Stathursday: Defensive Powerhouses

© PDV

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform. Doorgaans staan vooral de aanvallers in de spotlights. Deze week lichten we enkele verdedigende prestaties uit. Wie wint de meeste (kop)duels? Welke ploeg verovert het vaakst de bal? En wie voert de meeste intercepties uit?

Goals of assists zijn makkelijk meetbare (aanvallende) begrippen, maar vormen geen garantie op succes. Het aandeel van pakweg Dante Vanzeir en Deniz Undav in de leidersplek van Royale Union Saint-Gilloise is uiteraard aanzienlijk, maar de Brusselaars incasseerden ook het minste doelpunten in de Jupiler Pro League (24). Data van StatsPerform bewijzen dat dat niet toevallig is.

Zo liet l’USG in de dertig speeldagen die voorbij zijn de meeste tackles (19,6 per match) optekenen. Geen enkele ploeg doet beter. Tegelijk staat Royale Union Saint-Gilloise ook bovenaan wat verloren tackles (7,1 per match) betreft, maar de statistiek zegt nog steeds veel over de versmachtende druk die de leider aan tegenstanders oplegt. KAA Gent realiseerde dan weer de meeste balheroveringen (2.011). Dat hoeft ook niet te verbazen, want na Union dulden de Buffalo’s de minste tegengoals (28).

Cercle Brugge voert veel defensieve rankings aan: meeste duels (3.486), meest gewonnen duels (1.768), meeste kopduels (1.269), meest gewonnen kopduels (616), meest gewonnen tackles (385) én hoogste aandeel geslaagde tackles (67,19 procent). Het duelkrachtige Cercle Brugge kreeg in zijn eerste 10 wedstrijden 16 treffers binnen, tegenover 22 in zijn laatste 20 wedstrijden. Die defensieve verbeteringen vertalen zich sinds december in een opmars in het klassement.

Werpen we een blik op de individuele, verdedigende prestaties dan komen we opnieuw veel sterkhouders van Royale Union Saint-Gilloise tegen. Op het vlak van balheroveringen (wanneer een speler het balbezit herwint door een vrije bal op te pikken of een pass in de voeten krijgt) voert Emmanuel Agbadou de lijst aan. De centrale verdediger van KAS Eupen herovert de bal 9 keer per wedstrijd. 

Braziliaanse heerser

Nadien volgen Steven Fortes (KV Oostende/8,25), Loïc Lapoussin (RUSG/8,21), Ryota Morioka (Sporting Charleroi/8,07) en Vinicius Souza (KV Mechelen/8,04). De verdedigende middenvelder maakt al een heel seizoen indruk bij Malinwa, niet in het minst wegens zijn duelkracht. Per wedstrijd gaat de Braziliaan gemiddeld 9,17 geslaagde duels aan. Eerste achtervolger Issa Soumaré van K. Beerschot V.A. (7,55) komt niet in de buurt van die stat.

Op plekje vijf in deze ranglijst van gewonnen duels vinden we opnieuw Loïc Lapoussin. Dat is toch opvallend. In de Jupiler Pro League probeert niemand meer dribbels dan de flankspeler van Royale Union Saint-Gilloise (4,9 per match), maar ook defensief voert Lapoussin zijn taken dus uit. 

Een interceptie wordt toegekend aan een speler die opzettelijk een pass onderschept door in de baan van de bal te stappen. Yayha Nadrani (77) en Ibrahima Cissé (62) van RFC Seraing voerden er het meest uit. Ook Brandon Mechele (Club Brugge/61), Julien De Sart (KAA Gent/58) en Stipe Radic (K. Beerschot V.A./55) staan in de top 5 van StatsPerform. De soms wispelturige Stanley N’Soki van Club Brugge is zesde met 51 intercepties.

Ten slotte is Aleksandar Radovanovic de absolute heerser in de lucht. De centrale verdediger van KV Kortrijk kopt elke match gemiddeld 2,9 ballen weg en houdt daarmee Christian Burgess (Royale Union Saint-Gilloise/2,6) en opnieuw Stipe Radic (K. Beerschot V.A./2,4) achter zich.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.

Kwamen eerder aan bod in de reeks 'Stathursday':