Stathursday: de Stats XI van de reguliere competitie

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner. Vlak voor de start van de Play-offs kijken we nog een keer terug op de reguliere competitie. Op basis van de data van StatsPerform stellen we de beste 11 samen van de voorbije 34 speeldagen.

De landstitel en de verdeling van de Europese tickets staan straks nog op het spel in de Champions’ en Europe Play-offs, maar voor 9 van de 18 ploegen in de Jupiler Pro League zit het seizoen er al op. Na 34 speeldagen eindigde R. Union Saint-Gilloise op kop, en gaat de verrassende promovendus met een kleine voorgift de titelstrijd aan. Om die prestatie te eren, kiezen we voor de formatie van de Brusselaars om onze beste 11 van het reguliere seizoen in neer te zetten. Felice Mazzu, winnaar van de Trofee Raymond Goethals, opteert bijna altijd voor de opstelling 3-5-2. 

Lees het artikel en vul onderaan onze quiz in om kans te maken op een shirt van je favoriete team.

Bij R. Union SG staat Anthony Moris in doel. Ook in de ideale 11 zou de doelman van de Brusselaars zijn plekje verdienen, zeker op basis van de xGA-statistieken (‘expected goals against’). Moris slikte namelijk 11 goals minder dan het algoritme van StatsPerform zou verwachten. Hervé Koffi (Sporting Charleroi/-7,31) en Davy Roef (KAA Gent/-6,43) volgen op respectabele afstand in die stat. Toch gaat de datavoorkeur uit naar Jean Butez. 

De goalie van R. Antwerp FC liet 4,76 doelpunten minder binnen dan statistisch verwacht. In de xGA-stats moet de Fransman dus de duimen leggen voor Moris, maar Butez voerde in de reguliere competitie de meeste reddingen uit (138) en heeft op Davy Roef (die slechts 9 matchen speelde) na het hoogste reddingspercentage: 78,41 procent. En ook op de zogenaamde ‘Keeper Sweeper’, een statistiek die aangeeft wanneer een doelman uit de zestien komt om balbezit te veroveren, spreekt in het voordeel van Butez. Geen enkele doelman wist meer ballen te veroveren als meevoetballende keeper (13).

In de driemansdefensie nopen de statistieken ons tot de keuze voor Wesley Hoedt (RSC Anderlecht), Emmanuel Agbadou (KAS Eupen) en Brandon Mechele (Club Brugge). De keuze voor de kopbalsterke Hoedt lijkt evident. De Nederlander liet al 184 balheroveringen optekenen - slechts drie verdedigers deden dit seizoen beter - en heerst ook in de lucht. In de statistiek ‘headed clearances’ (61) moet de Nederlander maar vijf spelers voor zich dulden. Hoedt bekleedt ook een belangrijke rol in de opbouw, want geen enkele speler in de Jupiler Pro League verstuurde meer ballen richting de ‘final third’ op de helft van de tegenstander. 

Mechele verwierf een plekje in de beste 11 dankzij zijn slimme positionering en verdedigend inzicht. In een defensie met de Brugse verdediger zijn immers weinig gaten te vinden. Na Yahya Nadrani (RFC Seraing/83) heeft hij de meeste intercepties in de Jupiler Pro League (70). Met 2,19 intercepties per match doen er slechts 6 spelers beter. Ook op het vlak van succesvolle tackles en gewonnen luchtduels scoort Mechele meer dan bovengemiddeld.

Ngadeu en Nadrani net niet

De meest verrassende keuze in ons elftal luistert naar de naam Emmanuel Agbadou. KAS Eupen werd vaak gepasseerd (61 keer) het voorbije seizoen, maar dat had niets met de prestaties van de Ivoriaanse verdediger te maken. Met 287 recuperaties is Agbadou de meest succesvolle balveroveraar binnen de Jupiler Pro League. Daarnaast staan er ook nog eens 52 succesvolle tackles achter zijn naam. Onder de centrale verdedigers deed enkel Nadrani (56) beter het voorbije seizoen.

Michael Ngadeu (KAA Gent) valt net naast onze selectie, ondanks zijn indrukwekkende 79 procent ‘tackle succes rate’. Ook Nadrani - meeste intercepties - belandt door de vele tegengoals die RFC Seraing slikte op de bank.

Op de positie van centraal verdedigende middenvelder konden we niet rond Vinicius Souza. De beresterke Braziliaan van KV Mechelen voerde de meeste tackles uit (gemiddeld 3,67 per wedstrijd), laat ook het hoogste aantal geslaagde tackles optekenen (67 op 99) en moet met zijn 244 gewonnen duels enkel Zinho Gano (SV Zulte Waregem/245) voor laten. Ook wat balheroveringen betreft (gemiddeld 8,33 per match) staat Vinicius Souza in de top 5. 

Danish Dynamite

Casper Nielsen wordt de eerste speler van Royale Union Saint-Gilloise in ons elftal. De Deen legde de meeste kilometers af in de Jupiler Pro League. Met gemiddeld 12,47 kilometer per wedstrijd loopt hij maar liefst 500 meter meer per wedstrijd dan de nummer 2 in deze ranking, Josh Cullen (RSC Anderlecht). In totaal liep hij 411 kilometer. Dat is exact de afstand tussen het Joseph Mariënstadion en het Europees Parlement in Straatsburg. 

