Stathursday: Duivelse tegenstanders Cullen en Koffi

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner StatsPerform. Deze week lichten we de prestaties uit van de Ierse middenvelder Josh Cullen en de Burkinese doelman Hervé Koffi. Beide Pro League-spelers nemen het de komende dagen met hun nationale ploeg vriendschappelijk op tegen de Rode Duivels.

Niet alleen Hans Vanaken, Yari Verschaeren en Dante Vanzeir vertegenwoordigen de Jupiler Pro League in de oefenduels tegen Ierland (zaterdag in Dublin) en Burkina Faso (dinsdag in Brussel). Middenvelder Josh Cullen van RSC Anderlecht werd opgenomen in de Ierse nationale selectie. En doelman Hervé Koffi van Sporting Charleroi behoort tot de kern van Burkina Faso. Beide voetballers van 25 jaar oud verzamelden respectievelijk 12 en 43 caps voor hun land.

Josh Cullen is de veldspeler in de Jupiler Pro League die dit seizoen de meeste speelminuten verzamelde. Vincent Kompany zet de hardwerkende Ier steevast als eerste op het wedstrijdblad. De data van onze partner StatsPerform tonen aan waarom. In de eerste plaats beschikt hij over een grote motor. Gemiddeld legt de mauve middenvelder 11,9 kilometer per wedstrijd af. Op Casper Nielsen (R. Union SG) na doet geen enkele speler beter. Ter vergelijking: Radja Nainggolan (R. Antwerp FC) loopt per match zo’n 9,4 kilometer.

De Rode Duivel die Cullen tegenover zich krijgt op het middenveld, zal weinig ruimte en tijd krijgen. Zijn loopvermogen koppelt de Ier immers aan duelkracht, precisie en straf positiespel. In de Jupiler Pro League gaat hij per wedstrijd gemiddeld 4,56 duels aan - goed voor een dertigste plek in de statistieken. In de lucht wint Cullen bovendien meer dan de helft van zijn luchtduels. Niet slecht voor een voetballer van 1m75.

Hoge precisie aan passes

Cullen zet doorgaans gerichte tackles in, want in 68,18 procent van de gevallen ontneemt hij de tegenstander het leer. Dat levert hem per wedstrijd gemiddeld 1,8 intercepties* op. Het aantal balheroveringen* (209) dit seizoen verraadt zijn uitstekende positiespel en de druk die hij de tegenstander oplegt. In die statistiek staat Cullen op de elfde plek van alle spelers in de Jupiler Pro League. De Belgen zijn alvast gewaarschuwd voor de Ierse kuitenbijter.

Veel lopen achter het leer, regelmatig de bal oppikken en hem vervolgens in de ploeg houden: dat is het credo van Cullen. Van zijn passes komt 87,9 procent aan bij een ploegmaat. Slechts zeven voetballers doen beter. Op de helft van de tegenstander is de passing accuracy nog steeds 83,7 procent, wat hem in het dataklassement van StatsPerform de zevende plek oplevert.

*Een interceptie wordt toegekend aan een speler die opzettelijk een pass onderschept door in de baan van de bal te stappen. Wanneer een speler het balbezit herwint door een vrije bal op te pikken of een pass in de voeten krijgt, spreken we over een herovering.

Drie dagen na de trip naar Dublin oefenen de Rode Duivels in Anderlecht tegen Burkina Faso - halvefinalist op de recentste Africa Cup. Als de Belgische ploeg wil winnen, moet ze Hervé Koffi zien te vloeren. Dat wordt geen evidentie, want de doelman van Sporting Charleroi behoort tot de besten in de Jupiler Pro League. De 25-jarige Burkinees voerde dit seizoen al 91 reddingen uit, waarmee hij net de top 5 vervolledigt.

Als we hem afrekenen op reddingspercentage, doet Koffi zelfs nog beter. Van de kansen die de tegenstanders in de Jupiler Pro League op hem afvuren, houdt de keeper van de Carolo’s er 74,4 procent uit zijn netten. Enkel Davy Roef (KAA Gent/92,6 %) - die weliswaar slechts 7 wedstrijden speelde - en Jean Butez (R. Antwerp FC/78,2 %) laten straffere cijfers optekenen. 

Op 69,2 procent van de pogingen van binnen de zestien heeft Koffi een parade in huis. Opnieuw moet hij enkel Roef (58,7 %) en Butez (71,9 %) voor zich dulden. Als hij dinsdagavond tegen België in een schietkraam komt te staan, weet de goalie daar wel raad mee.

Ook als de Rode Duivels een strafschop zouden krijgen tegen Burkina Faso, beschikt Koffi over de koelbloedigheid om die te stoppen. Dit seizoen hield de doelman van Sporting Charleroi er al twee tegen op vier penalty’s. Enkel de foutloze Hendrik Van Crombrugge (2 op 2) is secuurder. Koffi is een typische lijnkeeper, die zijn grote rechthoek zelden verlaat. Dat gebeurde dit seizoen slechts vier keer, maar elke keer leverde het zijn ploeg wel balbezit op.

Acht wedstrijden was Koffi dit seizoen niet beschikbaar en dat had een directe impact op de prestaties van zijn team. Met de Burkinees in doel wint Sporting Charleroi de helft van zijn duels. Zonder Koffi zakt het winstpercentage naar 25 procent. Ook het gemiddeld aantal behaalde punten dit seizoen stijgt van 1,1 naar 1,8 als hij tussen de palen staat. Dat is straffe Koffi.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.

Kwamen eerder aan bod in de reeks 'Stathursday':