Stathursday: de fundamenten van de Westelse titel

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform. Deze week richten we ons vergrootglas op de dominante kampioen in de 1B Pro League: KVC Westerlo. De exponent van het Kempense succesverhaal luistert naar de naam Lukas Van Eenoo.

KVC Westerlo keert na vijf jaar terug naar de Jupiler Pro League. En er valt weinig af te dingen op de promotie van trainer Jonas De Roeck (42) en de zijnen. Sinds speeldag 3 voeren de Kemphanen de stand in 1B aan. Een blitzstart met de langste ongeslagen reeks - 9 wedstrijden, waarvan 7 overwinningen - zette al vroeg in het seizoen wind in de Westelse zeilen. Met de finishlijn in zicht sputterde de motor even, maar de kloof op de achtervolgers was ruim genoeg.

Defensief stond KVC Westerlo als een huis, met slechts 25 tegentreffers - vijf minder dan vicekampioen RWDM - en 10 clean sheets. De ‘Parel van de Kempen’ voetbalde als geen ander wedstrijden uit, want kwam 15 keer op voorsprong en puurde daar 13 keer een overwinning uit. Daaruit blijkt een zekere maturiteit, hoewel KVC Westerlo verre van de oudste ploeg in 1B is. De gemiddelde leeftijd van De Roecks kern bedraagt 24 jaar en 314 dagen. Enkel de spelerskernen van Lommel SK en R.E. Virton zijn ‘jonger’.

Van de 44 doelpunten die KVC Westerlo op 26 speeldagen maakte, vloeiden er heel weinig voort uit stilstaande fases. Liefst 36 goals kwamen voetballend tot stand (82 procent). Vijf treffers werden gescoord vanaf de penaltystip, en nog eens drie doelpunten volgden op een hoekschop. KMSK Deinze (45) scoorde meer, maar geen enkele ploeg trof zo vaak raak uit ‘open plays’. 

De Slovaakse belofteninternational Jan Bernat (8 doelpunten, 3 assists), de Noord-Macedonische topschutter Erdon Daci (9 goals), de Deense keeper David Jensen (10 clean sheets) of de Brugse talenten Maxim De Cuyper en Thomas Van den Keybus gooien allemaal hoge ogen in 1B, maar de absolute uitblinker bij KVC Westerlo is Lukas Van Eenoo. Dat bewijzen ook de aangeleverde data van onze partner StatsPerform.

De 31-jarige middenvelder is het verlengstuk van De Roeck op het veld. Van Eenoo staat steevast als eerste op het wedstrijdblad. Meer nog, hij miste slechts 3 minuten bij KVC Westerlo. Onder de veldspelers in 1B verzamelde enkel RWDM-middenvelder Nicolas Rommens meer speeltijd. En Van Eenoo gebruikte zijn tijd bijzonder nuttig, met 4 doelpunten en 6 assists als resultaat. Amper 3 spelers (Rommens/9, Youssef Challouk/7 en Teddy Chevalier/7) gaven meer beslissende passes.

Van Eenoo vormt duidelijk de aanvallende draaischijf van KVC Westerlo, want creëerde op eigen houtje 67 kansen en gaf 55 succesvolle corners of voorzetten. In beide statistieken moet het jeugdproduct van Cercle Brugge opnieuw enkel Nicolas Rommens voor zich dulden. Waarin Van Eenoo de RWDM-middenvelder wel aftroeft, is in nauwkeurigheid. Meer dan 85 procent van zijn passes kwam immers aan. Daarmee behoort de aanvoerder van KVC Westerlo opnieuw tot de beste leerlingen van de 1B-klas. 

En hoewel Van Eenoo vooral in de opbouw een sleutelrol opnam, werkte hij ook nog eens heel goed af. Het algoritme van StatsPerform becijferde dat zijn kansen slechts 1,77 doelpunten hadden moeten opleveren. Maar Van Eenoo werkt er 4 binnen. Hij maakt ook op dat vlak deel uit van de 10 efficiëntste spelers uit 1B. Slechts drie middenvelders (Kevin Hoggas, Joachim Carcela en Gaetan Hendrickx) toonden zich klinischer.

Van Eenoo is natuurlijk een van de oudere Kemphanen, maar ook de jonge kuikens toonden zich dit seizoen. De Cuyper en Van den Keybus lichtten we eerder al uit, maar ook het Westelse jeugdproduct Kyan Vaesen brak helemaal door. Hij creëerde helemaal alleen 8 grote mogelijkheden. In 1B waren er amper drie voetballers die meer doelkansen voor ploegmaats ontwikkelden dan de 20-jarige aanvaller. 

Vaesen moet wel nog werken aan zijn efficiëntie. Hij trof 4 keer raak, maar had er volgens de data van StatsPerform wel minstens 6 moeten scoren. Een werkpunt dus, want slechts drie 1B-spelers sprongen volgens de xG-statistieken kwistiger om met hun kansen. Als Vaesen daaraan werkt, kan hij volgend seizoen een mooie aanwinst worden voor de Jupiler Pro League.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.

Kwamen eerder aan bod in de reeks 'Stathursday':