Stathursday: Een tiende van WK-gangers passeerde via Pro League

© Florian Van Eenoo Photo News

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week hielden we ons vergrootglas op de WK-selecties, waarin de Pro League heel sterk vertegenwoordigd is. Op 8 jaar tijd is het aantal ambassadeurs verdubbeld.

De komende weken gaat de aandacht van elke sportliefhebber naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar (20 november - 18 december). Ook de Pro League en haar clubs zullen het WK op de voet volgen. Niet alleen omdat we de Rode Duivels een warm hart toedragen, maar ook omdat er enorm veel Pro League-spelers actief zijn.

Beste Europees land na G5

De Belgische profcompetities vaardigen liefst 24 WK-gangers af, 7 meer dan in 2018 en een verdubbeling tegenover 2014. Negentien daarvan zijn afkomstig uit het buitenland, dat is een absoluut record voor de Pro League. Ook bij de Rode Duivels hebben we opnieuw 4 vertegenwoordigers meer dan op het WK in Rusland.

Met onze 24 ambassadeurs zijn we bovendien het op vijf na best vertegenwoordigde Europees land. Enkel de Premier League (163 spelers), La Liga (86), de Bundesliga (81), de Serie A (70) en de Ligue 1 (58) zenden meer WK-gangers naar Qatar. Onder meer Turkije, Portugal en Nederland (elk 19 spelers) blijven achter ons.

Onze 24 Pro League-gezanten zijn in Qatar verspreid over 11 nationale elftallen, wat aangeeft dat onze competities internationaal gewaardeerd worden én ons scoutingsapparaat ver buiten de Europese grenzen reikt. Het feit dat 10,2 procent van de 832 WK-gangers actief is in of gepasseerd is via ons land, staaft die stelling nog meer.

Pro League stuurt jongste WK-spelers

Ook een andere statistiek staaft dat de Pro League bij uitstek dé talentencompetitie is. Met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en 117 dagen zijn onze 24 WK-gangers de jongste van allemaal, jonger dan de Franse (26 jaar en 142 dagen), Duitse (26 jaar en 159 dagen) en Engelse gezanten (26 jaar en 349 dagen).

De Marokkaanse international Bilal El Khanouss, middenvelder bij competitieleider KRC Genk, is van de 24 Pro League-vertegenwoordigers de allerjongste. Met zijn 18 jaar en 194 dagen hebben slechts 4 spelers minder dagen op de teller.

Nog dit: het is ook de eerste keer sinds Opta - StatsPerform statistieken van onze competitie bijhoudt dat een speler uit de Challenger Pro League (de voormalige tweede klasse) tot de WK-selecties behoort. Die primeur is weggelegd voor Liam Fraser, middenvelder van KMSK Deinze.

Gerelateerde artikels