Stathursday: Expected ranking, wie zijn de over- en underperformers van de Jupiler Pro League?

© SES

Elke donderdag zoomen we in de rubriek ‘Stathursday’ in op boeiende statistieken aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Vandaag berekenen we hoe de tussenstand van de Jupiler Pro League er zou uitzien mochten louter statistieken het voor het zeggen hebben.

Een expected ranking? 

Om tot een expected ranking te komen berekent onze partner StatsPerform expected points. Die worden elke speeldag per ploeg berekend door te kijken naar het aantal expected goals. Op basis van die statistiek wordt de wedstrijd 10.000 keer gesimuleerd. Stel dat ploeg X in die simulatie 8000 keer wint en 1000 keer gelijk speelt tegen ploeg Y, krijgt ploeg X 2,5 expected points (3 punten * 0,8 + 1 punt * 0,1). 

Een snelle blik op de ranking leert ons dat er 3 ploegen zijn die uitschieters vertonen. KAA Gent en Cercle Brugge in negatieve zin. KAA Gent zou volgens de expected ranking op plek 2 moeten plaatsnemen, maar staat in de stand slechts op plek 7. De Buffalo’s haalden 11 punten terwijl ze volgens de berekeningen recht hebben op 13,66 punten. Cercle Brugge wordt dan weer verwacht om de 12de te staan in de Jupiler Pro League, maar is momenteel de rode lantaarn. De Vereniging behaalde 5 punten in plaats van de verwachte 8,23. 

OH Leuven verrast in positieve zin. De manschappen van Marc Brys staan momenteel op een 4de plek, terwijl ze volgens de expected ranking 13de (7,98 expected points) moeten staan.

Een blik op de leider

Ook Royal Antwerp FC, de leider in het reguliere klassement, doet het momenteel veel beter dan verwacht. Uit de berekening van StatsPerform zien we dat The Great Old recht heeft op 12,68 punten, terwijl ze met een knappe 21 op 21 aan de kop van het klassement prijken. 

Op basis van de wedstrijddetails valt op dat Antwerp het tegen KAS Eupen niet onder de markt had. Aan de Kehrweg had het volgens het algoritme slechts recht op 0,7 punten. Tegen promovendus KVC Westerlo waren ze dan weer uitermate dominant en behaalden ze 2,8 verwachte punten.

© VKA

Hoogtes en laagtes

Op basis van de berekeningen zien we dat SV Zulte Waregem dit seizoen de meest dominant partij heeft gespeeld. Tegen RFC Seraing scoorde Essevee maar liefst 2,86 expected points. De wedstrijd waarin StatsPerform het tweede hoogste verwachte punt berekende vond opnieuw plaats aan de Gaverbeek. Toen was het wel niet SV Zulte Waregem dat de lakens uitdeelde, maar vice-kampioen Royale Union Saint-Gilloise. De Unionisten hadden recht op 2,85 punten. De Brusselaars wonnen uiteindelijk met 1-3.

Ten slotte liet ook  landskampioen Club Brugge al één ijzersterke wedstrijd optekenen in het seizoensbegin. Aan het King Power at Den Dreef stadion verzilverde het 2,84 verwachte punten met een klinkende overwinning tegen OH Leuven.

© JIMMY BOLCINA

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en 1B Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.