Dankzij zijn loopvermogen kan Nielsen hoog druk zetten op de tegenstander, en dat leverde tot dusver 214 balheroveringen op. Slechts 8 middenvelders doen beter. Wat Nielsen dan ook echt onderscheidt van de rest, is zijn aanvallende inbreng en efficiëntie. Met 7 doelpunten is Nielsen een vlot scorende middenvelder. Dit kunnen we afleiden uit het positief verschil van 4,07 tussen doelpunten en ‘expected goals’. Slechts 6 spelers doen beter op vlak van efficiëntie. Per match creëert Nielsen ook nog eens 1,36 kansen. 

De duelkracht en intelligentie van Vinicius Souza en het loopvermogen en de vista van Casper Nielsen koppelen we aan de creativiteit en het technisch vernuft van Xavier Mercier. Met twee sterke centrale middenvelders als buffer kan de Fransman van OH Leuven zich volledig uitleven op offensief vlak. Mercier is de assistenkoning van de reguliere competitie (14) en bracht zijn ploeggenoten nog vaker in stelling om te scoren. Mercier creëerde namelijk 119 kansen, ofwel 3,59 per wedstrijd. Niemand die ook maar in zijn buurt komt. Eerste achtervolger Stef Peeters (KAS Eupen) genereerde 85 kansen. Op Hoedt (418) na speelde niemand het leer vaker in de ‘final third’ dan Mercier (412).

Op de linkerflank wilden we graag Loïc Lapoussin zetten, omdat hij in het systeem van Mazzu de ideale pion is. De Malagassische dribbelkont van R. Union SG loopt, flitst en verdedigt echter ijzersterk dit seizoen. Geen enkele voetballer rondde meer dribbels succesvol af (78), geen enkele vleugelspeler voerde meer tackles (82) uit en enkel Agbadou liet meer balheroveringen (257) optekenen. Lapoussin schuwt geen inspanning, dweilt zijn flank voortdurend af en heeft dit seizoen dan ook al 337 kilometer op de teller staan. Maar hij moet zijn plekje in het elftal wel aan Sergio Gomez laten. 

De Spanjaard overvleugelt alle linkervleugelverdedigers dit seizoen. Geen enkele speler geeft gemiddeld meer voorzetten per match (8,35) en loopt meer kilometers per wedstrijd aan hoge intensiteit (1,3 km), ofwel aan een snelheid boven 21 km per uur. Met 11 assists en 5 goals is hij de meest impactrijke flankverdediger van de Jupiler Pro League.

Aan de andere kant van het veld posteren we Faïz Selemani, die met 13 treffers en 5 assists een voet heeft in 42 procent van de doelpunten van KV Kortrijk. Slechts drie spelers hebben een hogere impactscore. Zijn aanvallende inbreng voor de Kerels is dan ook enorm, zo blijkt ook uit andere statistieken. Per wedstrijd levert hij gemiddeld 4,83 voorzetten af (8e plek in de rankings) en bovendien produceert de Comorese international gemiddeld 1,93 kansen per match (15e plek in rankings). Selemani speelt bij KVK vaak op links, maar bewees de jaren voordien ook op rechts uit de voeten te kunnen.

Het aanvalsduo van onze ideale elf bestaat uit topschutter Deniz Undav (R. Union Saint-Gilloise) en Tarik Tissoudali (KAA Gent). De Duitse pocketspits trof 25 keer raak in 33 wedstrijden en legde ook 9 keer het leer klaar voor een ploegmaat. In 34 van de 78 Brusselse goals had Undav dus een voet, goed voor een impactscore van 46,5 procent. Enkel Michael Frey (R. Antwerp FC/47,3 procent) toonde zich belangrijker voor zijn ploeg. Undav raakte ook vijf keer het doelhout - het meeste in de competitie, en had dus vaker kunnen scoren. Toch bewijzen de xG-statistieken dat de Duitser efficiënt omspringt met de kansen, want hij scoorde 4,26 doelpunten meer dan verwacht.

De laatste speler die een plekje krijgt in onze ideale 11 is Tarik Tissoudali, die eerder al aan bod kwam in Stathursday. De Marokkaanse pleintjesvoetballer van KAA Gent verovert alle harten met zijn dribbelvaardigheden (44 geslaagde dribbels = 7e plek in rankings) en doelgerichtheid (gemiddeld 1,59 kansen per match = 30e in rankings). Tissoudali toont zich bovendien heel efficiënt, want het verschil tussen xG (13,72) en effectief gescoord (19) bedraagt 5,28. Enkel Nikola Storm (KV Mechelen/9,17) en Jelle Vossen (SV Zulte Waregem) presteren beter. Tissoudali had bovendien een voet in 41 procent van de Gentse doelpunten, wat hem bij de beste vijf leerlingen van de Belgische klas plaatst.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.

Kwamen eerder aan bod in de reeks 'Stathursday':