Stathursday: dribbelen met La(ng)poussin

© Orange Pictures

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week kunnen we niet voorbij het mogelijk titelbepalende tweeluik tussen leider R. Union Saint-Gilloise en Club Brugge. In wat twee spannende duels beloven te worden, kunnen de flitsen van Loïc Lapoussin en Noa Lang doorslaggevend zijn.

Titelverdediger Club Brugge en de verrassende uitdager R. Union Saint-Gilloise geven elkaar geen duimbreed toe in de Champions’ Play-offs. Met komend weekend een match in het mythische stadion van de Brusselse leider en nadien een midweeks duel in het Jan Breydelstadion, bereikt de titelstrijd de komende zeven dagen zijn kookpunt. Elke klasseflits kan doorslaggevend zijn.

Beide clubs beschikken over meerdere spelers die met één knappe beweging het verschil kunnen maken. Denk maar aan Vanzeir en Mitoma bij de Brusselaars of Skov Olsen en De Ketelaere aan Brugse zijde. De beste dribbelaars zijn echter Loïc Lapoussin en Noa Lang, zo leren de data van Stats Perform ons. Beuken zij de poorten naar de landstitel open? We zetten beide dribbelkonten tegenover elkaar.

Loïc Lapoussin speelt in de schaduw van Dante Vanzeir en Deniz Undav een beresterk seizoen. De Malagassiër loopt, flitst en verdedigt met volle overgave. Geen enkele voetballer rondde meer dribbels succesvol af (81). Lapoussin laat een hoge dribble success rate van 46,3 procent optekenen. Op dat gebied troeft de Unionist Noa Lang duidelijk af. De Nederlander lukte 60 dribbels, waarmee hij zich weliswaar op een knappe derde plek hijst (na ook nog Mousa Al-Tamari van OH Leuven), met een dribble success rate van 42,5 procent.

Hoewel het supporters doet kirren en kraaien van plezier, win je met dribbels alleen geen matchen. Dat weet Lang maar al te goed, want met 7 doelpunten en 12 assists voor Club Brugge toont het jeugdproduct van Ajax zich veel doelgerichter dan Lapoussin (2 goals en 3 assists). Lang creëert ook ook bijna dubbel zoveel kansen dan de Brusselse dribbelaar (gemiddeld 1,91 per wedstrijd tegenover gemiddeld 1,03). De Nederlander staat bij Blauw-Zwart een pak hoger op het veld en kan zijn energie dan ook ten volle steken in aanvallende acties.

Elk lopen ze gemiddeld iets meer dan 10 kilometer per wedstrijd, maar Noa Lang legt er meer af aan hoge intensiteit. Met een gemiddelde van 11,67 procent boven 21 km/u doet bij Club Brugge niemand beter dan de Nederlander. Lapoussin doet met zo’n 10 procent ook helemaal niet slecht, maar zet zijn inspanningen in tegenstelling tot Lang vooral defensief in. Een vereiste in het systeem van Felice Mazzu, maar de Malagassische international vervult die rol met glans.

Het is namelijk zo dat geen enkele vleugelspeler dit seizoen meer tackles (83) uitvoerde. Bovendien heroverde Lapoussin het leer liefst 264 keer - enkel Agbadou (KAS Eupen) doet beter, en won hij 230 duels - nog een defensieve statistiek waarin hij in de top 3 staat na Gano (Zulte Waregem) en Souza (KV Mechelen). Ter vergelijking: achter Langs naam staan 22 tackles, 132 gewonnen duels en 114 balheroveringen. Desondanks verzamelde ‘Lapouss’ dit seizoen slechts vier gele kaarten, tegenover zes gele en twee rode kaarten voor Lang.

De ene koppelt zijn dribbelvaardigheid aan aanvallend vernuft, de andere aan defensieve inzet. Beide spelers kunnen wel nog werken aan hun efficiëntie. Zowel Lapoussin (-1,45) als Lang (-1,92) scoorden volgens de xG-data van Stats Perform minder goals dan verwacht. Ze lieten ook minder assists optekenen dan van hen werd verwacht (respectievelijk -0,92 en -2,15). Maar zolang ze de voetbalsupporters vermaken met hun fijnbesnaarde techniek en oogstrelende passeerbewegingen, zien we die statistieken maar wat graag door de vingers.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.