Stathursday: de Stats XI van de play-offs

© NVE

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner. Om het seizoen 2021-2022 helemaal neer te leggen, keren we nog eens terug naar de spannende ontknoping ervan. Op basis van de data van StatsPerform stellen we de beste 11 samen op basis van de prestaties in de Champions’ en Europe Play-offs.

Landskampioen Club Brugge won het fel betwiste duel tegen R. Union Saint-Gilloise en stak zijn achttiende landstitel op zak. Blauw-Zwart dankt dat aan sterke Champions’ Play-offs, waarin het de verrassende promovendus uit Brussel twee keer op rij klopte. Ere wie ere toekomt: Alfred Schreuders formule heeft gewerkt. Daarom stellen we onze beste 11 van de play-offs op in zijn voorkeursformatie: 3-5-2.

Dé man van de Champions’ Play-offs: Simon Mignolet (33). De doelman sleepte Club Brugge door de penibele momenten heen. Volgens het xG-algoritme van Stats Perform had ‘Big Si’ 8 doelpunten moeten slikken in de zes play-offwedstrijden, maar enkel Michael Frey (R. Antwerp FC) slaagde erin hem te kloppen. De impact van Mignolet, die 24 saves ofwel 6 per match liet optekenen in de play-offs, was dus enorm. Met een reddingspercentage van 96 procent torent hij ver boven de andere doelmannen uit.

Ter vergelijking: in het reguliere seizoen voerde de keeper van Blauw-Zwart gemiddeld 2,15 saves uit per wedstrijd en bleef het reddingspercentage steken op 67 procent. Mignolet bereikte hoogconjunctuur op het meest cruciale moment.

Voor Mignolet posteren we een defensief drietal dat bijna niet te verschalken zou zijn in de Jupiler Pro League. R. Antwerp FC presteerde niet zoals gehoopt in de Champions’ Play-offs, maar Ritchie De Laet (33) werkte een meer dan behoorlijke eindronde af. De ervaren verdediger valt met name op in één statistiek: in zijn laatste vier duels leverden alle 8 tackles die De Laet uitvoerde Antwerps balbezit op. Tackelen aan 100 procent, dat deed niemand hem na. Dorian Dessoleil liet in het reguliere seizoen 18 succesvolle tackles optekenen tegenover 3 mislukte, ofwel een 5 op 6. 

De statistiek toont aan hoe uitzonderlijk De Laet presteerde tijdens de Play-offs. Met ook nog eens 20 recuperaties en 5 intercepties toont de publiekslieveling op de Bosuil aan dat hij nog steeds de patron is van de Antwerpse achterhoede. Naast zich krijgt de RAFC-verdediger twee kopbalsterke en duelkrachtige voetballers met Christian Burgess (30) en Michael Ngadeu (31). 

De Engelsman was tijdens de Champions’ Play-offs de rots in de branding bij R. Union SG. Achter Burgess’ naam staan 13 tackles (enkel Stefan Knezevic (17) deed beter), 35 balrecuperaties (enkel Wesley Hoedt (36) deed beter) en 11 ‘headed clearances’. In die laatste statistiek liet niemand er meer noteren. Van de 13 uitgevoerde tackles leverden er ook nog eens 10 Brussels balbezit op. Enkel De Laet had een hoger succesratio.

Ngadeu viel in de ideale XI van de reguliere competitie nog net naast een selectie, maar verdient in dit team wel zijn plaats. Na Club Brugge (2 tegengoals) was KAA Gent (5) de minst gepasseerde ploeg in de play-offs, en daar had de Kameroense verdediger een stevig aandeel in. Na Burgess (11 headed clearances) kopte hij de meeste ballen weg (9). Geen enkele verdediger scoorde vaker (3 keer) en blokkeerde meer pogingen van de tegenstander (9). Met 32 balheroveringen nestelt Ngadeu zich ook in de top 5.

Als joker plaatsen we Stefan Knezevic (25), die in de Europe Play-offs liefst 17 tackles inzette en 39 duels won, op de bank. In beide statistieken deed niemand beter dan de centrale verdediger van Sporting Charleroi. Knezevic had zomaar in deze ‘Stats XI’ kunnen belanden, maar de Carolo’s kregen 12 doelpunten tegen. Dat is het hoogste aantal van alle play-offploegen. Daarom ging de voorkeur naar Ngadeu.

