4-3. RSC Anderlecht en KAA Gent wonnen elk evenveel wedstrijden. Maar de 3-4-2-1 van HVH, de volgens StatsPerform vaakst gebruikte Gentse opstelling (23 wedstrijden), leverde de Buffalo’s in 47,8 procent van de matchen winst op. Van de 27 duels die RSCA startte in een 4-4-2, eindigde er 55,6 procent in een Brusselse overwinning. Daarom opteren we voor de opstelling van Paars-wit om onze 11 te plaatsen.

Roef is on fire

Hendrik Van Crombrugge gaat al jaren mee als een van Belgiës beste doelmannen, maar toch pleiten de data van StatsPerform voor Davy Roef. De goalie van KAA Gent staat pas de laatste weken tussen de palen en speelde dus veel minder wedstrijden dan Van Crombrugge (9 tegenover 34). Roef etaleert echter zijn bloedvorm. Dat blijkt onder meer ook uit de xGA-stats, ofwel de ‘expected goals against’, die aangeven dat Roef statistisch gezien zes doelpunten meer had moeten slikken dan hij in werkelijkheid deed. Bij Van Crombrugge zijn die cijfers omgekeerd: de doelman van RSCA liet er 6 meer binnen dan verwacht.

Roefs reddingspercentage is ronduit indrukwekkend: 87,88 procent van de ballen die naar hem werden getrapt, wist hij te pakken. Niemand doet beter in de Jupiler Pro League. Ter vergelijking: Van Crombrugge hield 69,49 procent van de pogingen tegen. Van buiten de 16 wist dit seizoen nog niemand Roef te verschalken. Mochten er penalty’s getrapt worden, suggereren de data wel een wissel. Van Crombrugge stopte dit seizoen 2 op 3 strafschoppen.

Wesley Hoedt (RSC Anderlecht) en Andreas Hanche-Olsen (KAA Gent) vormen de ruggengraat van onze defensie. Een solide duo dat vooral in balrecuperaties en duelkracht uitblinkt. Hoedt liet al 184 balheroveringen optekenen - slechts drie verdedigers deden dit seizoen beter - en heerst ook in de lucht. In de statistiek ‘headed clearances’ (61) moet de Nederlander slechts vijf spelers voor zich dulden. Hanche-Olsen blinkt dan weer uit in tackles (39 geslaagd, 73 procent succesvol) en intercepties (39, op vier na beste verdediger). Michael Ngadeu valt net naast onze selectie, ondanks zijn 79 procent ‘tackle succes rate’.

Op de linksback kan je dit seizoen niet langs Sergio Gomez. De Spanjaard overvleugelt niet alleen zijn Gentse concurrent Nurio Fortuna (216 balheroveringen tegenover 102, tackles: 53 tegenover 43, voorzetten: 284 tegenover 66, assists: 11 tegenover 5, goals: 5 tegenover 2, …), maar ook de andere linkervleugelverdedigers in de Jupiler Pro League. Geen enkele speler geeft gemiddeld meer voorzetten per match (8,35) en loopt meer kilometers per wedstrijd aan hoge intensiteit (1,3 km), ofwel aan een snelheid boven 20km per uur. Op de andere flank krijgt Alessio Castro-Montes de voorkeur op Michael Murillo en Matisse Samoise. De rechtsback van KAA Gent blinkt uit in tackles (67 dit seizoen), dribbelvaardigheid (28 geslaagde) en duelkracht (159 gewonnen). 

Cullen of De Sart?

Josh Cullen speelt een sterk seizoen, maar Julien De Sart maakt de keuze voor defensieve middenvelder moeilijk. Wegens meer tackles (83 tegenover 68), meer intercepties (61 tegenover 50), meer goals (5 tegenover 0) en assists (1 tegenover 0) lijkt De Sart een goede optie, maar Cullen biedt meer defensieve stabiliteit. Zo verloor hij slechts 361 keer het leer (tegenover 559) en komen zijn passes vaker aan (88% tegenover 76%). Bovendien legt enkel Casper Nielsen (Union SG) in de Jupiler Pro League gemiddeld meer kilometers af dan de Ier (11,9 km). 

De bijdrage van De Sart lijkt offensief groter, maar ook Cullens belang in de opbouw valt niet te onderschatten. Zo zette de Ier dit seizoen al 43 aanvallen op touw die tot een schot op doel leidden (tegenover 33 voor De Sart). Zes van die aanvallen hadden volgens de xG-statistieken zelfs een Anderlechts doelpunt moeten opleveren.

Op ons middenveld krijgt Cullen het gezelschap van zijn RSCA-ploegmaat Majeed Ashimeru. De Ghanees kwam tot leven na de winterstop. Hij scoorde drie doelpunten en onderscheidde zich in heel wat statistieken ten opzichte van Vadis Odjidja, Sven Kums en Kristoffer Olsson. Zijn passnauwkeurigheid (90 procent), percentage geslaagde dribbels (65 procent) en percentage gelukte tackles (75 procent) liggen heel hoog. Bovendien leed Ashimeru slechts 55 keer balverlies, ruim 30 keer minder dan Odjijdja, Kums en Olsson.

Tarik Tissoudali (19 goals, 4 assists) is een zekerheid in onze gemengde 11. Zijn prestaties lichtten we eerder al uit. Ook Lior Refaelov (12 treffers) verdient zijn plek in de ploeg. Achter de Gouden Schoen staat nog maar één assist, maar volgens de xG-statistieken hadden dat er al 6 moeten zijn. Zijn ploegmaats gaan echter kwistig om met de aangeleverde kansen. Refaelov creëerde namelijk het voorbije seizoen meer grote kansen (47) dan bijvoorbeeld Tissoudali (46). Daarnaast wint hij ook meer duels (123) dan Yari Verschaeren (73), die ook in de weegschaal lag voor de gemengde 11, en dribbelt hij ook dubbel zo vaak zijn opponent. Refaelov legt meer risico in zijn spel, waardoor hij ook redelijk wat balverlies lijdt.

In de aanvalslinie wijzen de data van StatsPerform volop in de richting van het RSC Anderlecht-duo Joshua Zirkzee en Christian Kouamé. Beide voetballers overklassen Laurent Depoitre in nagenoeg alle statistieken. De aanvaller van KAA Gent kan enkel betere cijfers voorleggen in luchtduels (73 op 126 gewonnen). Depoitre scoorde ook vaker (10) dan Kouamé (8), maar had er volgens de xG-statistieken 12 moeten maken. Hij miste dan ook 14 grote kansen dit seizoen.

De Ivoriaan van RSCA toont zich net wat efficiënter. Bovendien is zijn energieke speelstijl, dribbelvaardigheid en duelkracht (meer tackles en meer balheroveringen) complementair met de complete Zirkzee. En Kouamé scoort bovendien in de Croky Cup wél aan de lopende band. Met 5 doelpunten in evenveel wedstrijden is hij de meeste productieve aanvaller in de Beker van België. Depoitre scoorde slechts één doelpunt in vier matchen.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.

Kwamen eerder aan bod in de reeks 'Stathursday':