Stathursday: de gouden Kemphanen van Club NXT

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op een aantal interessante statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform. Deze week vestigen we onze aandacht op Maxim De Cuyper en Thomas Van den Keybus. De twee talenten van Club Brugge komen in de 1B Pro League helemaal tot wasdom bij leider KVC Westerlo.

Volgend seizoen zullen vier beloftenteams van Jupiler Pro League-teams hun intrede doen in 1B. Dat moet de ontwikkeling van onze talenten ten goede komen. In het seizoen 2020-2021 mochten de jongens van Club NXT al eens proeven van dat recept. De Brugse beloften eindigden op de laatste plek, maar enkele goudhaantjes gebruikten de 1B-ervaring als springplank. Denk aan Noah Mbamba, die nu voor de A-ploeg voetbalt, of Ignace Van der Brempt, die na enkele Champions League-matchen aangetrokken werd door het Oostenrijkse RB Salzburg.

Onder hen ook linksback Maxim De Cuyper en middenvelder Thomas Van den Keybus, die nu het mooie weer maken bij KVC Westerlo. De twintigers draaien probleemloos mee bij de autoritaire leider in 1B. Met nog acht competitieduels te gaan, voetbalden ze nu al bijna evenveel minuten bij elkaar als vorig seizoen. De Cuyper verzamelde tot dusver 1.487 minuten in 18 matchen (tegenover 1.630 minuten in 20 matchen bij Club NXT). Van den Keybus zit aan 1.451 minuten in 19 duels (tegenover 1.582 in 18 wedstrijden bij Club NXT). Doorgaans startten ze in de basis.

Hun volume nam dus toe, maar de Brugse huurlingen slagen er bovendien in beslissend te zijn. Vooral De Cuyper (20) doet het goed op zijn linkse flank. Met 3 assists en 2 goals behoort hij tot de meest doelgerichte spelers van KVC Westerlo. Gemiddeld schiet De Cuyper per 90 minuten 2,2 keer op doel. Dat was bij Club NXT nog gemiddeld 1,5 keer. En ook zijn passing is erop vooruitgegaan: 75 procent van zijn passes komen aan (tegenover 70 procent vorig seizoen). Op de helft van de tegenstander is dat 69 procent (tegenover 62 procent bij Club NXT), zo rapporteert StatsPerform.

Doelgerichte linksback

De Cuyper stond dit jaar slechts 3 matchen niet aan de aftrap (tegen Lommel SK, RWDM en Waasland-Beveren), maar de data van StatsPerform geven wel aan dat KVC Westerlo net in die wedstrijden veel minder kansen ontwikkelde. Als hij erbij is, scoren de Kemphanen gemiddeld 1,9 doelpunten per match. Zonder hem, zakt dat aantal naar 1,3 treffers. De Cuyper creëerde dit seizoen dan ook al 29 kansen. Slechts vier 1B-spelers doen beter: Rommens (RWDM), Van Eenoo (KVC Westerlo), Challouk (KMSK Deinze) en Maes (Lierse K.).

Het jeugdproduct van Club Brugge koppelt bij KVC Westerlo aanvallend vermogen aan duelkracht en intensiteit. De Cuyper won namelijk 97 duels, waar het 1B-gemiddelde 55 bedraagt. In die ranking bezet hij de 18e plek. Ook qua balrecuperaties (87) zit hij ruim boven het gemiddelde (38,09). Hetzelfde geldt voor de statistiek van intercepties (21 ten opzichte van 11,51).

Uit de data van StatsPerform valt de groei en impact van Thomas Van den Keybus (21) bij KVC Westerlo minder op. De middenvelder heeft ook een andere, meer verdelende rol bij de Kemphanen. Met slechts één goal, toont Van den Keybus zich in elk geval een pak minder doorslaggevend dan bij Club NXT (2 doelpunten, 2 assists). Maar zijn radius is duidelijk vergroot. Zo geeft hij nu gemiddeld 41,9 passes (tegenover 34,1 vorig jaar) per match.

Die passes zijn heus niet allemaal in de breedte gegeven, zo blijkt uit de statistieken. Van den Keybus geeft er per 90 minuten nu ook gemiddeld 24,8 op de helft van de tegenstander. Vorig seizoen bleef de middenvelder in die stat op 17,1 steken. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het overwicht van KVC Westerlo. Die dominantie had Club NXT niet. Maar Van den Keybus boette niet in aan precisie, want 82 procent (tegenover 80 vorig seizoen) van zijn passes kwam aan. Hij acclimatiseerde dus perfect in 't Kuipje.

© Orange Pictures

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.