Stathursday: Deniz Undav, een doelgerichte ‘Speler van het Jaar’

© GVG

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week focussen we op dé ster van de Pro League Awards afgelopen maandag: Deniz Undav, door zijn collega’s verkozen tot Player of the Year. We geven ook een gesigneerd shirt weg van de topschutter van R. Union SG.

Deniz Undav ging maandagavond na de Pro League Awards in Schaarbeek met twee trofeeën naar huis. Behalve de prijs van de Gouden Stier, pronkt binnenkort ook die voor ‘Player of the Year’ op de schouw van zijn nieuwe woonst in de buurt van Brighton. Van alle spelers en trainers in de Jupiler Pro League ontving de Duitser bijna dubbel zoveel stemmen als eerste achtervolger Tarik Tissoudali (KAA Gent).

Zijn statistieken zijn dan ook indrukwekkend. Niemand scoorde meer dan Undav (26 doelpunten), die ook nog eens 12 assists uitdeelde. In totaal was de Duitser zo rechtstreeks betrokken bij 38 treffers voor R. Union SG, goed voor een impactscore van 48,72 procent. Enkel Youssef Maziz (53,33 procent) was belangrijker voor zijn club, maar RFC Seraing had wel slechts 30 doelpunten gemaakt (tegenover 78 bij l’USG). Maziz redde de Luikenaars van de degradatie, maar Undav had een groot aandeel in het boerenjaar van vicekampioen R. Union SG.

Waarin Undav vooral uitblinkt, is positionering en efficiëntie. De xG-statistieken verwachten minstens 22,78 doelpunten van hem. Enkel goalgetter Paul Onuachu (25,25) had een hoger cijfer in het voorbije seizoen, maar loste de verwachtingen in tegenstelling tot Undav niet in. Dat toont de topschutter zijn indrukkende neus voor doelpunten aan. De spits van R. Union Saint-Gilloise scoorde namelijk 3,22 doelpunten meer dan het algoritme van Stats Perform zou verwachten. Slechts zeven spelers - onder wie Nikola Storm (+ 8,49) en Jelle Vossen (+7) - toonden zich efficiënter. 

Vijf keer op de paal

En de eindafrekening had nog straffer kunnen zijn, want Undav behoort tot onze grootste ‘pechvogels’. Samen met spitsbroer Dante Vanzeir trapte niemand vaker op het doelkader dan de Duitser. Bovendien liet hij nog 20 grote kansen onbenut. Ook op dat vlak deed enkel Vanzeir ‘beter’ met 23 gemiste grote kansen. Nog een kanttekening: behalve Onuachu (53) schoot niemand vaker naast het doelkader dan Undav (50). Er zit dus nog rek op het fenomeen van R. Union SG. Fysiek behoorde hij wel tot de top, want na Josh Cullen (3.578 minuten) en Casper Nielsen (3.477) werkte hij de meeste minuten af (3.423).

Waar doelpuntenmakers als Michael Frey (24 treffers), Paul Onuachu (21) en Jelle Vossen (17) zich beperken tot het afwerken van kansen, brengt Undav zijn ploegmaats ook in stelling. De Duitse pocketspits creëerde in totaal 78 kansen het voorbije seizoen. In dat dataklassement nestelt hij zich op de vijfde plek: geen enkele aanvaller pur sang doet beter. Ter vergelijking: assistkoning Junya Ito staat tweede met 96 kansen (na Xavier Mercier - 115 kansen). Dat Undav finaal 12 assists liet optekenen, is dan ook geen toeval.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.