Stathursday: De Gentse orkestmeester

© NVE

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze partner Stats Perform. Deze week ligt de focus op Sven Kums die aantoont dat op kwaliteit geen leeftijd staat.

Na de succesvolle seizoenen 14/15 en 15/16 waarin KAA Gent met de Dilbekenaar als aanvoerder onder meer de Jupiler Pro League won, de achtste finale van de Champions League haalde en hij zijn fantastische jaar bekroond zag met de Gouden Schoen, verkaste Kums via Watford op uitleenbasis naar Udinese. Na een omzwerving via RSC Anderlecht belandde Kums terug in de Ghelamco Arena, waar hij nu terug samenwerkt met de coach waarmee hij zijn grootste successen bereikte.

Metronoom op het middenveld

Kums is al jaren de man die de lijnen uitzet bij KAA Gent. Dat is dit seizoen niet anders. In de Jupiler Pro League is er momenteel niemand die meer passes heeft verstuurd . Met 310 voert hij het klassement met 2 passes meer aan dan Christian Burgess (Union SG). 

Als we de top 10 van meeste passes bekijken valt op dat vooral centrale verdedigers vertegenwoordigd zijn. Naast Sven Kums is Adem Zorgane (Sporting Charleroi) de enige die niet centraal in de verdediging speelt. Het toont aan hoe belangrijk Kums is voor KAA Gent, die met zijn passing het tempo bepaalt voor de Gentenaren. 

Uit de statistieken blijkt bovendien dat hij niet enkel passes achteruit of breedtepasses verstuurt. Ook in de statistiek “passes in de zestien meter van de tegenstander (inclusief voorzetten)” vinden we Kums terug in de top 10. Met 27 passes in de box van de tegenstander neemt hij samen met Morioka plek 9 in. Dino Hotic is de absolute uitblinker met 48 passes gevolgd door Mike Trésor met 40 passes. Op 3 vinden we Métallo Sérgio Conceição met 35 passes.

Je moet aangemeld zijn om te kunnen stemmen op deze poll.

Aanmelden

Een garantie op kansen

Slechts 2 spelers creëerden in de eerste vier speeldagen meer kansen dan Sven Kums. Hij slaagde erin 11 kansen bij elkaar te voetballen voor de Buffalo’s. Bovenaan de rangschikking vinden we de Genkse uitblinker Trésor met 18 gecreëerde kansen. Teddy Teuma palmt de tweede plek in met 12 gecreëerde kansen. 

Het creëren van kansen levert in het geval van Kums ook doelpunten op. In vier wedstrijden wist hij 3 assists af te leveren voor zijn ploegmaats. Daarmee komt hij op een gedeelde tweede plek met Louis Patris (OHL) en Nick Bätzner (KV Oostende).

Je moet aangemeld zijn om te kunnen stemmen op deze poll.

Aanmelden

Polyvalentie troef

Kums onderscheidt zich niet enkel offensief. Ook defensief staat hij meer dan zijn mannetje. Met 12 tackles moet hij enkel Habib Keita van KV Kortrijk (18) en de voor KV Oostende spelende Alfons Amade (12) voor zich dulden. Van zijn 12 tackles waren er 8 succesvol. 

Wie zowel offensief als defensief wil uitblinken moet een grote motor hebben. Gemiddeld legt de middenvelder 11,78 kilometer af per wedstrijd. Geen enkele Buffalo doet beter. In totaal legde Kums 47,10 kilometer af. Over de volledige competitie doen slechts twaalf spelers beter. 

Net als een goede wijn floreert Sven Kums het best in ideale omstandigheden. In de Ghelamco Arena en onder de hoede van Vanhaezebrouck lijkt Kums helemaal terug te zijn op zijn niveau van weleer.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.