Stathursday: G5-competities vissen steeds vaker talent op in België

Elke donderdag lichten we in de rubriek ‘Stathursday’ boeiende voetbalstatistieken uit aangeleverd door onze datapartner Stats Perform. Deze week ligt de focus op de kweekvijver van talent die België is. En dat heeft men in de Europese topcompetities ook in de smiezen.

Toen Marouane Fellaini in 2006 Sclessin verliet voor een avontuur in de Premier League bij Everton, vulden alle Belgische sportkranten meerdere pagina's met dat transfernieuws. In zijn kielzog volgden Romelu Lukaku, Thibaut Courtois, Kalidou Koulibaly en andere Kevin De Bruynes. Sindsdien trad er gewenning op. We verwachten van de toptalenten uit de Jupiler Pro League dat ze hun kans wagen in een grote competitie. Meer nog: het businessmodel van onze clubs raakte erop afgestemd.

Met succes, zo blijkt uit data van StatsPerform. In het kalenderjaar 2009 trokken acht spelers uit de Jupiler Pro League naar één van de vijf grote Europese voetbalcompetities (Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A en Ligue 1). Vijf jaar later was dat aantal al verdubbeld, en in 2021 zelfs verviervoudigd tot 35 uitgaande transfers. Afgelopen zomer waagden 27 Jupiler Pro League-spelers - onder wie Charles De Ketelaere, Sergio Gómez, Emmanuel Agbadou en Jhon Lucumi - hun kans in een top 5-competitie. 

Die evolutie toont aan dat het Belgisch voetbal steeds beter gevaloriseerd wordt voor zijn talentontwikkeling. RSC Anderlecht (47 uitgaande transfers) en Club Brugge (43) waren de afgelopen 10 seizoenen hofleverancier van de G5-competities, maar de Belgische profclubs scoren goed in de breedte. Ook de goudhaantjes van Standard de Liège (36), KRC Genk (33), KAA Gent (25), SV Zulte Waregem (15), Cercle Brugge (13), STVV (12) en KV Oostende (11) gebruikten de Pro League als waardevolle springplank. 

Natuurlijk werken evoluties op de internationale markt en de mondialisering van het voetbal deze tendens mee in de hand. Maar toch. De Pro League en haar clubs stellen de laatste jaren alles in het werk om de talentdoorstroming en de postformatie te optimaliseren. Daar is de integratie van de U23-teams in de Challenger Pro League en de nationale reeksen het lichtend voorbeeld van.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van de inzichten van StatsPerform. Onze exclusieve partner verzamelt en beheert de meest uiteenlopende performance data van de wedstrijden in de Jupiler Pro League en Challenger Pro League. De overeenkomst met StatsPerform heeft drie doelen: sportieve ondersteuning voor onze clubs, kwalitatievere verslaggeving op Eleven Sports en sterkere communicatie.

Onze clubs kunnen onder meer een beroep doen op live tracking data, zodat trainers tijdens de wedstrijden kunnen bijsturen op basis van data. Wat het televisie- en communicatieluik van het partnership betreft, focussen de Pro League en Eleven op het creëren van meerwaarde voor fans. De officiële data van StatsPerform bieden supporters een unieke inkijk op de prestaties van hun favoriete club of speler.

Meer weten over de samenwerking met onze exclusieve datapartner? Neem dan zeker hier een kijkje.