Voor de ‘Stats XI’ van het reguliere seizoen viel hij nog uit de boot, maar Alessio Castro-Montes (25) kan nu wel rekenen op zijn plekje in onze ideale elf. Twee assists, 27 recuperaties en 64,7 gelopen kilometers in zes wedstrijden: statistieken die de veelzijdigheid van de Spaanse Belg in het krijt zetten. Op Sam Vines (R. Antwerp FC) na liep niemand meer aan hoge intensiteit (> 24 km/u) dan Castro-Montes, namelijk 6,7 kilometer ofwel iets meer dan 10 procent van zijn afgelegde afstand. De 25-jarige rechtsmidden vormt zo de ideale turbo voor in de 3-5-2.

Op de linkerflank duwen de data van Stats Perform ons richting de keuze voor Gerardo Arteaga (23) wegens zijn loop- en dribbelvermogen. De Mexicaan van KRC Genk gaf zijn opponent in de play-offs zes keer het nakijken. Zijn acties leverden vier uitgespeelde kansen op. Van de vleugelverdedigers lukte enkel Joris Kayembe (7) meer dribbels en creëerde enkel Sergio Gómez (6) meer kansen. De onvermoeibare Mexicaan trok bovendien 104 sprints, nipt minder dan Nurio Fortuna en Sam Vines.

Op het middenveld viel vooral de ontbolstering van Marco Kana (19) tijdens de play-offs op. Het product van Neerpede toonde zich een baken van vastigheid, want 89,59 procent van zijn passes arriveerden bij een ploegmaat. Op de helft van de tegenstander boette hij niet aan nauwkeurigheid in, met de hoogste passing accuracy van alle spelers (85,6 procent). Verdedigend stond Kana eveneens zijn mannetje, want 8 keer wist hij een bal te onderscheppen en 33 keer veroverde hij het leer van de tegenstander. Straffe statistieken, die hem een plekje in de Stats XI van de play-offs opleveren.

Rob Schoofs (28) speelt een fantastisch seizoen voor KV Mechelen en nam in de Europe Play-offs geen gas terug. Niemand produceerde meer kansen (11) dan de Limburger. Schoofs bleek ook moeilijk van de bal te zetten, want 10 keer maakte een tegenstander een overtreding op hem. Slechts twee spelers lokten meer fouten uit. De centrale middenvelder was goed voor 1 assist en bleek ook secuur te zijn in de passing met een nauwkeurigheid van 82,82 procent.

Met de secure Kana en Schoofs achter zich, geef je Charles De Ketelaere (21) alle vrijheid om zich offensief volledig uit te leven. De ‘Youngster van het Jaar’ bevestigde in de jaargang 2021-2022 zijn grote talent. Zijn efficiëntie lichtten we in een eerdere #stathursday al uit, maar ook de loop- en dribbelstatistieken van CDK behoren tot de beste van de Jupiler Pro League. Tien keer wist hij succesvol voorbij zijn tegenstander te dribbelen. Niemand deed beter dan het Brugse goudhaantje. Met 7 uitgespeelde kansen behoort hij ook op de vlak tot de beste leerlingen van de klas.

De Bruggeling groeit ook in duelkracht en staat steeds steviger in zijn schoenen. Liefst 15 keer maakten tegenstrevers een fout om De Ketelaere af te stoppen. De Bruggeling won ook 51 duels in de play-offs. In beide statistieken slaagde niemand erin hem te overtreffen. 

De voorhoede van deze ideale elf wordt gedragen door een verrassend duo, dat zich in de play-offs helemaal in de kijker speelde. Francis Amuzu (22) zat in de reguliere competitie wellicht vaker op de bank dan hem lief was, maar kwam op het einde van het seizoen wel boven water met 4 doelpunten. ‘Ciske’ was de enige speler die een hattrick wist te scoren tijdens de play-offs. De kwieke aanvaller van RSC Anderlecht is een gesel voor elke opponent, want dribbelde zeven tegenstanders en bracht de bal ook nog eens zeven keer succesvol voor doel. Met daarnaast 88 sprints woog Amuzu zwaar op de defensies.

Met Amuzu als schaduwspits en Vakoun Issouf Bayo (25) diep in de punt, zouden heel wat doelmannen hun handen vol hebben. De Ivoriaan van Sporting Charleroi toonde zich uiterst efficiënt in de Europe Play-offs. Uit 3,04 verwachte doelpunten (xG) wist de Ivoriaan er 4 te puren. Daarnaast was hij ook nog goed voor 1 assist. Bayo beschikt ook over enorm veel duelkracht, want won 19 luchtduels. Slechts twee aanvallers deden beter: Darko Lemajic (34) - die bij KAA Gent de voorkeur kreeg op Bayo - en Paul Onuachu (21). De spits van de Carolo’s trok ook nog eens 109 sprints, op Christian Kouamé (165) na het meeste van alle aanvallers. 

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.